Skambų antausį globotinei prezidentė skėlė tik dėl akių?

Netikėtas šalies vadovės Dalios Grybauskaitės sprendimas be darbo palikti buvusią valstybės kontrolierę Giedrę Švedienę galėjo būti tik gudrus manevras prieš globotinės šuolį į kur kas šiltesnį postą.

Balandžio mėnesį iš valstybės kontrolieriaus posto pasitraukusi G.Švedienė karjeros posūkio tikisi sulaukti rudenį.
Balandžio mėnesį iš valstybės kontrolieriaus posto pasitraukusi G.Švedienė karjeros posūkio tikisi sulaukti rudenį.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Aug 19, 2015, 1:26 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 8:48 PM

Prasidėjus užkulisiniams svarstymams, kas galėtų pakeisti dabartinę Lietuvos atstovę Europos audito rūmuose Liuksemburge Rasą Budbergytę, ėmė aiškėti galimas netikėtas G.Švedienės karjeros posūkis.

Daugeliui buvo staigmena, kai pavasarį naujuoju Valstybės kontrolės vadovu D.Grybauskaitė pasirinko ne į dar vieną penkerių metų kadenciją pretendavusią G.Švedienę, bet jos pavaldinį Arūną Dulkį.

Keliaus į Liuksemburgą?

Nors tuo metu kalbėta, kad toks prezidentės pasirinkimas esą buvo ypač netikėtas ir pačiai G.Švedienei, gali būti, jog kontrolierei viešai skeltas antausis buvęs tik dėl akių.

Mat buvusio D.Grybauskaitės rinkimų štabo vadovo Romo Švedo sutuoktinė pastaruoju metu neoficialiai įvardijama kaip realiausia pretendentė į tarnybą Liuksemburge.

Tiesa, dar prieš mėnesį buvo pasigirdę kalbų, kad G.Švedienė jau kraunasi lagaminus kita kryptimi – į Kijevą. Bet dabar buvusi kontrolierė, regis, niekur neskuba ir ramiai laukia rudens. Būtent tada ir turi paaiškėti slaptų valdžios dėlionių rezultatai.

Premjeras linkęs nusileisti

Naują Lietuvos atstovo Europos audito rūmuose kandidatūrą Seimui, suderinusi su prezidente, teikia Vyriausybė. Bet, šaltinių teigimu, premjeras Algirdas Butkevičius ir šiuo atveju yra linkęs nusileisti šalies vadovei.

Neoficialiomis žiniomis, Vyriausybėje vykusiame pasitarime, kuriame užsiminta ir apie gautą Europos Tarybos prašymą iki lapkričio vidurio pateikti Lietuvos atstovo kandidatūrą į Europos audito rūmus, A.Butkevičius užsiminė, esą neprieštarautų, kad R.Budbergytė šiose pareigose liktų dar vienai šešerių metų kadencijai.

Tačiau premjeras taip pat išsakė nuogąstavimus, kad jos kandidatūra netinkama prezidentei, todėl esą teks ieškoti kitos.

Dėl antros kadencijos abejoja

Galimų pretendentų į šį postą Vyriausybės vadovas garsiai neįvardijo, bet neoficialiai minimos pavardės – ne paslaptis ir šiuo metu Lietuvoje atostogaujančiai R.Budbergytei.

Ji tikino kol kas su Lietuvos valdžia neturėjusi jokių pokalbių dėl galimybės likti antrajai kadencijai ir atvirai abejojo, ar tokio siūlymo sulauks.

„Kažkaip labai abejočiau. Kodėl? Juk kaip visą laiką ir sakiau, yra kitų puikių kandidatų“, – juokėsi Lietuvos atstovė Europos audito rūmuose, paminėjusi ne tik G.Švedienę, bet ir Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę.

Surimtėjusi pareigūnė svarstė mananti, kad formaliai jos kandidatūra atitinka reikalavimus ir galėtų būti svarstoma: „Aš manau, kad galėčiau pretenduoti, bet viskas ne nuo manęs ir mano norų priklauso.“

Paklausta, kodėl jos kandidatūra galėjo užkliūti Prezidentūrai, buvusi valstybės kontrolierė taip pat atvirai dėstė nemananti, kad ji yra patekusi į šalies vadovės nemalonę: „Aš esu tuo labai labai įsitikinusi. Galbūt yra kitos priežastys ir galvojimas, kad žmonės turi būti keičiami ir ten išvažiuotų pasisemti patirties kiti. Galbūt tiesiog yra numatytas kitas žmogus.“

Ką veiktų sugrįžusi į Lietuvą, R.Budbergytė dar nežino.

„Bet visi sako, kad čia esu labai laukiama. Tai gal kas nors ką nors pasiūlys, jei jau laukia išskėstomis rankomis?“ – kvatojosi teisininkė, kuri neatmetė ir galimybės pasukti į politiką.

G.Švedienė laukia rudens

G.Švedienė nebuvo linkusi atvirauti apie savo planus.

Kaime atostogaujanti buvusi valstybės kontrolierė tikino apie darbus kol kas negalvojanti ir jokių žygių dėl jų nesiimanti.

„Vasarą noriu pailsėti po šito įtempto darbo, rudenį grįšiu į Vilnių ir tada spręsiu, ką veiksiu toliau“, – „Lietuvos rytui“ sakė balandžio viduryje Valstybės kontrolės duris užvėrusi G.Švedienė.

Vasaros pradžioje buvo pasklidę kalbų, kad be darbo likusi buvusi prezidentės globotinė esą dairosi į Kijevą, kur pastaruoju metu darbuojasi jau ne vienas buvęs Lietuvos valdininkas.

Bet G.Švedienė neigė buvus tokių ketinimų.

„Tai vis tokie patys gandai. Tiesiog yra daug visokių idėjų ir minčių, bet konkretaus pasiūlymo nėra. Jeigu bus, tada ir galvosiu. Dabar galvoti apie tai, kas bus, jeigu bus, nenoriu“, – kalbėjo buvusi valstybės kontrolierė, paklausta, ar svarstytų galimybę išvykti į Liuksemburgą.

Svajoja, bet negaus?

Galimybės gauti europinį postą užsienyje, atrodo, vis dar nelaidoja ir dabartinė Seimo pirmininkė L.Graužinienė. Kalbų apie tokius šios politikės siekius buvo pasigirdę dar pernai rudenį.

Tuomet svarstyta, kad būtent dėl prašvitusios galimybės tapti Europos audito rūmų nare buvusi Darbo partijos vedlė gerokai sušvelnino toną kalbėdama apie šalies vadovę, nuo kurios nemažai priklauso būsima kandidatūra.

Pernai rudenį „Lietuvos ryto“ kalbinama L.Graužinienė neslėpė, kad Europos audito rūmų narės postas ją labai viliotų.

„Jei gaučiau tokį pasiūlymą, tikrai rimtai jį svarstyčiau. Tai mano profesinė sritis, kurioje galima derinti ir profesiją, ir politiką. Tad man tikrai būtų idealu. Bet apie tai dar nemąsčiau“, – tuomet tikino buvusi buhalterė ir auditorė.

Vis dėlto, nepaisant galimo užnugario Prezidentūroje, jos galimybės pretenduoti į šį postą vertinamos kaip itin menkos.

Pagrindinė kažkada prezidentės egzaminuotos L.Graužinienės kliūtis gauti išsvajotą postą – užsienio kalba.

Žurnalistams komentuodama naujausius gandus apie tai, kad ji galėtų pirma laiko palikti Seimo pirmininko postą, L.Graužinienė pareiškė, esą tokios kalbos neturi pagrindo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.