Valdiškoje poilsinėje – nuosavo ūkio grimasos

Pinigai taškyti į kairę ir į dešinę. Direktoriui buvo perkami prabangūs BMW, o ligoniams vežti – sukiužę mikroautobusai. Tai tik dalis veiklos, kuria pasižymėjo buvęs poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ vadovas Vincas Nesteckis.

Finansinių nusikaltimų tyrėjai rado ką veikti Vidaus reikalų ministerijai priklausančioje poilsinėje Palangoje.
Finansinių nusikaltimų tyrėjai rado ką veikti Vidaus reikalų ministerijai priklausančioje poilsinėje Palangoje.
Buvęs poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ direktorius V.Nesteckis vis dar nesijaučia daręs ką nors negerai.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Buvęs poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ direktorius V.Nesteckis vis dar nesijaučia daręs ką nors negerai.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
V.Nesteckis aiškino, kad jam prabangios mašinos pirktos dėl įstaigos prestižo. Tuo metu darbuotojų apgailėtino bendrabučio niekas nemato.
V.Nesteckis aiškino, kad jam prabangios mašinos pirktos dėl įstaigos prestižo. Tuo metu darbuotojų apgailėtino bendrabučio niekas nemato.
Daugiau nuotraukų (4)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Aug 7, 2015, 6:21 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:20 PM

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis šią savaitę atleido Vidaus reikalų ministerijai (VRM) Palangoje priklausančio „Pušyno“ direktorių V.Nesteckį. Pasitikėjimą praradusį buvusį vadovą vejasi finansinių skandalų šleifas.

Dėl užfiksuotų viešojo pirkimo procedūrų pažeidimų sugrąžinta dalis pastato rekonstrukcijai skirto ES finansavimo, o po nesėkmingo bylinėjimosi „Pušynui“ teko sumokėti dar ir nemažus delspinigius.

Beveik visi poilsio ir reabilitacijos centro pirkimai buvo vykdomi be konkursų, o ilgalaikis brangus turtas buvo įsigyjamas be VRM leidimo.

Negana to, vasarą rekreacinės paskirties „Pušyno“ teritorijoje prekiaujama iš nelegaliai pastatytų privačių kioskų, tačiau prekybą vykdantys verslininkai už suteiktą vietą į poilsinės kasą nėra mokėję nė cento.

Tokią puokštę nusižengimų jau dabar aptiko „Pušyne“ VRM neseniai pradėtas auditas.

Pažeidimų tyrimą teks plėsti

Nustatyti šiurkštūs pažeidimai, kuriuos dabar tiria Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, patvirtina, kad 15 metų centrui vadovavęs V.Nesteckis valstybės įstaigoje tvarkėsi kaip nuosavame ūkyje: iš valstybės turtu uždirbtų pinigų pirko, ką norėjo, ir iš ko norėjo.

„Ūkinę ir finansinę „Pušyno“ veiklą tikrinantis auditas aprėpė tik dvejus pastaruosius metus. Pradėjus domėtis ankstesnio laikotarpio finansiniais dokumentais lenda dar įdomesni dalykai“, – teigė laikinuoju centro direktoriumi paskirtas Tomas Žulkus.

Buvęs „Pušyno“ vadovas vienasmeniškais sprendimais švaistė jam patikėtą valstybės turtą, o jo sudaryti sandoriai kelia didelių abejonių, ar iš jų nepapilnėdavo ir paties direktoriaus kišenė.

Pavyzdžiui, be miesto valdžios leidimo valstybei priklausančiame „Pušyno“ žemės sklype vasarą prekiavęs vienas skuodiškis savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams prisipažino, jog pinigus už jam suteiktą prekybos vietą atiduodavo V.Nesteckiui.

Keitė prabangias mašinas

Nors iš visos šalies ligonius priimančio reabilitacijos centro dauguma kambarių ir interjeras apleisti, ilgai nematę remonto, buvęs „Pušyno“ direktorius itin vertino pagrindinį valdžios atributą – automobilį.

Ne veltui šią savaitę po ligos į „Pušyną“ sugrįžęs ir oficialiai dar dieną direktoriumi buvęs V.Nesteckis iš laikinai paskirto centro vadovo atkakliai reikalavo grąžinti jam prabangų BMW 520d.

Dar 2011 metais birželį V.Nesteckis, kaip valstybės įstaigos vadovas, iš „Krasta Auto“ salono už 147,5 tūkstančio litų (beveik 43 tūkstančius eurų) išsimokėtinai pirko trejų metų senumo visureigį BMW X5.

Praėjus pustrečių metų direktorius automobilį nutarė pakeisti. Už 90 tūkstančių litų (26 tūkst. eurų) visureigį vėl grąžino „Krasta Auto“, o už gautus pinigus padengęs išperkamosios nuomos likutį ir sumokėjęs pirminį įnašą iš salono nusipirko naują BMW 520d, kurio vertė su PVM – beveik 153 tūkst. litų (per 44 tūkst. eurų).

Ministerijos sutikimo šiems pirkiniams įstaigos direktorius neprašė ir automobilių viešojo pirkimo neorganizavo.

Iš viso abu direktoriaus automobiliai „Pušynui“ kainavo maždaug 123 tūkst. litų (apie 35,6 tūkst. eurų), o už BMW 520d įstaigai dar liko mokėti apie 23 tūkstančiai eurų.

Ligoniams vežti – kiuženos

2011-ųjų pavasarį, kai direktorius jau džiaugėsi prestižiniu visureigiu, „Pušynas“ iš vienos Danijos firmos pirko du dėvėtus sugedusius greitosios pagalbos automobilius „Mercedes Sprinter“ ligoniams vežioti.

13 metų senumo automobiliai įstaigai kainavo 27,6 tūkst. litų (8 tūkst. eurų). Vien už jų pargabenimą privačiai įmonei buvo paklota dar 10,4 tūkst. litų. (3 tūkst. eurų).

Anot T.Žulkaus, vos atvežti mikroautobusai iš karto buvo atiduoti remontuoti vienam Kretingos autoservisui.

Vienos mašinos remontas kainavo 4,4 tūkst. litų (1,27 tūkst. eurų), o kitas automobilis net metus buvo remontuojamas už 12,6 tūkst. litų (3,65 tūkst. eurų).

Konkursai nebuvo rengiami

Greitosios pagalbos automobiliai ir paslaugos už įtartinai didelę kainą buvo perkamos be jokio konkurso.

Be viešųjų pirkimų už 30 tūkst. litų (8,69 tūkst. eurų) pernai viena privati įmonė buvo pasamdyta sanatorijos patalpoms remontuoti, o prieš atliekant 96 tūkst. litų (apie 28 tūkst. eurų) kainavusią katilinės renovaciją V.Nesteckis įstaigos pirkimų komisijai įsakė organizuoti apklausą ir ją vykdyti ypatingos skubos tvarka.

Tačiau pagal įstatymą pirkimo tvarką numato pati pirkimų komisija.

Iš viso per trejus pastaruosius metus, dažniausiai apeidama viešųjų pirkimų procedūrą, įstaiga įsigijo ilgalaikio turto už 491,5 tūkstančio litų (apie 142,3 tūkst. eurų) ir atliko beveik 240 tūkst. litų (apie 70 tūkst. eurų) vertės statybos darbų.

Švaistė įstaigos lėšas

Vadovaujant V.Nesteckiui valstybei priklausantis „Pušynas“ ne tik nevaržomai pirko ką norėjo, bet ir dosniai rėmė kitus.

Pagal 2013 metų sutartį reabilitacijos centras 30 tūkst. litų (8,69 tūkst. eurų) parėmė privačią įstaigą Palangos futbolo klubą. Laikinojo direktoriaus T.Žulkaus duomenimis, tai buvo ne vienintelė paramos sutartis.

Prieš ketverius metus viena mobiliojo ryšio bendrovė ant „Pušyno“ stogo įrengė anteną ir už jos sunaudojamą elektros energiją įsipareigojo mokėti pagal pateiktas sąskaitas.

Iki šiol bendrovė iš „Pušyno“ nebuvo sulaukusi nė vienos sąskaitos, o T.Žulkus rado net 10 tūkst. eurų skolą.

Valstybės įstaiga už savo lėšas 2000 ir 2002 metais į visai kitoje vietoje esantį gyvenamąjį namą Vytauto gatvėje buvo įvedusi du laidinio ryšio telefonus ir visą tą laiką mokėjo sąskaitas.

Vienas telefonas buvo išjungtas 2010 metais, o už kitą „Pušynas“ moka jau 15 metų.

Kam jie priklauso, išsiaiškinti nepavyko, nes tame name yra keletas nuomininkų, o skambinant likusio telefono numeriu niekas neatsiliepia.

Be to, nuo 2008 metų „Pušynas“ iš fizinio asmens nuomojosi du garažus, per mėnesį mokėdamas po 100 eurų už kiekvieną.

„Kam jie buvo reikalingi, kas juose buvo laikoma, visiškai neaišku. Paties „Pušyno“ teritorijoje yra pakankamai garažų ir sandėliavimo patalpų“, – pečiais gūžčiojo T.Žulkus.

Buvo ir asmeninis advokatas

Į „Pušyną“ atidžiau buvo pažvelgta po to, kai už nustatytus įvairius pažeidimus įstaiga buvo priversta Ūkio ministerijai grąžinti dalį ES lėšų, kurios buvo skirtos pastato energetikos sistemai ir fasadui rekonstruoti.

Iš viso centras privalėjo grąžinti 187,5 tūkst. litų (per 54 tūkst. eurų).

Dėl to bylinėtis nutaręs V.Nesteckis galų gale ne tik pralaimėjo visus teismus, bet ir įstaiga turėjo papildomai sumokėti 47,2 tūkst. litų (beveik 14 tūkst. eurų) delspinigių.

Šiuose teismuose „Pušynui“ atstovavo be jokio konkurso surastas Klaipėdos advokatas Saulius Tamošaitis, kurio valandos darbo įkainis – 200 litų (nuo šių metų – 60 eurų).

Dėl teisinių paslaugų įstaiga su advokatu sutartį sudarė 2012 metais. Iki šiol jam sumokėta per 8 tūkst. eurų.

Beje, tas pats advokatas V.Nesteckiui atstovavo asmeniškai, kai jis privačiai du kartus bylinėjosi su savivaldybe.

Viena byla dėl V.Nesteckiui skirtos 50 litų administracinės baudos buvo pasiekusi net Aukščiausiąjį teismą, bet galop visus teismus jis pralaimėjo.

Automobiliai – dėl prestižo

Dėl atleidimo VRM į teismą jau padavęs V.Nesteckis tvirtino, kad jo vadovaujama sanatorija nesanti biudžetinė įstaiga ir jai viešųjų pirkimų procedūros esą neprivalomos.

„Dešimt metų, kai tapome viešąja įstaiga, nei iš biudžeto, nei iš steigėjo – ministerijos nesame gavę nė lito ir išsilaikome patys. Viską, ką uždirbame, investuojame į turtą.

Centrą perėmėme, kai jo turtas buvo įvertintas 2,17 mln. litų (0,63 mln. eurų), o dabar jo vertė – 8 mln. litų (apie 2,3 mln. eurų). Vien pernai gavome 372 tūkst. litų (107,7 tūkst. eurų) pajamų daugiau nei per 2013 metus“, – „Lietuvos rytui“ aiškino V.Nesteckis.

Prabangius BMW automobilius jis sakėsi pirkęs dėl įstaigos prestižo, o pasenusį visureigį į naują BMW 520d keitęs dėl degalų ekonomijos.

„Naujas greitosios pagalbos automobilis kainuoja kelis šimtus tūkstančių litų, o mes būtinas mašinas įsigijome gerokai pigiau, jos važiuoja ir dabar“, – gyrėsi V.Nesteckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.