Kaip seksualiniai nusikaltėliai dirbs su vaikais?

Vyriausybė trečiadienį

Į įstatymą siūloma įrašyti, kad vaikas turi būti apsaugotas nuo nusikalstamų veikų, nurodytų Baudžiamojo kodekso XXI skyriuje.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Į įstatymą siūloma įrašyti, kad vaikas turi būti apsaugotas nuo nusikalstamų veikų, nurodytų Baudžiamojo kodekso XXI skyriuje.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 12, 2015, 4:14 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 8:48 PM

Pirmasis bandymas projektą pateikti Seime buvo nesėkmingas, kai kuriems parlamentarams baiminantis, esą taip bandoma įteisinti „pasirenkamą lytį“.

Projekte buvo numatyta, kad vaikas turi būti apsaugotas nuo nusikalstamų veikų „seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui“. Šią nuostatą pataisas tobulinusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija keičia nuoroda į Baudžiamąjį kodeksą.

Į įstatymą siūloma įrašyti, kad vaikas turi būti apsaugotas nuo nusikalstamų veikų, nurodytų Baudžiamojo kodekso XXI skyriuje. Šiame skyriuje yra numatyta baudžiamoji atsakomybė už „nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui“.

Pataisos teikiamos įgyvendinant Europos Sąjungos direktyvą dėl kovos su seksualine prievarta prieš vaikus, jų seksualiniu išnaudojimu ir vaikų pornografija bei siekiant suderinti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo nuostatas su Europos Tarybos konvencija dėl vaikų apsaugos nuo seksualinio išnaudojimo ir seksualinės prievartos, kitaip vadinama Lansarotės konvencija.

Pataisomis siūloma įstatymą papildyti nuostata, kuria tiesiogiai uždraudžiama už seksualinius nusikaltimus prieš vaikus teistiems asmenims dirbti arba savanoriauti vaikų socialinėse, švietimo ir sporto, sveikatos priežiūros paslaugas vaikams teikiančiose įstaigose, įmonėse ir organizacijose, taip pat draudžiama verstis individualia veikla, jeigu ji tiesiogiai susijusi su prižiūrimų vaikų auklėjimu ar jų saugumo užtikrinimu. Draudimas galiotų nepriklausomai nuo to, ar asmens teistumas yra išnykęs, taip pat jis nepriklausytų darbo funkcijų minėtose įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.