Taboro narkomanai į žinią apie mirtinas dozes reagavo savotiškai

„Niekas jų nesustabdys, jiems niekas nesvarbu. Net matydamas, kad šalia kas nors mirė, narkomanas vis tiek eis į taborą. Jokia policija, ginklai, tėvai, vaikų ašaros jų nesustabdys. Jei narkomanui bloga, vienintelis tikslas – dozė“, – paklaustas, kaip sostinės narkomanai reaguoja į faktą, kad tabore įsigyti narkotikai vieną po kito žudo jų likimo draugus, atsakė 40-metis vilnietis Laurynas.

Narkomanai mirštančius likimo draugus laiko paprasčiausia statistika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkomanai mirštančius likimo draugus laiko paprasčiausia statistika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žinia apie mirtinus narkotikus tabore besilankančių narkomanų negąsdina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žinia apie mirtinus narkotikus tabore besilankančių narkomanų negąsdina.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Narkomanai mirštančius likimo draugus laiko paprasčiausia statistika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkomanai mirštančius likimo draugus laiko paprasčiausia statistika.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Indrė Vainalavičiūtė

Jul 30, 2015, 8:12 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:14 PM

Pats jis narkotikų nevartoja jau trylika metų. Inteligentiškas vyras turi darbą ir kuria gyvenimą iš naujo, bet, kaip sako pats, pabuvęs šiame liūne negali nepastebėti to, kas vyksta sostinės gatvėse ir itin prasta reputacija garsėjančiuose rajonuose.

Per pastarąsias dvi savaites nuo sostinės romų tabore platinamų narkotikų mirė aštuoni žmonės. Tarp jų – vilkiko vairuotojas iš Baltarusijos ir viešbutyje su prostitute pramogavęs latvis. Visi mirusieji – jauni vyrai. Jų amžiaus vidurkis –30 metų.

Žeminsis, skaudins ir žalos kitus

Ką galvoja ir jaučia narkomanas ieškodamas dozės? „Jam aptemsta protas, jam baisiai negera ir vienintelis tikslas – pataisyti sveikatą. Tokio žmogaus niekas nesustabdys. Jį gali uždaryti policija, bet jis išeis ir pasuks tiesiai į taborą. Nesvarbu, kas bus, – žeminsis, skaudins, žalos kitus... Niekas nesvarbu, jo tikslas įsidurti. Jis kaip robotas ar zombis.“

Apie tai, ar žinia apie tabore platinamus mirtinus narkotikus atbaido narkomanus, pašnekovas sakė: „Supratęs, kad kitur pigiau negaus, narkomanas vis tiek bandys. Jis galvos, kad jam taip nenutiks. Jis gal labiau gautus narkotikus atskies, bet sustoja tik vienetai.“

Laurynas pasakojo, kad patys narkomanai mirštančius likimo draugus laiko paprasčiausia statistika: „Buvo draugas – nėra draugo. Niekas to per daug nesureikšmina.“

Vartoti nenori, bet nevartoti negali

Narkotikų maišymas su papildomomis medžiagomis yra įprastas dalykas. „Visi turi uždirbti. Iš vieno kilogramo padaroma dešimt, o paskui ir tie virsta šimtais kilogramų. Aš pats technologijos nežinau. Reikia klausti čigonų – jie gerai žino“, – sakė Laurynas.

Jis neigė, kad tokie įvykiai, kai per labai trumpą laiką miršta daug narkomanų , skatina kitus ieškoti pagalbos. Esą narkomanas gali gydytis tik tada, kai pasiekia patį dugną, kai jau būna priėjęs ribą, kai jam gana... Tada jis vartoja jau ne malonumui: vartoti nebenori, bet nebevartoti jis negali.

Iš narkomanijos liūno įklimpusieji pabado vaduotis tuomet, kai gyvenime juos ištinka rimti sukrėtimai – artimojo mirtis, įkalinimo bausmė ar pan.

Kam 20-mečiui metadonas?

„Mūsų medicina gydo labai įdomiai. Juk metadonas ir antidepresantai yra tie patys narkotikai. Lietuvoje ne problema sprendžiama, o narkomanai maitinami narkotikais. Problema nėra neišsprendžiama, bet tam reikia labai daug laiko, lėšų ir pastangų“, – kalbėjo jis.

Laurynas įsitikinęs, kad metadono turėtų būti duodama tik mirtimi besivaduojantiems narkomanams: „Jo reikia tik tiems, kurie jau supuvusiomis kojomis, bet kai jo duoda dvidešimtmečiams – nepateisinama.“

Kaip tampama narkomanu? Į šį klausimą pašnekovas turi konkretų atsakymą: „Gal vaikas darželyje per mažai meilės gavo ar jo neapkabino mama? O gal jį kaip tik labai lepino? Žmogaus tam tikri jausmai ilgai būna užgožti ir randama būdų, kaip tuos jausmus išlaisvinti. Vartodamas kvaišalus narkomanas patiria tas emocijas, kurių jam taip trūko. Jis nemoka savęs priimti tokio, koks yra“, – sakė Laurynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.