Teismas nusprendė toliau patyrinėti pianisto D. Mažinto studijas

D.Mažintas teismo posėdyje nedalyvavo.

Akademija turės pateikti sutartis dėl D.Mažinto bakalauro, magistro ir aspirantūros studijų.<br>D.Umbraso nuotr.
Akademija turės pateikti sutartis dėl D.Mažinto bakalauro, magistro ir aspirantūros studijų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 10, 2015, 5:42 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 4:22 AM

Ieškiniu prokuratūra siekia, kad pianisto D.Mažinto įgytas bakalauro ir magistro diplomai būtų pripažinti negaliojančiais, nes paaiškėjo, kad jis į šią aukštąją mokyklą įstojo su padirbtu brandos atestatu.

Teisėja Laima Ribokaitė paskelbė, kad byloje sprendžiamas ginčas yra sudėtingas tiek faktinių aplinkybių, tiek teisės požiūriu, o visapusiškai pagrįstam sprendimui priimti reikia aiškintis turinčias reikšmės bylai naujas aplinkybes. Teisėja nusprendė įpareigoti šalis pateikti įrodymus ieškiniui pagrįsti.

Akademija turės pateikti sutartis dėl bakalauro, magistro ir aspirantūros studijų.

D.Mažintas teismo posėdyje nedalyvavo.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos atstovas teisme advokatas Žilvinas Mišeikis BNS sakė, kad akademija buvo suklaidinta, jeigu būtų buvę žinoma, kad D.Mažintas nebuvo įgijęs vidurinio išsilavinimo, jis nebūtų galėjęs tęsti studijų. Akademija atsakovu patraukta formaliai, prokuratūra turtinių pretenzijų mokslo įstaigai nepareiškė, o 23 289 eurus siekiančias sąnaudas už studijas prašoma priteisti iš paties D.Mažinto.

Šalys naujus įrodymus pateikti turės iki rugsėjo 1-osios, bylos nagrinėjimas bus tęsiamas rugsėjo 8 dieną.

Kas suklastojo D.Mažinto brandos atestatą, nežinoma – prokuratūra šio nusikaltimo netiria, nes yra suėjusi patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senatis.

Šiuo metu veikia specialus registras, kuris parodo, koks asmuo ir kada įgijo vidurinį išsilavinimą. Apie 2000-sius metus, kuomet D.Mažintas esą įgijo brandos atestatą, tokio registro nebuvo.

Vilniaus apygardos prokuratūroje pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad D.Mažintas niekada nesimokė Vilniaus „Santaros“ vidurinėje mokykloje, nors šios mokymo įstaigos atestatą pateikė stodamas į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.

Akademijoje D.Mažintas baigė bakalauro, magistro ir aspirantūros studijas, įgijo licenciato laipsnį.

Buvęs kultūros viceministras D.Mažintas viešai yra sakęs nesigailintis to, kad stojo į aukštąją mokyklą neturėdamas brandos atestato.

„Vidurinis išsilavinimas nebūtinai suteikia žinių. Viskas priklauso nuo žmogaus. Aš mokiausi taip, kaip man to reikėjo, pasirinkau savo kelią. Sutinku, kad yra tam tikros taisyklės, tvarka yra tokia, kokia yra, neagituoju kitų elgtis taip, kaip aš, tačiau man tikrai nėra gėda dėl savo sprendimo. Kiekvienas mes gyvenime darome klaidas, ir tam tikrų dalykų aš dabar galbūt nedaryčiau, tačiau patirtis ateina su laiku, kurio atgal nesugrąžinsi. Aš nesigailiu dėl nieko. Dėl ko man turėtų būti gėda? Kad baigiau Muzikos ir teatro akademiją, kad turiu keturis diplomus, kad savo profesinėje sferoje pasiekiau ganėtinai aukštų įvertinimų? Popierius neparodo žmogaus žinių“, – interviu delfi.lt yra sakęs D.Mažintas.

Jis teigė buvęs maištingas mokinys, o besimokydamas M.K.Čiurlionio menų mokykloje jautėsi vergu, nes, turėdami mokytis kaip ir visi vaikai, mokyklos moksleiviai vėliau turėdavo antra tiek laiko praleisti besimokydami savo specialybės dalykų.

„Aš tiesiog nespėjau visko aprėpti. Aišku, galima būtų prieštarauti – kiti tai spėja. Tačiau galiu pastebėti, kad tie kiti turbūt ir nepasirinko muziko specialybės. Daugybė mano bendrakursių, studentų, su kuriais mokiausi, pakeitė savo profilį“, – kalbėjo D.Mažintas.

Buvęs viceministras teigė prieš tapdamas viceministru nesusimąstęs apie tai, kad jo praeities sprendimai sukels tokį skandalą.

D.Mažintui einant viceministro pareigas jo kuruota Lietuvos kultūros taryba skyrė 40 tūkst. litų (11 584 eurų) politiko įkurtos viešosios įstaigos „Culture live“ projektams.

D.Mažintas šią įstaigą paliko prieš tapdamas viceministru, o 2013-ųjų lapkričio 25 dieną iš jos pasitraukė ir viceministro žmona. Sulaukęs priekaištų dėl galbūt supainiotų interesų, D.Mažintas atsistatydino. Iš karto po to Seimo narys konservatorius Vytautas Juozapaitis paviešino D.Mažintui nepalankią informaciją dėl suklastoto vidurinės mokyklos baigimo atestato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.