Poilsiautojai pažeidėjais tampa savo noru

Nemažai į Palangą automobiliais atvažiavusių poilsiautojų geriau sutinka pažeisti sustoti draudžiančius kelio ženklus ir mokėti baudas nei mašinas statyti atokiau centro esančiose nemokamose aikštelėse.

Policija pajūryje nesnaudžia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policija pajūryje nesnaudžia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Net didžiausio poilsiautojų antplūdžio metu nemokamos automobilių stovėjimo aikštelės Palangoje lieka pustuštės.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Net didžiausio poilsiautojų antplūdžio metu nemokamos automobilių stovėjimo aikštelės Palangoje lieka pustuštės.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Aug 15, 2015, 6:44 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 1:39 PM

Vien per pirmąją rugpjūčio savaitę, kai į Lietuvą atslinkę karščiai prie jūros atginė minias žmonių, už transporto priemonių stovėjimą draudžiančių kelio ženklų nepaisymą pareigūnai surašė kelis šimtus administracinių protokolų.

Už tokį pažeidimą numatoma bauda nuo 28 iki 86 eurų. Pirmą kartą per metus administracine bauda baudžiamam asmeniui taikoma pusė minimalios baudos – 14 eurų.

Neleistinoje vietoje paliktus automobilius ir už mašinos stovėjimą nesusimokėjusius pažeidėjus fiksuoja ir savivaldybės Rinkliavų centras. Vėliau baudas skiria Viešosios tvarkos skyrius.

Šiemet nuo gegužės vidurio iki rugpjūčio 10 dienos nedrausmingiems vairuotojams vien savivaldybė jau paskyrė beveik 40 tūkst. eurų baudų.

Už mašinų stovėjimą draudžiančio kelio ženklo nepaisymą jau nubausta apie pustrečio tūkstančio vairuotojų. Įsivyravus karščiams, kai Palangą užkimšo poilsiautojų automobiliai, kasdien fiksuojama apie 100 tokių pažeidėjų.

Užfiksuota apie 3,5 tūkst. mašinų, kurių savininkai už jų stovėjimą nesusimokėjo miesto nustatytose apmokestintose vietose.

Tokiems vairuotojams per parą nuo pažeidimo užfiksavimo leidžiama susimokėti vadinamąjį susitaikymo mokestį – 12 eurų.

Rinkliavų centro darbuotojai pastebėjo, kad tokių susitaikančiųjų atsiranda vis daugiau. Vien šio mokesčio šiemet jau yra surinkta per 23 tūkst. eurų.

Atrodo, jog kai kurie poilsiautojai apskaičiavo, kad mokėti susitaikymo mokestį jiems pigiau nei berti monetas į parkavimo aparatus.

Pavyzdžiui, brangiausiai apmokestintose vietose 10 valandų netoli jūros palikti mašiną kainuoja 17 eurų. Susitaikymo mokestis yra 5 eurais mažesnis.

Kol policijos pareigūnai ir savivaldybės darbuotojai ant pažeidėjų automobilių langų nesuspėja klijuoti raginimų susimokėti baudą, miesto nemokamos mašinų stovėjimo aikštelės netgi per didžiausią poilsiautojų antplūdį lieka pustuštės.

Naujausia apie 250 vietų automobilių stovėjimo aikštelė įrengta prie miesto stadiono S.Dariaus ir S.Girėno gatvės pabaigoje. Bet ten stovi vos kelios dešimtys automobilių. Gal todėl, kad nuo jos iki jūros – apie pusantro kilometro.

Dar viena nuolat tuščia didelė nemokama aikštelė yra už Klaipėdos plento, prie prekybos centro „Iki“. Nuo jos iki jūros – pustrečio kilometro. Apie 50 vietų aikštelė yra netoli kurorto centro, Ganyklų gatvėje, prie naujojo policijos komisariato. Automobilius galima palikti ir aikštelėje prie „Senukų“ parduotuvės Bangų gatvėje.

Jei kas nors mano, kad nemokamoje aikštelėje palikti mašiną nesaugu, gali pasinaudoti saugoma apie 150 vietų aikštele Rąžės gatvėje. Čia palikus automobilį valandai teks mokėti eurą, laikyti automobilį visą parą kainuoja 10 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.