Ugdyti vaiko asmenybę laisvė padeda geriau negu muštras

Baigiantis vasarai ne viena mažylius auginanti kauniečių šeima nerimastingai svarstė, ar pavyks gauti vietą darželyje.

Privačiuose darželiuose vaikui skiriamas individualus dėmesys, tai padeda atsiskleisti augančio žmogaus gebėjimams.
Privačiuose darželiuose vaikui skiriamas individualus dėmesys, tai padeda atsiskleisti augančio žmogaus gebėjimams.
Daugiau nuotraukų (2)

Nerijus Povilaitis („Laikinoji sostinė“)

Aug 17, 2015, 8:07 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 8:05 AM

Vietų trūkumas valstybinėse ikimokyklinio ugdymo įstaigose jau senokai tapo itin opia miesto problema, kurią tik dabar imtasi rimčiau spręsti.

Kauno miesto savivaldybės vadovai iškilmingai pareiškė vietų valstybinėse ikimokyklinio ugdymo įstaigose neradusioms ir dėl to privačius darželius pasirinkusioms šeimos mokėsiantys po 100 eurų mėnesinį atlygį.

Šeimoms, kurių bendros mėnesio pajamos neviršija 760 eurų, žadama skirti po 175 eurus per mėnesį. Abiem atvejais lėšos pervedamos tiesiogiai mažylių tėvams, o ne privačioms ugdymo įstaigoms.

Pokyčiai juntami – miesto centre veikiančiuose privačiuose darželiuose jau sunku surasti laisvą vietą. Bet tai vyksta ne dėl savivaldybės paramos, kurią darželių steigėjai vertina kritiškai. Kas lėmė, kad kauniečiai savo mažylius mieliau linkę patikėti privatiems, o ne valstybiniams darželiams?

Jaučia ir suvokia pasaulį

Kaune veikiančio privataus vaikų darželių tinklo „Vaikystės sodas“ steigėja edukologijos mokslų daktarė Austėja Landsbergienė minėjo, kad svarbiausia sukurti tokią aplinką, kurioje kiekvienas vaikas jaustųsi mylimas ir laukiamas.

„Tai padarius itin svarbu ugdyti vaiko socialinius ir jausminius gebėjimus. Ikimokyklinis amžius apskritai yra toks laikas, kai ugdomi vaiko visuomeniniai ir emociniai pagrindai, formuojamas vertybinis stuburas. Todėl pedagogas turi skirti tiek laiko, kiek reikia šiems gebėjimams ugdyti. Jau mažas vaikas gali gebėti įvardyti savo emocijas, ieškoti problemos sprendimų ir mokytis veiksmingai dirbti komandoje“, – pabrėžė A.Landsbergienė.

Pasak žinomos šalyje edukologės, ikimokykliniame amžiuje klojami ir gebėjimo mokytis pagrindai.

„Negalėčiau pasakyti, kad viena yra svarbiausia, nes svarbiausia yra holistinis (visapusiškas. – Red.) vaiko ugdymas. Dėl to ikimokykliniame amžiuje nepatartina koncentruotis tik į muzikinį ar fizinį lavinimą – čia turi būti visko, kad vaikas augtų kaip visapusiška asmenybė“, – teigė A.Landsbergienė.

Renkasi privačius darželius

Dėmesys kiekvienam vaikui, jauki, tėvų namus primenanti aplinka, kokybiškas maistas ir turiningos ugdymo programos. Tai bene kiekvieno mieste veikiančio privataus vaikų darželio vadovų pabrėžiami privalumai.

Su valstybės įsteigtais darželiais privačios įstaigos Kaune rungtyniauja itin sėkmingai. Žinia apie dėmesingas auklėtojas ir vis naujų gebėjimų įgyjančius vaikus sklinda iš lūpų į lūpas. Šeimų patarimai, atsiliepimai socialiniuose tinkluose tampa vienu pagrindinių veiksnių, lemiančių privačių darželių sėkmę.

Dalis tėvų jiems savo atžalas patiki negavę vietos valstybės įsteigtame darželyje, kai iškyla galvosūkis, samdyti auklę ar ne.

„Nepatekę į valstybinį darželį iškart ieškojome privataus. Apie auklę net negalvojome. Juk nėra taip paprasta surasti patikimą ir sąžiningą žmogų, kuriam visai dienai patikėsi vaiką. Poros metų sulaukusiam mažyliui būtina socializuotis kolektyve, išmokti bendrauti su vaikais, o svarbiausia – dalintis“, – „Laikinajai sostinei“ sakė penkerių metų dukrą auginanti kaunietė.

Kainos nebaugina

„Norinčių į mūsų darželį leisti savo vaikus niekada netrūko. O dabar, savivaldybei paskelbus apie 100 eurų kompensaciją nepatekusiems į valstybinius darželius, padaugėjo skambinančių ir besidominčių tėvelių. Kita vertus, kodėl paramą gali gauti tik tie, kurie stovi eilėje? Manau, kad paramą gali gauti visų vaikučių šeimos“, – sakė pirmojo Kaune veikti pradėjusio privataus vaikų darželio „Vila Vilaitė“ steigėja Rasa Tamašauskaitė.

Šiuo metu R.Tamašauskaitė jau įkūrė ir antrąjį darželį.

Viename jų mėnesinis mokestis vaikui siekia 261 eurą, o kitame – 319 eurų. Šios sumos, į kurias įskaičiuotas ir mažylių maitinimas, kauniečių nebaugina, kiek daugiau uždirbantys tėvai mielai domisi galimybe mažylius patikėti privačiai įstaigai.

„Pirmiausia tėvai žiūri į aplinką, po to vertina ugdymo kokybę, maistą, kurį ruošiame vietoje.

Jeigu šeima gyvena gražiame, tvarkingai įrengtame name, natūralu, kad nori, jog vaikas didžiąją savaitės dalį praleistų atitinkamoje aplinkoje. Vaikams labai svarbu, kad būtų didelis kiemas, daug žaidimo priemonių“, – sakė pirmojo Kaune privataus darželio steigėja R.Tamašauskaitė.

Parama sėkmės neužtikrina

Kauno centre, Trakų gatvėje, jau ne vieni metai veikiančio privataus vaikų darželio „Stebuklų šalis“ steigėja Irina Tolkačiova nesiskundžia norinčių čia patekti stoka.

Anot jos, pasisekimą lemia strategiškai gera vieta – centre dirbantiems tėvams patogu čia pat palikti atžalą, o ne savivaldybės žadama parama šeimoms, negavusioms vietų valstybiniuose darželiuose.

„Ši parama patraukliai atrodo tik iš pradžių. Kai imi gilintis, atrandi nemažai niuansų. Kodėl parama skiriama tik šeimoms, kurių vaikai nepateko į valstybinius darželius? Pas mus yra gal pusė vaikų, kuriuos tėvai iš jų pasiėmė.

Kita vertus, šeimos, kurios pasirenka privačius darželius, atlaisvina vietas valstybiniuose“, – svarstė I.Tolkačiova.

Žinia apie šį darželį, kaip ir apie kitus, plinta iš lūpų į lūpas. Steigėja minėjo, kad be didesnių pastangų kasmet sulaukianti vis daugiau susidomėjimo.

„Daug dirbantys ir uždirbantys tėvai investuoja į savo vaikus, jų ugdymą. Natūralu, kad jie nori, jog darželį baigęs vaikas į mokyklą eitų mokėdamas ir skaityti, ir rašyti“, – sakė kaunietė.

Tapo atstumtaisiais

Miesto savivaldybės siūlomos paramos tvarką kritikavo ir bene didžiausio privataus Kauno pašonėje, Noreikiškių kaime, veikiančio vaikų darželio „Vaikystės lobiai“ steigėja Gitana Mikulytė-Palekienė.

Kiek anksčiau pakaunės gyventoja buvo įsteigusi nedidelį vaikų darželį Aleksote, kurį lankė 12 vaikų. Plečiant veiklą jis buvo uždarytas ir persikelta į Noreikiškes. Keli kilometrai nuo Kauno ribos tapo kliūtimi, dėl kurios šių mažylių tėvai negali pretenduoti į politikų pažadėtą 100 eurų mėnesinę išmoką. Savivaldybės klerkai atšovė, kad į ne mieste, bet rajone veikiantį privatų darželį vaikus leidžiančioms šeimoms išmokų mokėti nėra galimybės.

„Mes norime tikėtis žmogiško sprendimo, kad paramą gautų ir tie tėvai, kurie likę gyventi Kaune nepersiregistravo į rajoną. Šiuo atveju Kauno rajono savivaldybė elgiasi lanksčiau, kas mėnesį už vaiką moka po 72 eurų kompensaciją. Skirtingai nuo miesto, šias lėšas gauna ne tėvai, o privatūs darželiai“, – minėjo G.Mikulytė-Palekienė.

Pakaunės gyventoja minėjo, kad Kauno rajone kompensacijas gauna ir tos šeimos, kurios gyvena oficialiai dar neįteisintuose namuose.

Mato naujos tvarkos trūkumą

Kompensacijas nepatekusių į valstybinius darželius mažylių tėvams Kauno savivaldybė pavedė administruoti Socialinės paramos skyriui. Pasak vedėjos Anos Sudžiuvienės, šiuo metu jau gauta keturios dešimtys prašymų gauti kompensacijas.

„Kompensacijos jau paskirtos 18 šeimų, 5 prašymai atmesti, o kitos paraiškos vis dar nagrinėjamos. Kreipėmės į Švietimo ir ugdymo skyrių su prašymu patikrinti, koks statusas privačių darželių, su kuriais pareiškėjai sudarė sutartis“, – sakė A.Sudžiuvienė.

Vedėja minėjo, kad pagrindinė kliūtis gauti kompensaciją – savivaldybės tarybos sprendimas lėšas skirti tiktai toms šeimoms, kurios savo gyvenamąją vietą deklaravo mieste.

Dėl to jaunoms, nuosavo būsto dar neįsigijusioms ir jį nuomojančioms šeimoms gauti paramą nėra taip lengva.

Tokia pati situacija ir su užmiestyje gyvenančiomis, tačiau mieste dirbančiomis ir į čia veikiančius darželius atžalas leidžiančiomis šeimomis.

Valstybiniuose vaikų darželiuose vietų negavusių ir privačias ugdymo įstaigas lankyti turinčių vaikų tėvams nuspręsta mokėti 100 eurų mėnesinę kompensaciją. Dėl daugybės reikalavimų į savivaldybę kompensacijos kreipėsi vos kelios dešimtys šeimų.

Vargina biurokratinės kliūtys

Vietų valstybiniuose darželiuose trūkumą Kauno savivaldybė ketina išspręsti taikydama trijų etapų veiklos planą.

Tai naujų grupių steigimas jau veikiančiose valstybinėse ugdymo įstaigose, savivaldybės finansinė parama į darželius nepatekusių vaikų tėvams bei miesto pagalba privačioms ugdymo įstaigoms.

Planuojama, kad iki šių metų rugsėjo pradžios 16-oje miesto ugdymo įstaigų bus atidarytos 25 naujos grupės. Jas lankyti pradės 400 darželinukų. Iki kitų metų rugsėjo 1-osios ketinama atidaryti dar 26 grupes, kurias lankys 400 vaikų.

Šiuo metu valstybinius Kauno darželius lanko 14 tūkst. vaikų, 739 mažyliams juose neužteko vietų.

Piniginė išmoka mažylių tėvams priklauso šiais atvejais: jeigu vaikas nepateko į savivaldybės įsteigtą darželį, jei lanko privatų darželį. Bent vieno iš vaiko tėvų ar globėjų gyvenamoji vieta yra deklaruota Kaune, paties vaiko gyvenamoji vieta yra deklaruota Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.