Galvų kapoti nereikėjo – jos pačios nusirito

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Aug 2, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 8:53 AM

Vadovai tąkart išsaugojo postus, tačiau gavo užduotį per dvi savaites parengti planus, kaip sutaupyti lėšų ir sudaryti sąlygas sumažinti komunalinius mokesčius kauniečiams.

Išgirdęs tokį nurodymą pirmasis situacijos beviltiškumą turbūt suvokė „Kauno autobusų“ generalinis direktorius K.Derliūnas, kuris iškart pasiprašė atleidžiamas iš šių pareigų.

Kokį planą jis galėjo parengti, jeigu miesto savivaldybė pati smaugia savo įmonę? Kompensacija už keleivių vežimą „Kauno autobusams“ yra didžiausias savivaldybės finansinis įsipareigojimas. Be politikų žinios bendrovės vadovai negali pasirinkti net autobusų variklių tepalų.

K.Derliūnas suprato, kad net geriausių Londono ir Frankfurto finansininkų parengtas „Kauno autobusų“ veiklos planas jo neišgelbės dėl kitos priežasties – kauniečio pavardė buvo įrašyta Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatų į Kauno tarybą sąraše.

Nors K.Derliūnas atsidūrė ties jo viduriu ir neturėjo jokių galimybių tapti miesto tarybos nariu, dabartinei valdančiajai daugumai ši aplinkybė galėjo pasirodyti itin reikšminga.

Antruoju savanoriu palikti postą tapo savivaldybės valdomos įmonės „Kauno gatvių apšvietimas“ direktorius K.Žuromskas. Pastarasis niekada jokių didelių politinių ambicijų nepuoselėjo, tačiau buvo globojamas partijos „Jaunoji Lietuva“, kuri itin prastai pasirodė per pastaruosius rinkimus.

Anksčiau Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno skyriui vadovavusiam K.Žuromskui dėl darbo didelių priekaištų neturėjo nei senoji, nei naujoji miesto valdžia, tačiau jis pasinaudojo puikia galimybe pasitraukti aukštai iškelta galva. K.Žuromskas tapo Alytaus miesto administracijos direktoriaus pavaduotoju, todėl šiam alytiškiui nebereikės kiekvieną darbo dieną zulinti asfalto maršrutu Alytus–Kaunas–Alytus.

Galima spėti, kad išeidamas K.Žuromskas įmonės veiklos plano taip pat neparengė.

Paskutinėmis liepos dienomis krito tikras mohikanas – viešosios įstaigos „Automobilių stovėjimo aikštelės“, renkančios mokestį už transporto priemonių stovėjimą Kauno gatvėse, vadovas A.Puidokas. Jo galvai kirsti Kauno meras V.Matijošaitis seniai galando kirvį ir net šito neslėpė.

Kauniečiai šiai įstaigai niekada negailėjo kritikos. Kartais pagrįstos, kartais – ne visai. Suprantama, visi žmonės nepatenkinti, kai tenka atsisveikinti su pinigais, o iš provincijos atvykusiems vairuotojams kartais būna išvis nesuvokiama, kaip galima reikalauti mokesčio už automobilio stovėjimą gatvėje.

Iš įvairių pabūklų daugybę metų apšaudomas A.Puidokas brangiai sumokėjo už savo postą – jam tenka minti ne tik Kauno apygardos teismo, bet ir medikų kabinetų slenksčius. Galbūt dabar išties galės daugiau laiko skirti sveikatai taisyti ir sugadins mažiau nervų lastelių.

Kas kitas? Jeigu vyktų totalizatorius, dauguma savivaldybės tarnautojų ir politikų statytų už įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovą A.Verbicką, kuriam Kauno meras V.Matijošaitis jau pasiuntė aiškų perspėjimo signalą.

Merui esą buvo gėda bendrauti su Vainatrakio kapinėse artimųjų kapus tvarkiusiais kauniečiais, kuriems nuolat tenka braidyti po purvą.

Galima pridurti, kad A.Verbickui galimybes išsaugoti vadovo postą smarkiai menkina itin artimi ryšiai su partija „Tvarka ir teisingumas“, kurios atstovai prarado bet kokią įtaką priimant miestui svarbius sprendimus.

Nepaliesti liko trys savivaldybės žinioje esantys milžinai – šilumos gamintoja bei tiekėja „Kauno energija“, vandens tiekimu užsiimantys „Kauno vandenys“ ir buitinių atliekų surinkimo paslaugas teikianti „Kauno švara“.

Galima tik spėlioti, ar V.Matijošaičio ir jo komandos narių rankos dar nepasiekė šių įmonių vadovų, ar pastarųjų nepavyksta taip lengvai stumtelėti į šalį.

„Kauno energijoje“ gausybę interesų visais laikais turėjo įvairių pakraipų politikai, „Kauno vandenis“ globojo viena partija, priklausanti valdančiajai daugumai, o „Kauno švaros“ vadovai galbūt jau spėjo perimti kolegų iš Italijos patirtį – buitinių atliekų surinkėjų negalima erzinti, nes jiems atsisakius dirbti miestas per porą dienų pavirstų dideliu šiukšlynu.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.