Klastingoji W pervėrė patriotų širdį

Jeigu Seimas daugybę metų neįstengia išspręsti kokio nors klausimo ir jį be galo gromuluoja skęsdamas tuščiuose ginčuose, gal tą mazgą gali atrišti teismas? Pasirodo, gali.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2015-07-31 08:46, atnaujinta 2017-10-19 16:14

Tai vakar padarė Vilniaus miesto apylinkės teismas, įpareigojęs už belgo ištekėjusios lietuvės pavardę santuokos liudijime įrašyti su originalia W raide.

Santuokos liudijimas, žinoma, ne pasas, aplink kurio pirmąjį puslapį vis tupinėja Seimas. Tačiau teismo argumentai – lyg tyčia subalansuoti politikams, mirtinai bijantiems lietuvių kalbos ir kultūros išniekinimo, o gal net sunaikinimo.

Teismas paaiškino, jog ta baimė negali nusverti nei asmens interesų bei laisvės rinktis tokią pavardę, kokią nori, nei naujos tikrovės, kurioje gyva Europos Sąjungoje be sienų esanti valstybė ir kurioje vienas sutuoktinių gali patirti aibę problemų dėl skirtingai parašytų abiejų pavardžių.

Beje, Lietuvoje jau yra nemažai žmonių, turinčių asmens dokumentus su tokiomis raidėmis kaip W. Tad jei teismas būtų atsisakęs patenkinti lietuvės prašymą, Europa galėjo tai pripažinti kaip diskriminaciją.

Tad kas dabar bus? Taip galima siaubo kupinu balsu paklausti kartu su minėtais mirtinai išsigandusiais politikais.

Juk padrąsintas teismo Seimas gali ryžtis priimti įstatymą, įteisinantį tokias raides ir pirmajame paso puslapyje!

Vis dėlto Tėvynės pamatų gynėjai, atrodo, gali nusiraminti.

Pirmosios tautos išrinktųjų reakcijos į teismo sprendimą rodo, kad niekas iš esmės nesikeis – tie, kurie buvo „už“ W, džiaugiasi gavę papildomų argumentų, tie, kurie buvo „prieš“, ne tik nepakeis nuomonės, bet dar tvirčiau įsispirs į šventą žemę atstatę ragus.

Viskas logiška: politikų, ypač artėjant rinkimus, kai bijomasi bet kokio pavojaus savo mundurui ir kaltinimų tėvynės išdavimu šešėlio, joks teismas negali paveikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.