Gelbėtojų skraidyklė padėjo tėvui paplūdimyje rasti vaiką

Palangos paplūdimyje poilsiautojų minioje pasimetusį vaiką gelbėtojai aptiko neįprastu būdu – pasinaudodami neseniai įsigyta bepilote skraidykle.

Nuo šiol Palangos paplūdimius ir besimaudančiuosius jūroje pasitelkę skraidyklę gelbėtojai stebi ir iš oro.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Nuo šiol Palangos paplūdimius ir besimaudančiuosius jūroje pasitelkę skraidyklę gelbėtojai stebi ir iš oro.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Aug 18, 2015, 9:01 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 5:00 AM

Iš Vilniaus rajono į pajūrį su tėvais atvykusi penkiametė Monika paplūdimyje pasiklydo praėjusį šeštadienį.

Netoli Rąžės upelio poilsiavusi šeima apsižiūrėjusi pastebėjo, kad mergaitė netikėtai jiems dingo iš akių. Tėvas kurį laiką vaiko mėgino ieškoti pats, bet poilsiautojų minioje mergaitės nerado.

Atėjęs į gelbėjimo stotį vyras paprašė apie pasiklydusią mergaitę pranešti per garsiakalbius, tačiau gelbėtojai tėvui pasiūlė šiuolaikiškesnį paieškų būdą.

Į orą buvo pakelta neseniai gelbėtojų įsigyta bepilotė skraidyklė, dar vadinama dronu.

Skraidyklė lėtai skrido virš jūros pakrantės, o jos tiesiogiai siunčiamą vaizdą pradingusios mergaitės tėvas gelbėjimo stotyje stebėjo per televizorių.

Nepraėjus nė porai minučių jis savo mergaitę pamatė kulniuojančią visai priešinga kryptimi jūros tilto link.

Ant kranto budintiems gelbėtojams buvo pranešta, kurioje paplūdimio vietoje pastebėtas vaikas.

Mergaitė netrukus buvo parvežta tėvui.

„Pasimetusių vaikų paieška yra tik viena bepilotės skraidyklės teikiamų galimybių.

Baltijos jūros priekrantę iš oro filmuojanti skraidyklė gelbėtojams taip pat padės nustatyti po audrų dugne atsiradusias naujas duobes, skendimo atveju aptiks tikslią nelaimės vietą.

Prie aparato primontavus tvirtinimo konstrukciją, juo iki nelaimės vietos per kelias sekundes galima nugabenti apie 300 gramų sveriantį gelbėjimo ratą“, – apie bepiločio orlaivio privalumus pasakojo Palangos paplūdimių gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Pirmieji Lietuvoje tokias technines gelbėjimo galimybes nuo šiol turintys Palangos gelbėtojai pasitelkdami skraidyklę galės įspėti ir per toli į jūrą nuplaukusius poilsiautojus.

Ant tokio aparato galima pritvirtinti garso siųstuvą ir imtuvą, kuriuo iš oro bus perduodami gelbėtojų pranešimai balsu ir bus girdimas į nelaimę patekęs žmogus.

Policija norėtų dairytis galimų pažeidėjų

Apie pusantro tūkstančio eurų kainuojantis Palangos gelbėtojų įsigytas bepilotis orlaivis „DJI Inspire 1“ sveria apie 3 kilogramus ir vienu akumuliatoriaus įkrovimu gali nuskristi iki 10 kilometrų.

Aparatas skrenda iki 100 kilometrų per valandą greičiu.

Gelbėtojų turimo bepiločio orlaivio galimybėmis susidomėjo ir Palangos policijos pareigūnai. Skraidyklė jiems padėtų fiksuoti paplūdimiuose daromus pažeidimus: alkoholio vartojimą, nelegalią prekybą, pliaže padėtų surasti ieškomus asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.