Darbą pradeda pirmoji Lietuvos ambasadorė PAR

Pietų Afrikos Respublikoje

Lietuva suinteresuota plėsti ir stiprinti dvišalį politinį dialogą, ekonominius ryšius bei bendradarbiavimą kultūros srityje.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Lietuva suinteresuota plėsti ir stiprinti dvišalį politinį dialogą, ekonominius ryšius bei bendradarbiavimą kultūros srityje.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 12, 2015, 11:19 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 10:21 PM

Ji Pretorijoje įteikė skiriamuosius raštus PAR prezidentui Jacobui Zumai, trečiadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Per susitikimą aptartos Lietuvos ir Pietų Afrikos bendradarbiavimo aktualijos. Ambasadorė pabrėžė, kad Lietuva suinteresuota plėsti ir stiprinti dvišalį politinį dialogą, ekonominius ryšius bei bendradarbiavimą kultūros srityje.

J.Zuma savo ruožtu teigė, kad jo šalis atvira verslui. Anot jo, ekonominis bendradarbiavimas ypač svarbus mažinant skurdą ir atskirtį tarp atskirų visuomenės grupių.

Prieš išvykdama į Afriką S.Jakštonytė interviu BNS teigė, kad dirbdama šioje šalyje taip pat tikisi paskatinti ten gyvenančių litvakų – Lietuvos žydų – palikuonių ryšius su Lietuva.

Pasak diplomatės, Pietų Afrikos Respublikoje šiuo metu gyvena apie 80 tūkst. žydų, apie 90 proc. iš jų – litvakai. Kai kurių istorikų teigimu, tai gali būti didžiausia pasaulyje litvakų bendruomenė. Dauguma Lietuvos žydų į Pietų Afriką atvyko XIX amžiuje.

„Litvakai gali būti jungiamoji grandis plėtojant verslo ir ekonominius santykius, įgyvendinant bendrus projektus, išsaugant bendrą kultūrinį paveldą“, – BNS sakė S.Jakštonytė.

Jos teigimu, perspektyvūs sektoriai eksportui į Pietų Afrikos Respubliką yra aukštosios technologijos, inžinerinė pramonė bei maisto technologijos.

URM duomenimis, prekybos apyvarta su šia Pietų Afrikos valstybe pernai siekė 30 mln. eurų per metus, iš jų Lietuvos eksportas sudarė 19 mln. eurų.

Pietų Afrika yra besivystančių valstybių susivienijimo BRICS, kurią taip pat sudaro Brazilija, Rusija, Indija ir Kinija, narė.

Diplomatinius santykius su Pietų Afrikos Respublika Lietuva užmezgė 1991 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.