V. Mazuronis kalba apie sąmokslą prieš V. Uspaskichą

Socialdemokrato Juozo Bernatonio

V.Mazuronis (nuotr.) mano, kad Teisingumo ministerijos parengtas siūlymas nukreiptas prieš V.Uspaskichą.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
V.Mazuronis (nuotr.) mano, kad Teisingumo ministerijos parengtas siūlymas nukreiptas prieš V.Uspaskichą.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 6, 2015, 2:54 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 6:49 PM

„Manau, kad taip“, – BNS sakė V.Mazuronis, paklaustas, ar pateiktas įstatymų projektas yra nukreiptas prieš V.Uspaskichą.

Viktoras Uspaskichas yra vienintelis Europos Parlamento narys iš Lietuvos, šiuo metu sėdintis teisiamųjų suole – jis teisiamas už „juodąją buhalteriją“ Darbo partijoje ir sukčiavimą.

„Pataisos parengtos ir atskiriems europarlamentarams, ir atskiros partijoms. Man atrodo, kad J.Bernatonis, kaip socialdemokratų atstovas, bijo artėjančių Seimo rinkimų“, – teigė europarlamentaras V.Mazuronis.

Jis mano, kad Teisingumo ministerijos siūlymą reikėtų išplėsti taip, jog Seimo nariai, kurie buvo nuteisti arba gavo tarybos nario ar mero vietą savivaldos rinkimuose, automatiškai netektų Seimo nario mandato.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas europarlamentaras Gabrielius Landsbergis sako iš principo pritariantis Teisingumo ministerijos siūlymui, tačiau stebisi, kodėl tokią iniciatyvą J.Bernatonis teikia tik dabar.

„Panašu, kad socialdemokratai tokiu būdu sprendžia savo partijos vidines konkurencines kovas su (europarlamentarais) Vilija Blinkevičiūte ir Zigmantu Balčyčiu bei taip pat tikisi iš Seimo rinkimų kovos eliminuoti Darbo partijos vadovą V.Mazuronį“, – G.Landsbergio komentarą raštu BNS perdavė jo biuro vadovas Jonas Survila.

Pasak konservatorių lyderio, ligšiolinė praktika, kai dalis politikų kandidatuoja į nesuderinamas pareigas, bet išrinkti atsisako politinių pareigų, yra moraliniu požiūriu nepateisinama, nes tokiu būdu apgaudinėjami rinkėjai.

„Tokiems politikams pirmiausia turėtų būti reiklesni patys rinkėjai. Taip pat pritarčiau teisinio reglamentavimo, ribojančio tokius atvejus, tobulinimui“, – sakė G.Landsbergis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas, Europos Parlamento narys Valdemaras Tomaševskis tvirtino pritariantis Teisingumo ministerijos siūlymui, tačiau, kaip ir V.Mazuronis, pasigedo analogiškų nuostatų Seimo nariams.

„Tokia praktika (suvaržyti politikų siekius kandidatuoti į nesuderinamas pareigas) yra ne vienoje šalyje Europos Sąjungoje, tačiau ši problema (Lietuvoje) turėtų būti sprendžiama kompleksiškai“, – BNS sakė V.Tomaševskis.

Tuo metu teisingumo ministras J.Bernatonis atmeta V.Mazuronio kritiką, kad siūlomos naujos sąlygos netekti europarlamentaro mandato nukreiptos prieš V.Uspaskichą.

„Nekomentuoju atskirų bylų, tačiau noriu pabrėžti, kad mano vadovaujama Teisingumo ministerija niekada nesiūlė ir nesiūlys jokių teisėkūros iniciatyvų „adaptuotų“ atskiroms byloms arba asmenims“, – BNS sakė J.Bernatonis. Ministro komentarą raštu perdavė jo patarėjas Sergejus Tichomirovas.

Paklaustas, kodėl Teisingumo ministerija nesiūlė, jog Seimo nario mandato netektų parlamentarai, išrinkti į savivaldybių tarybas, J.Bernatonis teigė, kad Seimo nario įgaliojimų netekimo pagrindus nustato Konstitucija ir įstatymu jų keisti negalima.

„Konstitucijos pataisų Vyriausybė inicijuoti neturi teisės, todėl nebuvo pasiūlyta tokios pačios tvarkos numatyti į savivaldą išrinktiems Seimo nariams“, – sakė ministras.

Anot jo, siekiant užkirsti kelią rinkėjų klaidinimui prieš pastaruosius savivaldos rinkimus asmenims, kurie eina su savivaldybės tarybos nario pareigomis nesuderinamas pareigas ir kandidatuoja į savivaldybės tarybą, buvo numatytas padidintas rinkimų užstatas. Atsisakęs savivaldybės tarybos nario mandato, užstato kandidatas neatgauna.

J.Bernatonio teigimu, tai pastebimai sumažino asmenų, atsisakiusių savivaldybės tarybos nario mandato iškart po išrinkimo, skaičių.

Kalbėdamas apie galimybes iš karto naikinti nuteisto Seimo nario mandatą, ministras sakė, kad jau dabar parlamentarui, nuteistam už nusikalstamos veikos padarymą, Seimo statute yra numatyta supaprastinta apkaltos procedūra, per kurią jis gali neteikti pareigų.

Pagal ministerijos siūlymą, be dabar nustatytų aplinkybių europarlamentaro įgaliojimai nutrūktų, jeigu jis būtų išrinktas prezidentu arba Seimo nariu bei įsiteisėjus teismo nuosprendžiui, kuriuo europarlamentaras pripažintas kaltu padarius nusikalstamą veiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.