Kauniečiams linksma, kai merai kandžiojasi

Nė viena dabartinės Kauno valdžios klaidelė neprasprūsta pro budrias konservatorių opozicijos miesto taryboje vado Andriaus Kupčinsko akis. Kiek meras Visvaldas Matijošaitis girtųsi per daugiau kaip 100 valdymo dienų nuveiktais darbais, A.Kupčinskas randa prie ko prikibti. Ir ne vien dėl smulkmenų.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2015-08-14 18:29, atnaujinta 2017-10-20 14:22

„Nieko asmeniško, toks mano darbas“, – taikiai aiškina į atlapus V.Matijošaičiui kimbantis buvęs dukrat meras, o dabar rinkėjų valia tapęs opozicijos vadu A.Kupčinskas.

Jis su kolegomis opozicionieriais pabandė sumenkinti nugalėjusių varžovų gyrimasi nuveiktais darbais, pristatęs savo požiūrį į procesus Kaune: „111 dienų valdžioje, arba nesodinto sodo derliaus nuėmimas“.

Nenuostabu, kad A.Kupčinskui apmaudu, kai kauniečiai nardo tarp atnaujinamos Laisvės alėjos užtvarų ir giria V.Matijošaitį, kuris vadinamas tikru miesto šeimininku ir Kaunui jau gėdą  dariusią pagrindinę gatvę prikelia iš komos būklės.

Bet juk Laisvės alėjos rekonstrukcija vykdoma iš esmės už ES pinigus, projektas parengtas ir programa patvirtinta dar ankstesnės savivaldybės kadencijos metu!

Tokiomis sąlygomis Laisvės alėją gal būtų atgaivinęs net toks kauno meras, kaip Vytautas Šustauskas.

V.Matijošaičiui tiesiog pasisekė būti išrinktam reikiamu metu.

Tačiau nedera pavydėti sėkmės paženklintajam, bet juk lietuviai esame, dargi ne bet kokie, o kauniečiai. Ir kai dabartinė valdžia pasigyrė pagaminusi daugiau demokratijos, konservatoriai treptelėjo koja: ėgi, kai mes buvome valdžioje, trečdalis vietų miesto tarybos komisijose buvo skiriama opozicijai, o dabar – tik šeštadalis.

Ir dar nežmiršo dešinieji prikišti, kad Kaunas prakišo Lietuvos kultūros sostinės vardą Klaipėdai, Marijampolei ir Rokiškiui. Čia jau galima abejoti, ar tikrai V.Matijošaitis kaltas, kad komisijai Kaunas pasirodė artimiausiu metu nevertas kultūringiausio miesto vardo.

Nuveiktais darbais besidžiaugiančiai miesto daugumai opozicija bando įpilti šaukštą deguto primindama, kad iš Laisvės alėjos rekonstrukcijos projekto ketinta ištrinti dviračių taką, aimanuodama, kad uždarinėjamos prestižinės mokyklos.

Visa tai galima laikyti privalomaisiais opozicijos purkštavimais, bet A.Kupčinsko įkirtis dėl Kauno kino studijos uždarymo tikrai taiklus. Už šį trolinimą jaunasis opozicijos vadas nusipelno „Kauno Trolio 2015“ titulo. Žinoma, jeigu toks trolintojų konkursas būtų rengiamas.

Mat valdančioji koalicija, garsiausiai triūbindama, kad uždarė prasmės neturinčią Kauno kino studiją ir sutaupė per 70 tūkst. eurų mokesčių mokėtojų pinigų.

Andriukas kyšt galvą iš kanapių tarsi Pilypas ir tarsteli – na, pripažino dabartiniai valdantieji savo klaidą, nes Kauno kinos studija „Romuvos“ kino teatre ir buvo įkurta 2011-siais, per trumpą „mikaitmečio“ pusmetį.

Tais metais savivaldos rinkimuose Kaune daugumą, bet nepakankamą vieniems valdyti, laimėjo konservatoriai. Ne be V.Matijošaičio pastangų mero postas vis tik pusmečiui atiteko ne konservatoriams, o liberalui Rimantui Mikačiui. Per naktį sulipdytai koalicijai neišvengiamai reikėjo jaunalietuvių balsų, kurių vadas Stansilovas Buškevičius ir svaigo Kauno kinos studijos idėja.

Dabar A.Kupčinskas lyg adatos bakstelėjimu ir priminė laimėjusiajam varžovui, kad tas tik ištaisė politiniais sumetimais anuomet padarytą klaidą.

Bet iš tiesų A.Kupčinskui ir apskritai Kauno konservatoriams verta pabūti atitrauktiems nuo valdžios stalo ir nusiprausti po šaltu dušu. Jų pačių labui – juk pralaimėjimas pastarųjų savivaldos rinkimų metu, nors ir ne triuškinantis, yra perspėjimas, jog ir dešiniųjų pažiūrų rinkėjai kauniečiai laukia iš savo išrinktųjų naujų idėjų. Vien ištikimybės Vytautui Landsbergiui jau neužtenka.

Prie partijos vairo atėjusiam Gabrieliui Landsbergiui, atrodo, liaupsių nebereikia, anūkas pasirengęs papurtyti senelio „talibus“. Tai iššūkis ir A.Kupčinskui, jam teks įrodyti, ar gebės parodyti savo vietas tokiems užpelkėjusiems konservatorių veteranams, kurie socialiniuose tinkluose dalijasi hitlerininkų patirtimi įveikiant nedarbą.

Kita vertus gerai, kad A.Kupčinskas nuolat baksnoja miesto vairą iš jo paveržusį V.Matijošaitį. Visa tai demokratijos labui – kauniečiai dabartiniam merui linki tik sėkmės dirbant miestui reikalingus darbus. Bet būtų negerai, jei Kaunas mestųsi į kitą kraštutinumą.

Stebėdami savivaldos lygmens politinio sąmojo karus kauniečiai galės nuspręsti, ar tiesa, kad kai pešasi du politikai, laimi trečias – mokesčių mokėtojas?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.