Kauno politikai: „Pasitraukti? Nesulauksite!“

Neseniai miesto taryba su meru Visvaldu Matijošaičiu priešakyje atšventė 100 dienų darbo sukaktį. Valdžios gretose neliko daug ilgamečių Kauno politikų, bet pralaimėjusieji nelinkę ištirpti šešėlyje.

A.Ručienė visuomeninę veiklą tęs – bandys laimę Seimo rinkimuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Ručienė visuomeninę veiklą tęs – bandys laimę Seimo rinkimuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tris kadencijas buvęs Kauno tarybos nariu G.Labanauskas gali verstis oro turizmu, turi licenciją skraidinti iki 8 keleivių.<br>E.Vaitkūnienės nuotr.
Tris kadencijas buvęs Kauno tarybos nariu G.Labanauskas gali verstis oro turizmu, turi licenciją skraidinti iki 8 keleivių.<br>E.Vaitkūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Aug 10, 2015, 4:22 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:06 AM

Nemažai daugiau kaip 10 metų Kauno savivaldos panoramoje ryškiai spindėjusių veikėjų nebepateko į miesto tarybą. Buvęs vicemeras sveikuolis Stanislovas Buškevičius, mažiau sveiką gyvenimo būdą išpažįstantis irgi buvęs vicemeras Steponas Vaičikauskas, maištingasis Gintautas Labanauskas, kuklumo nekankinama Aušra Ručienė, išmintingasis skulptorius Stasys Žirgulis ir nemažai kitų liko už borto.

Bet daugelis jų nė nemano susitaikyti su pralaimėjimu, ketina dalyvauti artimiausiuose rinkimuose, o pakartotinės nesėkmės atveju nesibodėtų net sunkių fizinių darbų duonai užsidirbti ir vėl kovotų.

Pralaimėjo, bet nepasiduos

Tuo metu, kai meras V.Matijošaitis su savo vicemerais Povilu Mačiuliu, Vasilijumi Popovu ir Simonu Kairiu gyrėsi per 100 dienų nuveiktais darbais, net dvi kadencijas iš eilės buvęs vicemeru ir pasivadinęs Kauno šerifu 54 metų S.Buškevičius bėgiojo po Ąžuolyną.

Jo vadovaujama tautinė partija „Jaunoji Lietuva“ per pastaruosius savivaldybių rinkimus Kaune atsidūrė šeštoje vietoje ir negavo nė vienos vietos miesto taryboje, nors iki tol jaunalietuviai lietuviškiausiu vadinamame mieste turėdavo nors po kelis mandatus.

S.Buškevičius tikino nepuolęs į paniką ir nenusivylęs politine veikla.

Neketina palikti ir partijos vado posto, atvirkščiai, žilstelėjusius jaunalietuvius jis pasirengęs vesti į mūšį artėjančių rinkimų į Seimą metu.

Ilgiau užsibuvę prie valdžios užstalės ir nuo jos staiga nuvaryti veikėjai neretai lieka su nosimi, nes per ilgus politikavimo metus praranda profesinę kvalifikaciją.

S.Buškevičius tikino esantis ne baltarankis. Tiesa, iš ko jis pelnosi duoną dabar, kur dirba, nenorėjo atskleisti.

Stotyje iškrovinėjo vagonus

Bet jei visuomeninė veikla nesisektų ir toliau, S.Buškevičius mano neliksiantis be duonos ir savo mėgstamų burokėlių sulčių gurkšnio.

Darbo jis nebijantis – galėtų dirbti treneriu ir mokyti jaunuolius ar vyresnius žmones bendros fizinės parengties.

„Jaunystėje nesibodėjau dirbti Kauno geležinkelio stotyje, tampiau dėžes su šaldytomis žuvimis, o kiekviena svėrė ne mažiau negu 30 kilogramų. Šiaip smulkių buities darbų nemėgstu, man patinka sunkumus nešioti“, – teigė S.Buškevičius.

Net baigęs ekonomikos mokslus jis, būdamas jaunas inžinierius, papildomai dirbdavo statybose.

„Sovietų okupacijos laikais jauniems specialistams juk grašius mokėdavo, iš inžinieriaus algos pragyventi buvo neįmanoma. Papildomai uždarbiaudavau statybose. Draugas mūrijo, aš plytas nešiojau“, – prisimena S.Buškevičius.

Politikas juokaudamas sakė, kad blogiausiu atveju pernešinėtų baldus – ši paslauga, kuriai reikia stiprių rankų, paklausi tarp prakutusių kauniečių, persikraustančių į naujus būstus.

Gali skraidinti turistus

Tris kadencijas (12 metų) išbuvęs Kauno miesto tarybos nariu, taip pat buvęs Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas G.Labanauskas per pastaruosius kelerius metus patyrė vieną smūgį po kito.

Per 2011 metų savivaldybių rinkimus pirmą kartą į Kauno miesto tarybą atvedęs gausiausią iki tol kairiųjų būrį (LSDP laimėjo 6 mandatus), po kivirčo su LSDP pirmininku Algirdu Butkevičiumi jis buvo pašalintas iš socialdemokratų gretų. Dar po kelerių metų buvo atleistas iš darbo – Vidaus vandens kelių direkcijos (VVKD) vadovo posto.

Jo įkurtas judėjimas „Dirbam Kaunui“ per pastaruosius savivaldybių rinkimus neperžengė lemtingosios 5 proc. užkardos.

Vis dėlto Afganistano kare užgrūdintas politikas teigė nepalūžęs.

„Kaip naujo ir turtingų rėmėjų neturinčio judėjimo rezultatas buvo neblogas, tai apšilimas prieš artėjančius Seimo rinkimus. Visuomeninė veikla man įaugusi į kraują ir nesėkmėms lengvai nepasiduosiu“, – tikino G.Labanauskas.

Įgijęs technikos mokslų daktaro laipsnį, šiuo metu jis dėsto transporto ekonomiką Kauno technologijos universitete.

Jeigu tektų visam laikui pasitraukti iš politinės kovos scenos, G.Labanauskas imtųsi derinti anksčiau įgytą lakūno (sraigtasparnio piloto) kvalifikaciją ir žinias, įgytas vadovaujant Vidaus vandens kelių direkcijai.

Jis turi piloto licenciją skraidinti vienmotoriu lėktuvu iki 8 žmonių.

Nuryti pralaimėjimo kartėlį ir pasisemti jėgų naujam pakilimui G.Labanauskui padeda polinkis į literatūrinę kūrybą.

Skulptorius pasitraukė ramiai

„Tvarkietė“ A.Ručienė prieš 4 metus vos netapo pirmąja moterimi Kauno mero poste, o po pastarųjų savivaldybių rinkimų jai teko atsisveikinti net su eilinės tarybos narės vieta.

A.Ručienė šmėžavo partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje Vilniuje, kai ją praėjusių metų rudenį krėtė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, buvo apklaustas jos vyras irgi buvęs Kauno miesto tarybos narys Rimas Antanas Ručys.

Politika nėra pragyvenimo šaltinis advokatei, tarp kurios klientų – įspūdingos Kauno nusikaltėlių pasaulio figūros ir solidūs verslininkai. Tačiau politinių ambicijų ji neatsisako.

„Visuomeninę veiklą ir toliau tęsiu. Dabar rimtai rengiuosi 2016 metų Seimo rinkimams“, – sakė nerimstanti A.Ručienė.

Visiškai kitaip savo ateitį mato net 15 metų Kauno miesto tarybos nariu dirbęs žymus skulptorius, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas 71 metų S.Žirgulis.

„Mano amžius jau riboja planus vėl bandyti jėgas politikoje. Atsidėsiu tik kūrybai“, – tikino menininkas.

Bet 15 politinei veiklai paskirtų gyvenimo metų S.Žirgulis nelaiko iššvaistytais veltui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.