Sesers drama: kaip iš Švedijos parsigabenti brolio dvynio kūną?

Šeštadienio naktį tragiškoje avarijoje Švedijoje žuvo jaunas lietuvis. Dar vienas jaunuolis iš Lietuvos – komos būsenos.  

Pasak merginos, juodu su broliu siejo išskirtinis dvynius vienijantis ryšys, jie buvo labai artimi.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pasak merginos, juodu su broliu siejo išskirtinis dvynius vienijantis ryšys, jie buvo labai artimi.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Aug 17, 2015, 8:54 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 5:25 AM

Su draugais šalies šiaurėje stovyklauti nusprendęs 22-ejų Vytautas Mocevičius išvažiavo į nebūtį. Naktinė kelionė automobiliu vaikinui baigėsi mirtimi.

Baisi žinia iš Švedijos atskriejo į skurdų kaimą Mauručiuose, Prienų rajone.

Sūnų praradusios šeimos realybė kebli: kaip parsigabenti šeimos nario palaikus, kai trūksta pinigų?

Švedų žinybos nedaugžodžiauja

V.Mocevičiaus dvynė sesuo Karolina Mocevičiūtė portalui lrytas.lt pasakojo, kad brolis į Švediją legaliai padirbėti su draugais išvažiavo gegužės 17 dieną. Paskui vaikinas nutarė pasilikti skinti uogų. Pusė kompanijos jau buvo grįžę į Lietuvą, o kita dalis liko toliau dirbti.

Praėjusį savaitgalį V.Mocevičius su draugais susiruošė pastovyklauti Manjarvo gyvenvietėje, netoli Vidselio miestelio, 800 km iš šiaurę nuo šalies sostinės Stokholmo.

„Mūsų žiniomis, jie dviese naktį automobiliu važiavo kažkur apie trečią-pusę keturių nakties, įskrido į priešpriešinio eismo juostą, vertėsi į griovį, buvo be saugos diržų.

Abudu pro mašinos dureles iškrito. Mano brolis žuvo, o kitas vaikinas sužalotas, jam dabar sukelta dirbtinė koma“, – apie kraupius įvykius pasakojo K.Mocevičiūtė. Likęs gyvas vaikinas sraigtasparniu buvo nugabentas į Sunderbyno ligoninę.

Pasak K.Mocevičiūtės, jų šeima neturi jokių įrodymų ar žinių, ar vaikinai buvo išgėrę ir kodėl išvis įvyko nelaimė. Švedijos policijos teigimu, pradėtas įvykio aplinkybių tyrimas.

„Mums asmeniškai nieko nepasakoja. Žinias mums perduoda to sužalotojo vaikino mama ir sesuo, kuri ten irgi dirba ir gerai moka švedų kalbą. Bet jie patys mums nieko nepasakė, netgi tai pačiai panelei nenupasakojo aplinkybių – ar jisai labai sužalotas. Tik pasakė, kokioje vietoje morge jis guli“, – pasakojo K.Mocevičiūtė.

Pirmadienį numatytas vaikino skrodimas. Pasak K.Mocevičiūtės, jų šeima apie brolio situaciją sužino tik per laidojimo įstaigą.

Užgeso šeimos ramstis

Žuvusiojo šeima gyvena Mauručių kaime Prienų rajone.

„Mama yra dirbanti, aš irgi, aišku, dirbu. Tėtis yra antros grupės invalidas, nes turi galvos traumą. Jis jau penkiolika metų nedirba. Mes tiesiog neturime lėšų kūnui pargabenti, labai stipriai trūksta tų pinigėlių“, – drebančiu balsu telefonu pasakojo žuvusiojo dvynė.

K.Mocevičiūtės teigimu, kūnui pargabenti reikia apie 2 tūkstančių eurų.

Pasak merginos, juodu su broliu siejo išskirtinis dvynius vienijantis ryšys, jie buvo labai artimi. Mergina pasakojo, kad brolis į tėviškę parvykti buvo suplanavęs rugsėjo pabaigoje. Dar prieš pusę savaitės sesei telefonu prašė mamai nesakyti, kada grįžta, nes norėjo padaryti staigmeną.

„Jis buvo šeimos ramstis. Žaidė krepšinį Veiverių „Amberio“ komandoje ir buvo labai aktyvus. Visą laiką buvo laimingas ir linksmas, kompanijos siela. Visus visur vežiodavo, labai paslaugus ir rūpestingas“, – liūdnai kalbėjo dvynio netekusi sesuo.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos teigimu, teisės aktai nenumato finansinės paramos iš URM biudžeto skyrimo užsienyje mirusio LR piliečio palaikams parvežti.

URM tarpininkauja gaunant reikiamus dokumentus iš užsienio valstybių institucijų, išduoda leidimą mirusiojo palaikus vežti karste, palaiko ryšį su užsienio šalies institucijomis, mirusiojo artimaisiais.

Lietuvos ambasados Švedijoje teigimu, ji iki šiol oficialios informacijos apie šio LR piliečio mirtį nėra gavusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.