Šešios Vilniaus mokyklos skundžia pertvarką teismuose

Šešios Vilniaus mokyklos

Šešios Vilniaus mokyklos teismuose siekia panaikinti sostinės valdžios sprendimus dėl jų reorganizavimo nuo šių metų rugsėjo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šešios Vilniaus mokyklos teismuose siekia panaikinti sostinės valdžios sprendimus dėl jų reorganizavimo nuo šių metų rugsėjo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 19, 2015, 12:24 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 11:41 PM

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusią savaitę patenkino Simono Konarskio vidurinės mokyklos, kurioje ugdymas vyksta lenkiškai, prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir leido nuo rugsėjo formuoti 11 ir 12 klases, kol teismas išnagrinės prašymą panaikinti tarybos sprendimą dėl reorganizacijos, BNS sakė eismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė. Tarybos sprendimu įstaiga nuo rugsėjo turėjo tapti pagrindine mokykla.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija pranešė, kad skundus yra pateikusios dar penkios ugdymo įstaigos: Levo Karsavino (ugdymo kalba – rusų ), Lazdynų (lenkų-rusų), Centro (rusų), Aleksandro Puškino (rusų) bei Joachimo Lelevelio (lenkų-rusų) vidurinės mokyklos. J.Lelevelio mokyklai taryba yra leidusi dar dvejus metus turėti 11-12 klases, tačiau ši mainais įpareigota išsikelti iš patalpų Antakalnyje į Žirmūnus, ir būtent šį sprendimą mokykla apskundė teismui.

Už švietimą Vilniuje atsakingas vicemeras Valdas Benkunskas BNS patvirtino, kad teismuose savivaldybė bylinėjasi su šešiomis mokyklomis, tačiau palankaus teismo sprendimo kol kas sulaukė tik S.Konarskio mokykla. Teismas, vicemero tvirtinimu, taip pat priėmė nagrinėti J.Lelevelio ir L.Karsavino mokyklų skundus, tačiau jų prašymai dėl laikinųjų priemonių atmesti ir jos nuo rugsėjo, kaip planuota, taps pagrindinėmis. Dėl dar trijų įstaigų – A.Puškino, Lazdynų ir Centro vidurinių, anot V.Benkunsko, teismas turėtų pasisakyti dar šią savaitę.

Vicemeras tikino, kad rengiantis pertvarkai buvo įvertinta rizika, jog dėl skundų teismuose kai kurių mokyklų reorganizavimą teks atidėti bent metams. Savivaldybė, jo teigimu, jau apskundė laikinąsias apsaugos priemones dėl S.Konarskio mokyklos pertvarkos bei taip žada elgtis dėl kitų Vilniaus mokyklų, kurioms teismų sprendimai gali būti palankūs.

„Jei tie mūsų skundai nebus patenkinti, be jokios abejonės, teismo sprendimus vykdysime: tuomet neįsigalios tarybos sprendimas šiems mokslo metams pertvarkyti mokyklas. Bet mes, kaip steigėjai, turime teisę ir pareigą vykdyti Švietimo įstatymą, tai kitam rugsėjui mes tas mokyklas tikrai užbaigsime pertvarkyti“, – sakė politikas.

Liepą teismas taip pat pritaikė laikinąsias priemones dėl sprendimo pertvarkyti lenkiškai ugdymą vykdančią Vilniaus Adomo Mickevičiaus gimnaziją, kurią siekta palaipsniui pertvarkyti į gimnaziją – mokykla nuo rugsėjo dar galės formuoti 5-ąsias ir vyresnes klases.

Pagal anksčiau galiojusį Švietimo įstatymą, vidurinių mokyklų Lietuvoje turėjo nelikti nuo šio rugsėjo, tačiau Seimas paskutinę pavasario sesijos dieną priėmė pataisas, pagal kurias pertvarką savivaldybės gali atidėti iki 2017-ųjų rugsėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.