Rusijos žurnalistas prašo Lietuvos suteikti prieglobstį

Grįžti į Lietuvą pageidavo ir pats Rusijos pilietis.

A.Nekrasovas trečiadienio rytą atskrido į Vilniaus oro uostą iš Kipro per Rygą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
A.Nekrasovas trečiadienio rytą atskrido į Vilniaus oro uostą iš Kipro per Rygą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 12, 2015, 11:28 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 10:21 PM

Pasieniečių žinioje oro uoste esantis Rusijos pilietis BNS telefonu sakė, kad rašo prašymą dėl prieglobsčio.

Kipras nepatenkino Rusijos prašymo A.Nekrasovą išduoti Maskvai ir nusprendė grąžinti į Lietuvą, kuri yra išdavusi jam nacionalinę vizą.

A.Nekrasovas trečiadienio rytą atskrido į Vilniaus oro uostą iš Kipro per Rygą, tačiau praėjus valandai po lėktuvo nusileidimo dar buvo pas pasienio pareigūnus.

„Jis yra Vilniaus oro uoste“, – BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos oro uosto užkardos vadas Audrius Šantaras. Plačiau situacijos jis nekomentavo.

Lietuvos policija patvirtino, kad A.Nekrasovas oficialiai ieškomas per Interpolo sistemą. Policijos departamento atstovė Simona Ludavičiūtė BNS sakė, kad „Lietuvos policija imsis visų reikalingų veiksmų“, tačiau jų nedetalizavo.

Pareigūnės teigimu, „jeigu asmuo kreipsis dėl prieglobsčio suteikimo, paieškos procedūros bus sustabdytos, kol vyks prieglobsčio suteikimo klausimų nagrinėjimas“.

A.Nekrasovas praėjusį mėnesį Kipre buvo sulaikytas Rusijos prašymu, ir netrukus pasiprašė politinio prieglobsčio. Kipro vidaus reikalų ministerijos teigimu, jis buvo sulaikytas „remiantis egzistuojančiu Interpolo orderiu“.

Kipras nepatenkino Rusijos prašymo A.Nekrasovą išduoti Maskvai ir nusprendė grąžinti į Lietuvą, kuri yra išdavusi jam nacionalinę vizą. Kipras rėmėi ES teisės nuostata, kad prašymą dėl prieglobsčio svarsto ta ES šalis, į kurią asmuo atvyksta pirmiausia.

Grįžti į Lietuvą pageidavo ir pats Rusijos pilietis.

„Jis aiškiai pasakė, kad norėtų būti išsiųstas į Lietuvą“, – BNS telefonu iš Kipro sakė advokatė Nicoletta Charalambidou (Nikoleta Šaralambidu).

Ruso prieglobsčio prašymą turėtų svarstyti Migracijos departamentas. Vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio teigimu, suteikti prieglobstį „sąlygos yra“.

Žiniasklaidos laisve besirūpinanti organizacija „Reporteriai be sienų“ teigia, kad A.Nekrasovas yra persekiojamas, nes atskleidė korupciją Rusijos Udmurtijos respublikoje.

„Mes manome, kad jis yra persekiojamas dėl politinių motyvų“, – interviu telefonu BNS sakė organizacijos atstovas Johannas Bihras (Johanas Biras).

Jo teigimu, vietos gamyklos vadovas apkaltino A.Nekrasovą šantažu, kai jis žiniasklaidoje rašė apie įmonės darbuotojų protestus, o Federalinė saugumo tarnyba jį sulaikė ir bandė išgauti prisipažinimą.

Pasak J.Bihro, A.Nekrasovas iš pradžių buvo tik liudytojas, bet vėliau jam pateikti kaltinimai. Rusijoje žurnalistui gresia iki 15 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.