Kasinėtojams aplaidumas kainavo 40 tūkst. eurų

Per pirmą šių metų pusmetį

Per šių metų pirmą pusmetį skirstomieji dujotiekiai buvo pažeisti 48 kartus, iš kurių 27 kartus buvo nutrauktas gamtinių dujų skirstymas vartotojams.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Per šių metų pirmą pusmetį skirstomieji dujotiekiai buvo pažeisti 48 kartus, iš kurių 27 kartus buvo nutrauktas gamtinių dujų skirstymas vartotojams.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2015, 10:25 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:05 PM

Lietuvos skirstomuosius dujotiekius prižiūrinčios bendrovės „Lietuvos dujos“ atstovų teigimu, šių įvykių buvo galima išvengti, jei tik darbų vykdytojai būtų laikęsi visų saugos reikalavimų, kurie galioja dujotiekių apsaugos zonose.

„Visi šiemet atsitikę dujotiekių pažeidimai įvyko dėl paprasčiausių darbo saugos reikalavimų nesilaikymo. Pastebime, kad nuostolių pridarantys žemės kasimo ar statybų darbų vykdytojai dažniausiai iš anksto nepasidomi, ar jų darbo aplinkoje nesidriekia skirstomieji dujotiekiai. Kartais net ir žinodami apie šalia esantį dujotiekį, darbų vykdytojai numoja ranka į būtinybę išsikviesti „Lietuvos dujų“ atstovą. Toks neatsargumas ir taisyklių nesilaikymas brangiai kainuoja“, – teigia bendrovės „Lietuvos dujos“ Dujų tinklo tarnybos vadovas Dalius Svetulevičius.

Jo teigimu, per šių metų pirmą pusmetį skirstomieji dujotiekiai buvo pažeisti 48 kartus, iš kurių 27 kartus buvo nutrauktas gamtinių dujų skirstymas vartotojams. „Lietuvos dujų“ duomenimis, vien per šiuos metus įvykusių dujotiekių pažeidimų metu prarasto dujų kiekio būtų užtekę vidutiniškai 50 individualių namų apšildymui visiems metams.

Praėjusią savaitę Vilniuje, Pašilaičiuose, privačiai įmonei be leidimo atliekant žemės kasimo darbus buvo pažeistas vidutinio slėgio dujotiekis, kuriuo dujos skirstomos šalia Ukmergės plento įsikūrusioms įmonėms, prekybos centrams bei daugiabučiams. Dujininkai buvo priversti laikinai nutraukti dujų skirstymą 20 įmonių, parduotuvių ir beveik pusei tūkstančio butų. Dujų tiekimas vartotojams buvo atnaujintas per kelias valandas.

Gegužės mėnesio pabaigoje Raudondvaryje šviesolaidinį kabelį tiesusi bendrovė pažeidė vidutinio slėgio dujotiekį ir savavališkai uždariusi dujų sklendę sutrikdė gamtinių dujų skirstymą 77 vartotojams. Balandžio pradžioje Vilniuje neatsargiai atliekant žemės kasimo darbus buvo pažeistas dujotiekis, kuriuo tiekiamos dujos Gariūnų turgavietei. Dėl dujotiekio remonto visiems Gariūnams kelioms valandoms buvo sustabdytas dujų skirstymas. Žemės kasimo darbus atlikusi bendrovė tai darė be leidimo. Kovo pabaigoje vienoje Alytaus sankryžoje privačiai bendrovei atliekant kelio remonto darbus taip pat buvo pažeistas skirstomasis dujotiekis. Rangos įmonės darbuotojai nesilaikė būtino reikalavimo atliekant kasimo darbus išsikviesti bendrovės „Lietuvos dujos“ atstovą. Dėl minėtų įvykių žmonės nenukentėjo.

Prieš imantis žemės kasimo darbų, visais atvejais būtina pasitikslinti, ar darbų vietoje ir šalia jos nėra inžinerinių tinklų, kuriems nustatyti žemės naudojimo apribojimai. Būtina iš anksto suderinti žemės darbų atlikimo aprašą ir schemą bei iškviesti „Lietuvos dujų“ atstovą.

Dujotiekių apsaugos zonoje, kuri būna po 2 metrus ar daugiau abipus skirstomojo dujotiekio vamzdyno ašies, be „Lietuvos dujų“ žinios draudžiama atlikti bet kokius statybos darbus, sodinti medžius ir krūmus, kasti žemę giliau nei 30 cm, sandėliuoti statybines ir kitas medžiagas, kasti ir gilinti griovius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.