Rusnėje statys paminklą Mahatmai Gandhi ir jo bičiuliui

Bronzinį paminklą patikėta pagaminti skulptoriui Romui Kvintui.

Indijos tautinio išsivadavimo lyderis M.Gandhi.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Indijos tautinio išsivadavimo lyderis M.Gandhi.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 9, 2015, 9:35 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 10:39 AM

M.Gandhi ir H.Kallenbachas susipažino gyvendami Pietų Afrikos Respublikoje. Žydas H.Kallenbachas tapo ne tik Mahatmos Gandhi artimu draugu, bet ir jo neginkluotos kovos idėjų finansiniu rėmėju.

„H.Kallenbacho atvejis ypatingas, nes jis buvo pirmasis rimtas ne indų kilmės M.Gandhi veiklos finansuotojas“, – pasakojo H.Kallenbacho biografiją nagrinėjęs Vilniaus Šv.Kristoforo gimnazijos etikos mokytojas Vytautas Toleikis.

„Jie buvo bičiuliai iki gyvenimo pabaigos – kai H.Kallenbachas  netikėtai mirė nuo šiltinės, M.Gandhi pasakė, kad mirė pats artimiausias bičiulis. Tai – visiems žinoma frazė“, – sakė V.Toleikis.

Šilutės savivaldybė nurodė, kad paminklas bus pastatytas ant Atmatos upės kranto ir, tikimasi, taps turistų traukos objektu. Šilutės rajono savivaldybė yra įsipareigojusi paruošti vietą skulptūroms, sutvarkyti aplinką, apšvietimą, o paties paminklo gamyba finansuojama rėmėjų lėšomis. Prie projekto taip pat prisidėjo Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas.

Bronzinį paminklą patikėta pagaminti skulptoriui Romui Kvintui.

„Šios skulptūros liejimą finansuoja VšĮ „Kiškių garbė“ surinktomis rėmėjų lėšomis, padedant Lietuvos Respublikos nepaprastajam ir įgaliotajam ambasadoriui Indijoje Laimonui Talat-Kelpšai“, – informavo savivaldybė.

Viešosios įstaigos „Kiškių garbė“ vadovė Edita Mildažytė sakė, kad į skulptūrų atidengimą turėtų atvykti M.Gandhi ir H.Kallenbacho biografas,  M.Gandhi anūkas ir proanūkis, o projektą globoja premjeras Algirdas Butkevičius.

„Paminklas Rusnėje bus atidengtas spalio 2 dieną, per  M.Gandhi gimtadienį. Be to, spalio 1 ar 2 dieną Valdovų rūmuose  įvyks paskaita, kurią skaitys biografas“, – sakė E.Mildažytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.