Rusijos ambasadorius: skulptūros – neatskiriama Lietuvos dalis

Rusijos ambasadorius Lietuvoje

Idėją, kad Žaliojo tilto skulptūros galėtų būti keičiamos į Lietuvai svarbias kultūros vertybes, kurios saugomos Rusijoje, Lietuvos sostinės meras išsakė šią savaitę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Idėją, kad Žaliojo tilto skulptūros galėtų būti keičiamos į Lietuvai svarbias kultūros vertybes, kurios saugomos Rusijoje, Lietuvos sostinės meras išsakė šią savaitę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-07-31 12:21, atnaujinta 2017-10-22 14:14

Kaip rašo agentūra „Ria Novosti“, ambasadorius tokį Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pasiūlymą pavadino „absurdiška idėja“, kadangi skulptūros yra „neatskiriama Lietuvos kultūros ir istorijos dalis“.

„Jos (skulptūros) sukurtos būtent Lietuvoje, jų autoriai yra žymūs lietuvių skulptoriai. Be to, jos yra įtrauktos į Lietuvos kultūros vertybių registrą. Aš net neabejoju, kad jos turi likti Lietuvoje“, – sakė A.Udalcovas.

Idėją, kad Žaliojo tilto skulptūros galėtų būti keičiamos į Lietuvai svarbias kultūros vertybes, kurios saugomos Rusijoje, Lietuvos sostinės meras išsakė šią savaitę, gavęs pasiūlymus priimti skulptūras iš Sovetsko mero bei vienos Pskovo srities jaunimo organizacijos.

Sovetsko meras Nikolajus Voiščevas teigė, kad vien jo vadovaujamo miesto pavadinimas rodo, jog sovietinės skulptūros turėtų būti šiame mieste, ir pasiūlė jas nemokamai atsigabenti. Tuo metu Pskovo jaunimo organizacija, kurios laišką Vilniui ir persiuntė ambasadorius A.Udalcovas, pageidautų skulptūras išpirkti.

A.Šimašius ketvirtadienį sakė, kad savivaldybė yra gavusi šešis pasiūlymus priimti skulptūras iš įvairių įstaigų, tarp jų du – iš Rusijos. Anot mero, skulptūras Vilnius sutiktų mainyti į Rusijoje saugomą Lietuvos statuto originalą, Lietuvos metriką, Vilniaus universiteto istorinį skeptrą, kino fondo archyvą.

Daugiau nei 60 metų ant Žaliojo tilto buvusios skulptūros nukeltos prieš savaitę – ekspertai, Vilniaus valdžios teigimu, nustatė, kad skulptūros yra avarinės būklės ir kelia pavojų saugumui.

Viešai apie ketinimus priimti skulptūras yra pareiškęs Grūto parkas prie Druskininkų ir šalia Vilniaus esantys Europos parkas bei Vidmanto Martikonio vadovaujamas akmens skulptūrų parkas.

Skulptūros kol kas bus saugomos savivaldybės įmonės „Grinda“ aikštelėje.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais. Jos šiuo metu yra įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą