Nemokami pietūs visiems pradinukams valstybei neįperkami

Siūlymas, kad visi be išimties šalies mokyklų pradinukai gautų nemokamus pietus atrodo gražus, bet priimtinas ne visiems. Nors nemokamo maitinimo skyrimas yra numatytas ir dabartinės Vyriausybės veiklos programoje, panašu, kad toks dosnumas šalies biudžetui neįveikiamas ir pasiūlymas maitinti visus pradinukus sulaukė nepritarimo.

Vyriausybė nepritaria pradinukų maitinimui.<br>V. Balkūno nuotr.
Vyriausybė nepritaria pradinukų maitinimui.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2015, 1:44 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 11:14 PM

Jau anksčiau Finansų ministerija yra teigusi, kad ekonominė situacija šalyje negerėja ir nereikėtų prisiminti naujų įsipareigojimų.

Vyriausybė nusprendė nepritarti

Vyriausybė posėdyje trečiadienį patvirtino neigiamą išvadą dėl kelių parlamentarų siūlymo nemokamą maitinimą skirti visiems vaikams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programas.

„Įvertinus tai, kad šalies ekonominė situacija nors ir gerėja, tačiau nėra pakankamai stabili, siekiant užtikrinti tinkamą jau prisiimtų ir numatomų prisiimti valstybės įsipareigojimų (sumažintų pensijų kompensavimas, skatinamųjų įmokų į pensijų fondus padidinimas nuo 1 iki 2 proc., valstybinių pensijų kompensavimas ir kt.) įgyvendinimą, esant ribotoms valstybės finansinėms galimybėms, šiuo metu tikslinga neprisiimti naujų įsipareigojimų, kuriems reikia papildomų Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų“, – sakoma išvadoje.

Mažintų socialinę atskirtį

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija prieš keletą mėnesių parengė ir suinteresuotoms institucijoms derinti pateikė Socialinės paramos mokiniams įstatymo pataisas, kuriomis siūlo nemokamą maitinimą skirti visiems mokiniams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo ar pagal pradinio ugdymo programas, nepriklausomai nuo šeimos gaunamų pajamų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė teigė, kad tai svarbu ne tik vaikų sveikatai, bet ir leis mažinti socialinę atskirtį ir diferenciaciją tarp vaikų.

Priėmus šias pataisas, nemokamą maitinimą papildomai gautų 94 tūkst. mokinių, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo ar pagal pradinio ugdymo programas.

Reikia 9 mln eurų

Siūloma, jog naujoji tvarka įsigaliotų nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. Ministerijos skaičiavimu, tam papildomai 2016-aisiais reikėtų apie 9,04 mln. eurų. Siūloma, kad nemokamas maitinimas būtų skiriamas be atskiro kreipimosi (prašymo), o jeigu parama mokiniui nebūtina, jos būtų atsisakoma informavus mokyklos administraciją.

Socialinės paramos mokiniams įstatymo pataisomis taip pat siekiama padidinti mokinio reikmenims įsigyti (įskaitant pirkimo pridėtinės vertės mokestį) skiriamų lėšų dydį nuo 1,2 iki 1,5 BSI (nuo 45,6 iki 57 eurų).

Toks siūlymas pateiktas įvertinus Lietuvos statistikos departamento teikiamą informaciją apie vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokyčius bei atsižvelgiant į tai, kad mokiniams iš mažas pajamas gaunančių šeimų skiriama suma mokinio reikmenims įsigyti nesikeitė nuo 2007 metų.

Remia mokyklinių prekių įsigijimą

Pagal dabar galiojančią tvarką, kad nuo mokslo metų pradžios mokinys gautų nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti, galima kreiptis nuo liepos 1 dienos. Dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti galima kreiptis iki spalio 5 dienos, dėl nemokamo maitinimo – per visus mokslo metus, pablogėjus šeimos finansinei situacijai.   Mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą ir į paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 VRP dydžio (153 Eur). Patikrinus šeimos gyvenimo sąlygas, mokiniams gali būti skiriamas nemokamas maitinimas išskirtinais atvejais (ligos, nelaimės atveju, mokiniui iš gausios šeimos ir pan.) ir su didesnėmis pajamomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.