Vilniaus gyventojai įpratę kentėti

Esą miesto gyventojai, kadaise išmokę kentėti, dar neprarado tų įgūdžių.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 1, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 11:30 AM

Į ligoninę atvežtas 11 metų vaikas, kurį peiliu į nugarą sužalojo panašaus amžiaus berniukas. Nepažįstamas mažasis užpuolikas tiesiog priėjo ir smogė. Laimė, žaizda nebuvo gili, nes užpuoliko ranka dar silpna.

Psichologai dažnai kalba apie paauglių agresiją, tačiau tokio mažamečio poelgio jie neturėtų praleisti pro akis.

Kas vyksta Vilniuje, jei peilio griebiasi net vaikai? O kur dar suaugusiųjų pasišvaistymai ginklais.

Štai garbaus amžiaus pėsčiasis Laisvės prospekte vairuotojui grasino legaliai laikomu pistoletu „Baikal“. Mat per sankryžą einančio 76 metų vilniečio nepraleido automobilis.

Policininkams pensininkas prisipažino ginklą demonstravęs ne tik vairuotojui, bet ir kitiems praeiviams. Jis buvo blaivus.

Kitą kaubojų policininkai sučiupo Gedimino prospekte. Dvidešimtmetis jaunuolis nelegaliai laikomą šratinį revolverį buvo užsikišęs už kelnių diržo.

Agresija gatvėse liejosi ne tik ant žmonių. Kentėjo ir transporto stotelių paviljonai.

Policininkams pagaliau pavyko Baltupio gatvėje sučiupti niokotojus, bandžiusius sudaužyti paviljono stiklus. Paaiškėjo, kad tai – šešiolikmetis ir 24 metų vilnietis.

Vienas – nepilnametis, bet kitas jau suaugęs. Kažin ar ne jų darbas ir išdaužyti paviljonų stiklai Lazdynuose, Justiniškėse? Ir vėl reikėtų stebėtis – paryčiais eiti daužyti stiklų. Sunku protu suvokti.

Psichologams tokie agresijos protrūkiai – nė motais. Esą jeigu tokia atmosfera, toks gyvenimo lygis kaip Lietuvos sostinėje būtų kuriame nors Vakarų Europos didmiestyje, ten seniai visi būtų išsišaudę ir išsiskerdę.

Galima suprasti – gyvenimas Vilniuje sunkus, pilkas, bet nėra ko purkštauti. Gaujos nesiautėja, riaušių nekyla, gatvėse automobilių nedegina, į butus niekas nesiveržia. O pavienių asmenų pasišvaistymai ginklais ar peiliais – tai tik smulkmenos.

Esą miesto gyventojai, kadaise išmokę kentėti, dar neprarado tų įgūdžių.

Kai yra blogai, jie palauks geresnių laikų. Duok Dieve, jei tai paaiškinimas, kodėl išvengiame siautėjančių gaujų agresijos. Tik psichologai pamiršta, kad auga nauja karta, kuri nebemoka kentėti.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.