Panevėžio išdaviko rinkimai vienus įsiutino, kitus prajuokino

Apklausa internete Panevėžio politikams atėmė žadą. Anketą sukūręs anonimas nusprendė įgelti miesto politikos elitui ir pasiūlė išrinkti didžiausią Panevėžio išdaviką ir veidmainį. Panskliautas.lt rašo, kad apklausos autorius išdavystės žymę matavo daugiausia pagal tai, kas ir kaip įžeidė ilgametę politikę Gemą Umbrasienę.

Politikai įtaria, kad išdavikais juos išvadino M.Leliukas.<br>A.Švelnos nuotr.
Politikai įtaria, kad išdavikais juos išvadino M.Leliukas.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vijolė Kasinskienė (panskliautas.lt)

Aug 11, 2015, 12:41 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 1:59 AM

Anonimo kaukė nepadėjo?

Kuris Panevėžio miesto tarybos narys yra mažas išdavikas ir veidmainis, o kuris – pats didžiausias?

Tai bandė išsiaiškinti anonimas, internete sukūręs „Panevėžio TOP 10 išdavikų-veidmainių“ anketą.

Nors anonimas neprisistatė, tačiau pagal dešimties išdavikų apibūdinimus ir tai, kad išduota laikoma opozicijos lyderė G.Umbrasienė, daugelis spėja, kas čia pasidarbavo.

Politikai neabejoja, kad išdavikais juos išvadino per posėdžius kitus įžeidinėti linkęs, neatskiriamu buvusios „valstietės“ draugu tapęs Mantas Leliukas.

Išdavystė vertinama nuo 1 iki 10

Pasak anoniminio anketos autoriaus, suraičiusio įžanginį žodį, kiek tiesos ir netiesos yra politikų apibūdinimuose, galima nuspręsti balsuojant nuo 1 iki 10. Didžiausias skaičius reiškia didžiausią išdavystės laipsnį.

Tačiau išdavystės matą įvertinę anketos pildytojai rezultatų pamatyti negali: kompiuterio ekrane pasirodo tik padėka už atsakymus. Todėl sunku spręsti, kiek tie rezultatai atspindi balsavusiųjų nuomonę.

Tarp išdavikų daugiausia atsidūrė „valstiečių“ – Juozas Bečelis, Tomas Josas, mero patarėja ir „valstiečių“ partijos Panevėžio skyriaus vadovė Lina Kazokienė.

Prie visų jų apibūdinimo nurodyta, kad jie išdavė buvusią „valstiečių“ skyriaus vadovę G.Umbrasienę. Todėl esą ir nusipelno pasmerkimo.

Pagrasino bylinėtis teisme

Ilgametis tarybos narys T.Josas anketoje pateikiamas kaip net penkias partijas pakeitęs politikas: jis buvo konservatorių, nuosaikiųjų konservatorių sąjungos, krikščionių konservatorių socialinės sąjungos narys, liberalsąjūdininkas ir galop dabar yra „valstietis“.

Anketoje rašoma, kad įstojęs į paskutinę partiją jis išdavė G.Umbrasienę. Tokį teiginį T.Josas apibūdino kaip neišmanymą.

„Nė vienas apie mane parašytas žodis neatitinka tikrovės. Nežinau, ką daryti, nes mane apšmeižė. Turbūt kreipsiuosi į teisininkus, nes įtariu, kas galėjo sukurti anketą. Paskutinis sakinys, kad išdaviau G.Umbrasienę, viską man pasakė“, – aiškino T.Josas.

Jis pripažino, kad įtaria M.Leliuką. Politikas tikino nekeitęs penkių partijų, jis sakė pakeitęs tik dvi: iš pradžių buvo konservatorius ir derinosi prie viduje vykusių pokyčių, kai buvo sudaromos sąjungos su kitomis partijomis ir keitėsi partijos pavadinimai.

Tik susijungus Gedimino Vagnoriaus krikščionių sąjungai su „darbiečiais“, T.Josas nebuvo patenkintas ir išstojo iš partijos. Jis sakė, kad vėliau jį tapti „valstiečiu“ įkalbino tuometė „valstiečių“ Panevėžio skyriaus vadovė G.Umbrasienė.

„Įstojau į „valstiečių“ partiją, o ne į G.Umbrasienės UAB‘ą. Kaip buvau, taip ir esu „valstietis“, – tikino T.Josas.

Stebėjosi šiurkštumu

Kaip sakė politikas, pagal išdavikų sąrašą jis mato, kad jame atsidūrė visi M.Leliuko priešai.

„Iš tikrųjų tik dėl jo buvo suskaldytas „valstiečių“ skyrius. Visi buvome pašalinti iš partijos ir grįžome į atnaujintą skyrių“, – kalbėjo T.Josas.

Dar politikas sakė, kad M.Leliukas elgiasi ne kaip tarybos narys: jis nemoka pralaimėti ir todėl būna labai piktas.

„Praėjusį tarybos posėdį jis atsisuko į mane ir pasakė: „Tau reikės daug žemės apšikti, kad pasiektum mano lygį.“ O mero patarėją L.Kazokienę jis grasino nuo laiptų nuleisti“, – stebėjosi T.Josas.

Tokius M.Leliuko žodžius patvirtino ir pati L.Kazokienė.

T.Josas tikino nepildęs anketos, nes jis nenori nusileisti iki tokio lygmens, kad kažkieno ne visai gudrias įžvalgas tvirtintų ar paneigtų.

Nežino, kaip galėjo išduoti

Pagal anketą, G.Umbrasienę išdavė ir J.Bečelis, tačiau dėl to jis tik nusijuokė.

„Tai M.Leliuko sugalvota situacija. Man trūksta žodžių. Manau, tai būtų tik laiko gaišimas reaguoti į tokius dalykus. Niekaip nevertinu šios anketos, tai kažkoks absurdas. Be to, neįsivaizduoju, kaip išdaviau G.Umbrasienę. Aš buvau „valstiečių“ partijoje ir joje likau, tai kokią partiją išdaviau?“ – klausė J.Bečelis.

Kaip išdavė G.Umbrasienę, nežinojo ir L.Kazokienė.

„Su G.Umbrasiene nesu surišta jokiais saitais. Į skyrių atėjau ne jos prikalbinta, o savo laisva valia. Man liūdna, kad žmonės švaisto energiją negražiom purvo kampanijom“, – aiškino L.Kazokienė.

Yra ir daugiau išdavikų

Išdavikų sąraše atsidūrė ir Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas, kuris, kaip teigiama aprašyme, tarnauja ir klusniai vykdo Seimo nario Povilo Urbšio interesus.

Jau rašėme, kad pastarąjį M.Leliukas ketino paduoti į teismą už tai, kad jis „valstiečiams“ papasakojo apie jo galimus saitus su nusikalstamu pasauliu. Būtent tuomet M.Leliuko pusėn stojo G.Umbrasienė ir dabar jie yra neišskiriami draugai.

Sąraše yra ir iš konservatorių išmestas Vidmantas Baltramiejūnas. Jis kaltinamas viešuosius interesus išmainęs į „Aukštaitijos vandenų“ direktoriaus kėdę.

Anonimo nemalonę užsitraukė ir buvusi administracijos direktoriaus pavaduotoja J.Gaidžiūnaitė. Esą ji prieš penkerius metus išdavė „valstiečius“ dėl minėto darbo ir ne kartą supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Dabartinis vicemeras Aleksas Varna kaltinamas dėl vicemero kėdės išdavęs visuomeninio rinkimų komiteto „Mums svarbu“ vadovą K.Lukoševičių.

Vazelinas ir pupulis

Dar vienas išdaviku anketoje įvardytas buvęs meras socialdemokratas Povilas Vadopolas. Jis apibūdintas kaip ilgametis partijos narys, ne kartą susigundęs partijos ideologiją iškeisti į aukštus postus – mero ar vicemero.

„Paskutinė P.Vadopolo išdavystė – parduotas socialdemokratų pirmininkas Donatas Degenis ir suskaldyta partija tenkinant seimūno P.Urbšio interesus“, – anketoje rašo anonimas.

Anonimas atskleidė ir Panevėžio miesto politikų pravardes.

Esą miesto visuomenėje buvusį konservatorių Petrą Luomaną žmonės vadina Vazelinu, o buvusį merą Vitalijų Satkevičių Pupuliu, kuriam svarbiausia yra Mers.

Opozicija anketą užpildė

G.Umbrasienė sakė mačiusi šią anketą ir ją užpildžiusi.

„Vertinau visus vienodais balais, nes išdavystė negali būti nei didesnė, nei mažesnė. Bet duodu garbės žodį, kad ne aš sukūriau šią anketą. Ji man yra per gera, nes per daug aš ten minima,“ – tikino opozicionierė.

Pats M.Leliukas telefonu kalbėti nenorėjo – jis pasakė, kad klausimus korespondentė jam atsiųstų paštu ir baigė pokalbį nė neatsisveikinęs. O raštu politikas sugebėjo suregzti vos kelis trumpus sakinius.

Esą kitų politikų svarstymai, kad jis sukūrė išdavikų anketą, yra neteisingi. Pats anketą jis užpildė ir išdavystės dydžio nematavo. O apie grasinimą L.Kazokienei ir negražų pokalbį su T.Josu jis pasiūlė geriau klausti ko nors kito, kas šiuos pokalbius girdėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.