Karštis šokdina poilsiautojų kraujospūdį

Tyrimas Žaliųjų ežerų paplūdimyje nustebino gydytojus: net 70 procentų saulėje besikaitinusių ir besimaudžiusių vilniečių turėtų labiau saugoti savo sveikatą.

Matuojant kraujospūdį žvejys Vytautas juokavo ir netgi patarinėjo sveikatos specialistams.<br>M.Kulbio nuotr.
Matuojant kraujospūdį žvejys Vytautas juokavo ir netgi patarinėjo sveikatos specialistams.<br>M.Kulbio nuotr.
Vytautas per dvejus metus sugebėjo numesti net 55 kilogramus.
Vytautas per dvejus metus sugebėjo numesti net 55 kilogramus.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2015-08-15 10:04, atnaujinta 2017-10-20 13:28

Kraujospūdis aukštas – 160/100, pulsas – vos 50 tvinksnių per minutę. Savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojos, dvi karštas šios savaitės dienas praleidusios prie Žaliųjų ežerų, panašius nerimą keliančius skaičius regėjo daugybę kartų.

Kelioms dešimtims poilsiautojų tikrintojos patarė pasiieškoti pavėsio ir nesikepinti saulėje. Dar keliems jos siūlė iškviesti greitąją medicinos pagalbą, nes grėsė rimti sveikatos sutrikimai.

Vis dėlto biuro laikinai stebėsenos skyriaus vedėjo pareigas einanti Dovilė Jakubavičiūtė svarstė, kuri blogybė didesnė – sėdėti tvankiuose namuose ar leisti laiką paplūdimyje, kur bent jau yra gamtos prieglobstis.

Prie suolo rikiavosi eilė

Vilniečių raginti pasimatuoti kraujospūdį nereikėjo – neretai prie suolo, kur vyko procedūra, išsirikiuodavo eilė. Pasimatavęs ir įsitikinęs, kad kraujospūdis per aukštas, ne vienas poilsiautojas sakė to ir tikėjęsis: per karščius pajutęs, kad pablogėjo savijauta. Ir jos nepagerina nė maudynės spėjusiame gerokai įšilti vandenyje.

Karštis. Tai ne šiaip sau šiluma. Tų, kurių kraujospūdis per aukštas, per tokius karščius sulėtėja pulsas“, – pasakojo D.Jakubavičiūtė.

Kraujospūdį pasimatavo ir prie Žaliųjų ežerų budėjęs gelbėtojas Jonas Slavinskas.

Bet jo nenudžiugino diastolinis kraujospūdis, kuris siekė 100.

Normalus yra 80–84.

„Valandą irklavau, dėl to jis toks aukštas. Prakaitavau, todėl kraujas sutirštėjęs.

Nieko, tuoj bus normalus“, – optimizmo neprarado gelbėtojas veteranas.

Alkoholis – vis dar bėda

Kiti kraujospūdį matavęsi ir nedžiuginančius rezultatus išvydę vilniečiai buvo linkę kaltinti aparatą arba aiškino prieš tyrimą maudęsi. Pasitaikė ne vienas atvejis, kai sistolinis kraujospūdis siekė ir 200, nors normalus yra 120–129.

Vis dėlto D.Jakubavičiūtė prisiminė pernykštį atvejį, kai vieno poilsiautojo kraujospūdis siekė 220/130. Ji siūlė nedelsiant kviesti greitąją, bet vyriškis tik numojo ranka: „Nieko, tuoj nueisiu už kampo, išgersiu šimtą gramų ir išplėsiu kraujagysles.“

Jai antrino J.Slavinskas. Anot jo, alkoholio vartojimas prie Žaliųjų ežerų – didelė problema. Jos nesumažino ir padažnėję pareigūnų reidai. Tik poilsiautojai tapo atsargesni, atvirai iš alaus ar degtinės butelių nebegeria.

Alkoholį poilsiautojai dabar susipila į mineralinio vandens ar gaiviųjų gėrimų butelius ir gulėdami paplūdimyje gurkšnoja.

Žvejys Vytautas, paklaustas, ar dažnai matuojasi kraujospūdį, irgi mėgino juokauti: „Matuojuosi kiekvieną vakarą, kai padarau gramą.“ Dieną jo kraujospūdis dar nebuvo pakilęs.

Rimtai kalbėsis su motina

„Galvą spaudžia, maniau, kad kraujospūdis bus pakilęs. Pasirodo, nieko baisaus, – šypsojosi pakilęs nuo suolo Marius. – Kai pamačiau skaičius, pajuokavau, kad man vėl aštuoniolika.

Kraujospūdis geras dėl to, kad daug metų sportavau.“

Nekaip jautėsi ir kartu poilsiavusi Kristina. Matuoklis parodė, kad moters kraujospūdis pakilęs. Taip jau tris dienas.

Abu tvirtino vengiantys būti saulės atokaitoje. O Marius žadėjo įspėti motiną, kuri kasdien kaitinasi saulėje. Nors paskui ir prastai jaučiasi, tačiau kitą dieną vėl būna saulės atokaitoje.

„Pasirodo, saulė gali daug bėdos pridaryti“, – išklausęs medikės kalbos stebėjosi vilnietis.

Namuose nebegali ištverti

„Matavausi, kraujospūdis pakilęs. Turiu vaistų, teks išgerti“, – ramino save Galina.

Vilnietė kasdien atvyksta į Žaliųjų ežerų paplūdimį. Taip prabėgs visos jos atostogos: „O ką daryti, kai gyveni aštuntame aukšte ir namie dieną pakaitinus saulei neįmanoma ištverti.“

Galina tikino prie ežero sėdinti tik pavėsyje, vengianti tiesioginių saulės spindulių.

Anot vilnietės, poilsio prie jūros ar kaimo turizmo sodyboje ji sau negali leisti, nes neįgaliojo pensija siekia vos 170 eurų.

Ryžosi gyvenimo pokyčiams

Kraujospūdį pasimatavęs Vytautas sakė žinojęs, kad jis normalus. Jį matuojasi kas porą savaičių, nes yra kraujo donoras.

Be to, Vytautas yra sveikuolis, labai reiklus maistui.

„Būtumėte matę, kaip prieš dvejus metus atrodžiau – per tą laiką sugebėjau 55 kilogramus numesti“, – didžiavosi rezultatais vilnietis.

Vytautas neužmiršo, kokia tada buvo jo mityba. Prisėdęs jis iš karto galėdavo suvalgyti visą batoną ar „Kuršėnų“ vyniotinį.

Dabar rytais – grikių, perlinių ar avižinių kruopų košė.

Vyras visiškai nebevartoja alkoholio, metė rūkyti.

Tiesa, kai jis buvo storulis, nesimatuodavo kraujospūdžio, nes atrodydavo, kad jaučiasi gerai.

Vienintelis sunkumas buvo lipti pastoliais.

Vytautas dirba statybininku. Bet dabar savijauta visai kitokia. Vytautas daug sportuoja, o pastoliais tiesiog laigo.

Tad kas paskatino susirūpinti sveikata?

Anot sveikuolio, jis tiesiog pradėjo žiūrėti į ateitį. Kas bus po dvidešimties ar trisdešimties metų, kokia senatvė laukia? Nuo tokių klausimų net nupurtė, ir Vytautas staiga vieną dieną pasiryžo keisti savo gyvenimą.

Vis dėlto jis pripažino, kad tarp bendradarbių yra balta varna.

„Jiems geriau išgerti, parūkyti. Kai per pietus prisikraunu dubenį salotų, įsidedu vištos krūtinėlę, pasigirsta pašaipos“, – sakė sveikuolis statybininkas.

Aplanko paplūdimius

Savivaldybės visuomenės sveikatos biuras jau kelerius metus vykdo informacinę akciją „Saulės patruliai“.

Akcijos metu biuro darbuotojai aplankė Salotės, Žirmūnų, Valakampių ir Žaliųjų ežerų paplūdimius.

Atvykę į maudyklas specialistai teikė informaciją, kaip saugiai mėgautis saulės teikiamais malonumais, dalijo vandenį, matavo arterinį kraujospūdį, ultravioletinių spindulių indeksą, atsakė į poilsiautojų klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.