Savaitės pravaikšta – mažmožis teismui

Penkias dienas į darbą neatėjęs ir dėl pravaikštų atleistas Palangos savivaldybės tarnautojas rado užtarimą Klaipėdos apygardos administraciniame teisme.

Palangiškis E.Balsys Tenerifės saloje Ispanijoje ilsėjosi darbo metu.
Palangiškis E.Balsys Tenerifės saloje Ispanijoje ilsėjosi darbo metu.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

2015-08-19 08:52, atnaujinta 2017-10-20 00:11

Nesulaukęs atostogauti leidžiančio Palangos savivaldybės administracijos direktorės įsakymo tuometis kurorto Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas 35 metų Egidijus Balsys išskrido ilsėtis į Tenerifės salą.

O kai grįžęs sužinojo, kad atostogos pageidaujamu laiku jam nebuvo suteiktos, pailsėjęs valdininkas ilgiau nei savaitę sirgo.

Su tokiu įžūliu darbo drausmės pažeidimu susidūrę kurorto savivaldybės vadovai E.Balsį atleido iš darbo.

Valdininkas šį sprendimą apskundė teismui ir paprašė panaikinti atleidimą, grąžinti jį į darbą, priteisti kompensaciją už nedirbtą laiką ir dar 100 tūkst. eurų už patirtą neturtinę žalą.

Kurorto savivaldybės nuostabai, teismas, nors ir atmetęs prašymą dėl šimtatūkstantinio ieškinio, valstybės tarnautojo pravaikštas įvertino švelniau ir skyrė papeikimą.

E.Balsio skundą išnagrinėję teisėjai nusprendė, kad poilsinį kelialapį ir kelionės lėktuvo bilietus iš anksto nusipirkęs valdininkas apie savivaldybės administracijos atsisakymą jį išleisti atostogų privalėjo būti informuotas anksčiau.

Atleidimą už savavališkas atostogas teismas įvardijo kaip neproporcingai didelę bausmę, nes įžvelgė ir savivaldybės nerūpestingumą, ir ydingą praktiką.

Tokią išvadą teismas padarė įvertinęs ankstesnius atostogų suteikimo įsakymus, kai valdininkas ilsėtis buvo išleidžiamas tik pirmąją atostogų dieną.

Todėl, pagal Palangos savivaldybėje susiklosčiusią praktiką, E.Balsys jam palankaus įsakymo dėl atostogų galėjo tikėtis jau prasidėjus atostogoms.

Tačiau su tokiu teismo sprendimu nenori sutikti Palangos savivaldybė ir jį ruošiasi skųsti aukštesniam teismui.

„Negali būti taip, kad nepaisydamas gamybinių interesų darbdavys darbuotojo poilsio laiką derintų prie poilsinių kelionių grafiko, o jo prašymas būtų prilyginamas leidimui atostogauti.

Bet kuris darbuotojas savo atostogas gali planuoti tik būdamas įsitikinęs, kad administracija sutinka su jo pageidaujamu laikotarpiu“, – įsitikinęs savivaldybės Juridinio ir personalo skyriaus vedėjas Petras Kaminskas.

E.Balsio prašymą dėl atostogų suteikimo administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė gavo tik prieš tris dienas.

„Jau iš karto buvo nuspręsta E.Balsiui atostogų nesuteikti, kol jis nėra pabaigęs savo neatidėliotinų darbų.

Apie tai buvo pranešta tiesioginei E.Balsio vadovei Statybos skyriaus vedėjai, o ji informavo pavaldinį“, – pasakojo A.Kilijonienė.

Dar atostogų išvakarėse ji savo sprendimą patvirtino ant E.Balsio prašymo ir pasiūlė darbuotojui skirti kitą atostogų laiką, kai bus išspręsti jo kuruojamo Vasaros estrados projekto klausimai.

Tačiau poilsinį kelialapį rankose turėdamas valstybės tarnautojas paklusti darbdaviui net nesiruošė ir išskrido į Tenerifę.

Teismą jis sugebėjo įtikinti, kad apie neigiamą direktorės atsakymą sužinojęs tik grįžęs į Lietuvą.

Atvejis panašus, o sprendimas – kitoks

* Su tokiu pat šiurkščiu tarnybos drausmės pažeidimu susidūrusi ir už tai valstybės tarnautoją iš darbo atleidusi Palangos savivaldybė prieš ketverius metus sulaukė visiškai kitokio to paties teismo sprendimo.

* Siekdamas išvengti paskirto jo tarnybinės veiklos vertinimo savivaldybės Komunalinio skyriaus specialistas Bernardas Skersys nusprendė tą dieną vykti pas gydytojus, nors ir nebuvo gavęs tiesioginio vadovo sutikimo.

* Visą dieną darbe nebuvęs ir jo netekęs buvęs valstybės tarnautojas teismui įrodinėjo, kad jis buvo nubaustas per griežtai.

* Tačiau Klaipėdos apygardos administracinis teismas visą darbo dieną trukusią darbuotojo pravaikštą pripažino šiurkščiu tarnybos drausmės pažeidimu ir už tai jam skirtą atleidimą iš darbo įvertino kaip tinkamą nuobaudą.

* Tokį teismo sprendimą ginčyti bandžiusio B.Skersio skundas buvo atmestas ir Vyriausiajame administraciniame teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.