Kauno parkuose įrengti treniruokliai vilioja ne tik sveikuolius

Kauniečiai jau penktus metus turi galimybę miesto viešosiose erdvėse naudotis lauko treniruokliais. Tačiau ne visi jie iki šiol tinkami naudoti – vienus sugadino stambuoliai, kitus nugvelbė vagys ir galbūt kur nors savo kieme ant jų dailina kūno linijas.

Kalniečių parke įrengti treniruokliai vilioja ne tik moteris, bet ir vaikus bei vyresnio amžiaus kauniečius. Miestiečiai jau išmoko naudotis ne pirmus metus parkuose įrengtais sporto įrenginiais.<br>L.Jačiauskaitės nuotr.
Kalniečių parke įrengti treniruokliai vilioja ne tik moteris, bet ir vaikus bei vyresnio amžiaus kauniečius. Miestiečiai jau išmoko naudotis ne pirmus metus parkuose įrengtais sporto įrenginiais.<br>L.Jačiauskaitės nuotr.
Kai kurių Draugystės parke įrengtų treniruoklių dalis gali tekti taisyti.
Kai kurių Draugystės parke įrengtų treniruoklių dalis gali tekti taisyti.
Daugiau nuotraukų (3)

Laura Jačiauskaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 3, 2015, 7:56 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 7:12 AM

Pirmieji treniruokliai Draugystės parke buvo įrengti 2010 metais. Labai greitai šios sportui skirtos aikštelės sulaukė didelio miestiečių susidomėjimo.

„Esant poreikiui buvo nuspręsta lauko treniruoklius įrengti visų seniūnijų žaliuosiuose plotuose, gyventojų pamėgtose laisvalaikio leidimo vietose“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas.

Žaliakalnio ir Aleksoto seniūnai žino, kad kauniečiai vertina tokią miesto investiciją, tačiau neslėpė, kad neretai pasitaiko vandalizmo atvejų. Pavogtos kai kurių treniruoklių detalės, įrenginiai išmarginami grafičiais ar sulaužomi netinkamai juos naudojant, todėl savivaldybė treniruokliams tvarkyti kasmet priversta skirti apie 15 tūkst. eurų.

M.Šivicko teigimu, įrengti treniruoklių komplektą, kuris būtų pritaikytas įvairioms raumenų grupėms, skirtas vaikams ir neįgaliesiems, su danga po treniruokliais kainuoja apie 19 tūkst. eurų.

Neliko naudojimo instrukcijų

Kad ir labai kokybiška, bet kokiai sporto šakai skirta įranga ilgainiui susidėvi. Kaune esančius lauko treniruoklius prižiūri įmonė „Sveikata tau“.

Prie visų komplektą sudarančių treniruoklių būna pritvirtintas iliustruotas aprašymas, kuriame nurodyta, kokiu tikslu ir būdu jis naudotinas.

Iliustruotas aprašas užrašytas oro sąlygoms atspariu būdu ant aliuminio lentelių.

Tačiau Kalniečių parke nė ant vieno prieš penkerius metus įrengto treniruoklio tokio iliustruoto aprašymo jau nėra. Todėl pasitaiko atvejų, kad treniruokliai sugadinami netinkamai juos naudojant, kai sportuoja antsvorio turintys žmonės.

„Per praėjusius ir šiuos metus teko išvežti du treniruoklius, kurie buvo visiškai netinkami. Treniruoklius administruojanti įmonė juos sutaisė ir grąžino į ankstesnes vietas“, – sakė Žaliakalnio seniūnijos seniūnas Bronius Girdauskas.

Šiais metais vienas treniruoklis du kartus buvo sulūžęs per suvirinimo siūles, keturiems pakeistos sėdynės.

Plastikines pakeitė metalinėmis

Žaliakalnio seniūno teigimu, labiausiai susidėvi plastikinės detalės, todėl šiais metais treniruoklius prižiūrinti įmonė plastikines keturių treniruoklių sėdynes pakeitė į metalines.

„Išbandžiau ir pats, aišku, jos šiek tiek skiriasi ir nėra tokios patogios, tačiau bus tikrai patvaresnės ir patikimesnės“, – patikino B.Girdauskas. Jo manymu, Ąžuolyno parkas sulaukia daugiausia sportininkų, todėl čia itin svarbu treniruoklius tinkamai prižiūrėti ir saugoti.

„Manau, kad žmonės pradeda suprasti, kad tai ne tik miesto, bet ir jų turtas. Žino, kad jei sugadins, gali visai netekti šių įrenginių“, – svarstė Žaliakalnio seniūnas.

Pavogė treniruoklių dalis

Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė sakė, kad jų seniūnija neturi daug lėšų, kad galėtų pirkti naujus treniruoklius, juos nuolat tvarkyti, ir patikino, kad gyventojai vertina ir džiaugiasi Aleksote esančiomis treniruoklių aikštelėmis.

„Aleksoto gyventojai labai džiaugiasi, kad ir jų rajone yra kur sportuoti. Savivaldybė mūsų mikrorajonui skyrė tik vieną komplektą, tačiau mes jį padalijome į dvi dalis. Pernai seniūnijos lėšomis įrengėme dar vieną treniruoklių aikštelę Vinčų gatvės kvartale“, – pasakojo L.Navickienė.

Tačiau Aleksoto ir Žaliakalnio seniūnai tvirtino, kad kiekvienais metais pasitaiko ir vandalizmo atvejų. Šiais metais iš Ąžuolyno ir Naugardiškių parkų dingo lygiagretės. Apie tai pranešė sportuoti atėję ir lygiagrečių neradę kauniečiai.

„Mes nedelsdami pranešėme policijai, tačiau treniruoklių dalys iki šiol nerastos“, – apgailestavo L.Navickienė. B.Girdauskas sakė, kad šiuo atveju pagalbos prašė iš gyventojų. „Labai svarbu, kad kauniečiai, pastebėję pažymėtas ir visiems atpažįstamas lygiagretes, praneštų mums arba policijai“, – į kauniečių sąmoningumą apeliavo B.Girdauskas.

Daugiausia sportuoja vakarais

Draugystės ir Kalniečių parkuose sutiktos kaunietės Genutė ir Ernesta džiaugėsi, kad treniruokliai saugomi ir prižiūrimi. Moterys pastebėjo, kad miestiečiai jau išmoko naudotis ne pirmus metus parkuose įrengtais treniruokliais. „Galbūt jau pasikeitė kauniečių požiūris ir elgesio kultūra“, – šyptelėjo Genutė.

Pensininkė vasarą stengiasi ateiti pasportuoti kone kiekvieną dieną. „Man patogiausias metas – vakaras, tačiau tuo metu ateina daugiausia žmonių, ypač mamos su mažais vaikais. Aš dažniausiai sportuoju tada, kai išeina“, – kalbėjo moteris.

Jauna mama Ernesta į parką sportuoti ateina nedažnai, tačiau vaikui užmigus neatsisako progos padailinti savo kūno linijas.

„Čia dažniausiai ateinu per pietus ir vakare, nors kartais ir nepavyksta pačiai pasportuoti, tačiau pastebėjau, kad daugiausia žmonių būna vakarais, kai visi grįžta po darbų“, – sakė jauna moteris.

Įrengė visose miesto seniūnijose

Kaune iš viso įrengti 203 lauko treniruokliai. Visą lauko treniruoklių komplektą sudaro 13 treniruoklių, skirtų įvairioms raumenų grupėms.

Šiuos įrenginius galima rasti 11 miesto seniūnijų: Santarvės, Draugystės, Kalniečių, Naugardiškių, Antakalnio, Santakos, Ąžuolyno, Kovo 11-osios parkuose, Kuršių, Ašigalio, T.Masiulio ir Verkių gatvėse, Kauno marių pirmajame ir Panemunės paplūdimiuose, Sąjungos aikštėje, Lampėdžiuose, Nemuno saloje, Nemuno krantinėje.

2010–2012 metais pagal „Suaugusiųjų ir vaikų fizinio aktyvumo skatinimo“ programą lauko treniruokliams įrengti buvo skirta 763 000 litų.

Visų treniruoklių įrengimas buvo finansuojamas iš Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.