Ministrą S. Skvernelį ėmė purtyti nuo partnerių tvaiko

Darbo partija, regis, galutinai išvedė iš kantrybės vidaus reikalų ministrą, buvusį šalies policijos vadovą Saulių Skvernelį. Jis iš peties rėžia atgal „darbiečiams“ už jų besikartojančius išpuolius.

Vidaus reikalų ministras S.Skvernelis (nuotr. kairėje) negailėjo piktų žodžių Darbo partijai ir jos vadovui V.Mazuroniui.
Vidaus reikalų ministras S.Skvernelis (nuotr. kairėje) negailėjo piktų žodžių Darbo partijai ir jos vadovui V.Mazuroniui.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Aug 17, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:39 AM

Vidaus reikalų ministerijos (VRM)vadovas „darbiečius“, kurie yra jo partneriai valdančiojoje koalicijoje, atvirai išvadino nusikalstamu susivienijimu, kelią į valdžią grindžiančiu juodu populizmu, nutaikytu į žemiausius visuomenės sluoksnius.

S.Skvernelis nelinkęs nusileisti šiai partijai ir žada kovą su ja. Tiesa, kol kas tik virtualioje erdvėje.

Karas rusena seniai

Pirmasis „darbiečių“ susikirtimas su S.Skverneliu, atrodė, buvo asmeninio pobūdžio.

Ministras sutaršė šios partijos atstovę, Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę už jos norus iš VRM atimti Vadovybės apsaugos departamentą.

L.Graužinienė netrukus mėgino atsikeršyti – pareiškė, kad ministras negina Lietuvos interesų Europoje nesiderėdamas dėl pabėgėlių, kuriuos turėtų priimti mūsų šalis, skaičiaus, ir apkaltino jį nekompetencija.

S.Skvernelis atkirto negailėdamas – pavadino Seimo pirmininkę „Pilypu iš kanapių“ ir pasvarstė, ar padvigubintos apsaugos, kuria ji save apsupo, šiai politikei nereikia tam, kad apsaugotų nuo žmones juokinančio jos pačios kalbėjimo.

Tiesa, vėliau S.Skvernelis viešai atsiprašė ir pareiškė, kad jo žodžius blogai perdavė ministerija, tačiau L.Graužinienė šio atsiprašymo nepriėmė.

Svarbiausia, kad šis konfliktas – ne tik tarp dviejų asmenų. Mat į S.Skvernelį kibo ir Darbo partijos vadovybė. Ji mūru stojo prieš tai, kad Lietuva ir Vyriausybė priimtų per 300 pabėgėlių iš karo ir bado krečiamų trečiojo pasaulio šalių.

Į durklo dūrį – kirvio kirtis

Bene aktyviausiai šiame fronte reiškiasi naujasis Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis. Buvusio „tvarkiečio“ entuziazmą, atrodo, dar stiprina tai, kad vienas populiariausių ministrų S.Skvernelis – buvusios jo partijos deleguotas į ministrus.

Tad ir šiomis dienomis V.Mazuronis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ itin aštriai įvertino S.Skvernelio pareiškimus, kad Lietuvos išsiderėtas pabėgėlių skaičius yra „optimalus“.

V.Mazuronis priminė S.Skverneliui ir Lietuvą neseniai krėtusį skandalą dėl iš motinos Norvegijoje vietos pareigūnų paimto vaiko, ir nesibaigiančią Vilniaus čigonų taboro istoriją.

„Kai reikėjo ginti Norvegijoje pagrobtą Gabrielių, ministras lėkė į krūmus, o dabar gina savo nesugebėjimą apginti Lietuvos interesų. Nesusitvarko su situacija Vilniaus tabore, kur gyvena keliasdešimt žmonių, o sutinka priimti šimtus pabėgėlių. Ir tai tik pradžia“, – išsityčiojo V.Mazuronis.

Nors S.Skvernelis iki šiol neturi „Facebook“ paskyros, jo pavaldiniai, žinoma, jam tuojau pat perdavė V.Mazuronio žodžius. „Aš su „Tvarka ir teisingumu“ nieko bendra neturiu, tačiau galbūt V.Mazuroniui išties kliūva tai, kad aš lyg ir susijęs su ta partija.

Gal tokia kriminalinė partija tiesiog pasirinko mane kaip buvusį policijos vadovą.

Tai nieko neįprasta nusikaltėlių pasaulyje. Tačiau manau, kad pagrindinis dalykas – juodas populizmas, kurį ši partija apskritai pasirinkusi kaip savo pagrindinį veiklos metodą“, – „Lietuvos rytui“ pareiškė S.Skvernelis.

Ir papiktino, ir prajuokino

Be to, ministras paskelbė, kad Darbo partijos atstovai visuomet stoja prieš Lietuvos tarptautinius interesus Europoje: „Reikia prisidėti prie pagalbos Graikijai – jie prieš. Reikia spręsti pabėgėlių krizę – jie prieš. Bet kai reikia dalytis Europos skiriamus milijonus, ši partija – pirmoji.

Juk netgi ministerijas, kai buvo formuojama koalicija, pagal joms tenkančias Europos lėšas ji buvo vertingumo balais suskirsčiusi.“

Ministras piktinosi, kad V.Mazuronis, kaip Europos Parlamento narys, esą puikiai žino visą pabėgėlių problematiką ir tai, kaip Lietuva derėjosi dėl pabėgėlių skaičiaus, siūlydama pirmiausia kovoti su problemos priežastimis, o ne pasekmėmis.

„Kaip galima nematyti elementarių moralinių dalykų? Nejaugi europarlamentaras nori pasakyti, kad nereikia gelbėti žmonių iš ten, kur prievartaujamos moterys, vyrams pjaunamos galvos? Jam tai normalu?

Bet kokiu atveju akivaizdu, kad čia tiesiog sąmoningai taikoma į žemiausius tam tikros visuomenės dalies jausmus“, – sakė S.Skvernelis.

Jį prajuokino ir tai, kad V.Mazuronis jam priminė Vilniaus čigonų taborą.

„Taborą prisiminė! Ar ne jų partijos deleguotas sostinės vicemeras Jonas Pinskus sostinėje pastaruosius metus kaip tik buvo atsakingas už šios problemos, kuri yra ne tiek kriminalinio, kiek socialinio ir politinio pobūdžio, sprendimą? Ir ką padarė?“ – retoriškai klausinėjo S.Skvernelis.

Jis ir toliau žadėjo nenusileisti koalicijos partneriams ir paskelbė, kad beveik apsisprendė susikurti „Facebook“ paskyrą, iš kurios atsišaudys į tokius išpuolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.