Panevėžietė skundžiasi: vyras ją ir dukrą išmainė į sektą

Panevėžyje vystosi šeimyninė drama – po paslaptingų laimės mokymų vyras paliko šeimą ir išdūmė statyti šventyklos savo mokytojui. Nevilties apimta jo žmona įsitikinusi, kad vyras tapo gudrių manipuliuotojų žmonėmis auka, o po laimės ir laisvės pamokomis slypi ne pagalba žmonėms, o finansinė nauda.

Šeimyninė drama Panevėžyje: po paslaptingų laimės mokymų vyras paliko šeimą ir išdūmė statyti šventyklos savo mokytojui.<br>Stopkadras
Šeimyninė drama Panevėžyje: po paslaptingų laimės mokymų vyras paliko šeimą ir išdūmė statyti šventyklos savo mokytojui.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija

Aug 5, 2015, 10:36 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 11:45 PM

Trisdešimt trejų metų panevėžietės Rimos šeiminis gyvenimas aukštyn kojomis apsivertė, kai jos vyras po sunkios psichinės ligos paniro į laimės paieškas meditacijos stovyklose.

Ligonį gydė šarlatanai?

Rimos vyrą medituoti pakvietė vienas stovyklos narių. Esą jis netgi apmokėjo dvi stovyklas pas vieną iš savo mokytojų ir bendraminčių.

„Rytis griežtai pasakė, nereikia jam tų vaistų, sakau kaip tai nereikia, nu jam nereikia tų vaistų ir taip ten bus gerai“, – pasakojo palikta žmona.

Dėl vyro problemų jauna šeima iš savo rankomis kurtos sodybos persikraustė į miestą. Vyrą vis labiau įtraukė meditacijos stovyklos. Galiausiai jis metė darbą, paliko šeimą ir išvyko statyti šventyklos savo mokytojui.

Dabar moteris labiausiai jaudinasi dėl vyro sveikatos.

„Rytis yra programuotojas. Liudas – nežinau, kiek suprantu jis irgi nėra nei psichologas, nei psichiatras, nei psichoterapeutas, kuris galėtų kvalifikuotai kažką padėti, net nustatyti ligą ir nerimą ir simptomus, atkreipt į juos dėmesį“, – nerimu dalijosi Rima.

Moko būtinų dalykų

Interneto svetainėje Laimingi.lt skelbiama, kad meditacijų sodyboje išsprendžiamos įvairios problemos. Tačiau panevėžietė tikina, kad po stovyklų vyrui dar labiau pablogėjo.

„Kai grįžo jau namo jis puolė į labai stiprią depresiją, pusę metų tiesiog negalėjo susikalbėti su žmogum , jis rytais net neatsikeldavo iš lovos, gulėdavo lovoj, kiekvieną dieną vis toks nepasitikėjimas, viskas blogai, nėra ateities“, – sielojosi moteris.

Svetainėje „YouTube“ patalpintuose įrašuose emocijų valdymo neva mokantis Rytis teigia iš tikrųjų mokąs tokio dalyko, kurio gyvenime nei tėvai, nei dar kažkas neišmokė.

„Bet jis mums yra būtinas, tai yra tiesiog ką daryti su savo jausmais, ką daryti su savo emocijom“, – vaizdo įraše aiškina vyras.

Šventyklos neva nestato

Liudas Vasiliauskas, Vidinės laisvės ir santykių konsultantas „Lietuvos ryto“ televizijai telefonu teigė pats esantis šoke.

„Supraskit mane, gyvenu ramų gyvenimą, mylintį gyvenimą, padedu labai daug žmonių ir gaunu staiga skambutį kad išnaudojam žmogų, man dabar yra pakankamas šokas“, – dievagojosi vyras.

Jo teigimu, Rimos vyras yra laisvas daryti tai, ką nori.

„Pas mane ten jokia ne šventykla, ten kaip juokais pavadinom – pasistatyti gamtoj vietą kur žmonės gali ramiai pabūti kartais atvažiuoti tyloj“, – aiškino jis.

Tačiau panevėžietė įsitikinusi, kad po laimės ir laisvės pamokomis slypi ne pagalba žmonėms, o noras pasipelnyti. Pavyzdžiui viena meditacijų stovykla kainuoja beveik 300 eurų.

„Užsidirba pinigų ir vėl važiuoja. Čia toks užburtas ratas“, – liūdnai konstatavo moteris.

Mokymų įstatymai nereglamentuoja

Kad panašių problemų Lietuvoje daug, teigia ir sveikatos priežiūros įstaigas kontroliuojanti tarnyba. Tačiau šiuo atveju ji bejėgė, nes įvairių mokymų veiklos įstatymai nereglamentuoja. Todėl Lietuvoje, kur laimės indeksas itin žemas, neaiškiems mokytojams atsiveria daug galimybių manipuliuoti žmonėmis.

Noros Ribokienės, Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovės, teigimu, kai žmogui negerai, kai jis nesijaučia laimingas, visada atsiras tokių mokytojų, kurie pagelbės arba laikinai arba pastoviau būti šiek tiek laimingesniu.

„Na iš to ir kyla visokios mokyklos, stovyklos ir mokymai“, – teigė N.Ribokienė.

Svarbu ir visuomenės laimė

Pasak specialistų, be psichologų ir artimųjų pagalbos, ištrūkti iš paslaptingų organizacijų nelengva. Taip pat pastebima, kad tokiose šalyse kaip Lietuva, kur laimės indeksas vienas žemiausių, įvairiems neaiškiems mokytojams atsiveria itin plačios galimybės.

Psichologo Antano Mockaus teigimu, žmogui būna labai sunku ištrūkti iš sektos, nes jo socialiniai ryšiai su artimaisiais dažnai būna nutrūkę.

„Jeigu norisi pasakyt, kad čia tos tavo nesąmonės, tavo visi tie teiginiai, tą reikia pasilaikyti sau. Esmė – išlaikyt kontaktą, galbūt klausinėti, gal taip paklausti paabejojant kad nėra taip, galbūt to kritinio mąstymo kažkiek. Pradžioj kai daug emocijų sunku yra. Bet esmė – išlaikyti kontaktą, kad kai norės, visada galės grįžti pas artimuosius“, – aiškino specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.