Dzūko sodyboje – grožis iš akmenų

Žmogus su pistoletu, Gedimino pilis ir dar daugiau nei dvidešimt įvairaus aukščio akmens skulptūrų vilioja užsukti į sodybą Eičiūnuose (Alytaus r.) ties keliu Butrimonys–Onuškis.

Pačiam K.Degučiui įdomiausia skulptūra – akmeninis žmogus su pistoletu.
Pačiam K.Degučiui įdomiausia skulptūra – akmeninis žmogus su pistoletu.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

Aug 7, 2015, 8:49 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:13 PM

Kazimieras Degutis prieš kelias dienas paprašė kaimyno parvežti už puskilometrio laukuose nužiūrėtą didelį akmenį su iškilusiu ryškiu skersiniu rumbu.

„Manau, iš tokio akmens pavyks sukurti dar vieną įdomią skulptūrą. Mažesnių akmenų pats prisirinksiu. Tokioje geroje vietoje gyvenu – Aplink akmenys nesibaigia. Senokai lipdžiau“, – džiaugėsi riedulius nuo vaikystės pamėgęs 86 metų Eičiūnų gyventojas K.Degutis.

Jais anksčiau tiktai grožėdavosi, o kurti skulptūras pradėjo išėjęs į pensiją. Per ketvirtį amžiaus aplink kieme išdrožtą kryžių viena po kitos išsirikiavo daugiau kaip dvidešimt akmeninių skulptūrų.

Pirmas akmuo, nuo kurio prasidėjo kūryba, buvo laukuose rastas apvalus, lyg nušlifuotas riedulys. K.Degutis ji parnešė į trobą sūriui paslėgti.

Bet jau po pirmo sūrio riedulys atsidūrė kieme. Vėliau jų čia greitai pradėjo daugėti.

Vieną prie kito dėliodamas, sulipdydamas cemento mišiniu, o sunkiau sukimbančius – specialiais klijais, nagingas eičiūniškis po kelių mėnesių jau galėdavo ir pats pasigrožėti nauju kūriniu, ir kitiems parodyti.

Jam pačiam įdomiausia skulptūra, kurios pagrindinė figūra iš ištiso plokščio akmens, – žmogaus figūra su pistoletu rankoje.

K.Degutis akmenis naudoja neskaldytus, tik Gedimino pilies kuorams keliolika jų išpjovė.

„Kiekvienas riedulys kitoks. Skirtingos formos, spalvos, raštai. Ypač gražūs iš visai šalia buvusio durpyno – susiraukšlėję. Kai buvo sausinamos pievos, ekskavatoriai išvertė daug labai įdomių didelių ir mažesnių akmenų“, – sakė K.Degutis.

Patinka, kai ir kiti džiaugiasi mano kūriniais, todėl malonu pasikalbėti su visais užsukančiais į kiemą.

Neseniai du motociklininkai, atkeliavę iš Vokietijos, mane irgi prie tų skulptūrų nufotografavo“, – sakė K.Degutis.

Tokiu būdu jo skulptūrų vaizdai apkeliavo nemažai užsienio šalių ir įvairių Lietuvos vietų.

Vyras dabar vienas sukasi 55 arų sodyboje prižiūrėdamas ir kelis pastatus, nes pasiligojusią žmoną dukra slaugo savo namuose Alytuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.