NATO perpus mažina naikintuvų skaičių. Staigmena, bet ar baisi?

Realių ir išgalvotų grėsmių iš Rusijos labiausiai įkaitintus lietuvius šią savaitę kiek atvėsinti turėjo naujiena iš NATO.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Aug 8, 2015, 12:06 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 1:27 PM

Buvo paskelbta, kad nuo rugsėjo pradžios perpus sumažės naikintuvų, atliekančių oro policijos misiją Baltijos šalyse.

NATO atstovai paaiškino, kad 16 naikintuvų yra „gerokai daugiau nei tas karinis poreikis, kurį nustatėme prasidėjus Rusijos ir Ukrainos krizei“.

Šis Aljanso žingsnis tapo nemalonia staigmena karingiausiai Lietuvos piliečių, kariškių ir politikų daliai.

Vieni pradėjo aiškinti, kad tų naikintuvų gal išvis nereikia, kiti įžvelgė ženklą, kad NATO dar rimčiau vertina Rusijos antpuolio galimybę ir tam rengiasi imdamasi karinių gudrybių.

Sutrikimo ženklų būta ir oficialiuose komentaruose.

Pavyzdžiui, krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministrai J.Olekas bei L.Linkevičius, taip pat ir prezidentė D.Grybauskaitė ragino nesureikšminti šio sumažinimo – esą liksiantys aštuoni naikintuvai. Mat tai dvigubai daugiau nei prieš karą Ukrainoje, be to, NATO toliau stiprins kitus pajėgumus.

Bet, tarkime, krašto apsaugos viceministras M.Velička pareiškė, kad toks NATO žingsnis kenkia Baltijos valstybių saugumui.

Tokie žodžiai, matyt, atspindėjo ir dalies politikų bei kariškių nepasitenkinimą.

Svarstant ramiai aišku, kad NATO atsiųsti 16 naikintuvų, kaip ir kai kurie kiti veiksmai, pirmiausia buvo skirti nuraminti rytines Aljanso nares ir nedviprasmiškai įspėti Rusiją, kokia rimta jėga yra Vakarai.

Tačiau nei tuo metu, nei dabar NATO viršūnės nemanė, kad tokia Kremliaus režimo avantiūra kaip ginkluotas antpuolis yra tikėtina.

Tai ypač išryškėjo dabar, įklimpus pertvarkai Ukrainoje ir slystant į ekonominę duobę, o Rusijos vadovams mėginant vėl prisiprašyti prie Vakarų stalo.

Akivaizdu, kad kariškiai Rusijos grėsmę visuomet vertino rimčiau ir spaudė politikus.

Bene karingiausias iš JAV generolų, kuris savo griežtais pareiškimais kėlė dalies politikų pasipiktinimą abipus Atlanto, NATO vyriausiasis pajėgų vadas Europoje Ph.Breedlove’as neseniai pareiškė nelaikąs karo Baltijos regione tikėtinu dalyku, nors tam Aljansas ir pasirengęs.

Generolas iš esmės pakartojo tai, ką anksčiau sakė NATO vadovas J.Stoltenbergas.

Žinoma, autoritarinė Rusija – grėsminga kaimynė, ir galimiems pavojams reikia būti pasirengus.

Bet kažin ar protinga mojuoti kardu kiekviena proga, skelbiant, kad tuoj prasidės karas, ir piktintis tais, kurie taip nemano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas