Nuolatinis informavimas – gyvybiškai svarbus labdaros projektams

Net Lietuvos vadovų dėmesį patraukęs didžiausios lietuviško kapitalo įmonių grupės „Vilniaus prekyba“ (VP) akcininkų konfliktas gali duoti ir naudos tiek šalies verslui, tiek visuomenei, jeigu tik bus išmoktos šio savininkų vidaus karo pamokos.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Aug 21, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 5:08 PM

Nauda jau aiškėja – gindamasi nuo savo smulkiojo akcininko M.Marcinkevičiaus kaltinimų neva slėpus mokesčius „VP grupė“ ryžosi Lietuvos verslo istorijoje dar neregėtam savo veiklos viešinimui.

Paskelbta ir vis papildoma šios grupės įmonių istoriją ir verslo schemas aiškinanti „Baltoji knyga“, taip pat įkurtas apie „VP grupės“ veiklą pasakojantis interneto puslapis.

Imtasi ir kitų reputacijos gelbėjimo veiksmų.

Šią savaitę „VP grupės“ atstovai susitiko su Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariais.

Ginti „VP grupės“ reputacijos stojo žinoma advokatė L.Meškauskaitė.

Anot jos, tokio masto išpuolių prieš visą verslo grupę dar nebuvo – tai griauna dalykinę „VP grupės“ reputaciją ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

Itin neįprastas žingsnis – didžiausio „VP grupės“ akcininko N.Numavičiaus viešas atsiprašymas už seną moralinę nuodėmę, kai ši įmonių grupė 2002 metais pasinaudojo įstatymų spraga ir remdamasi neįgaliųjų organizacijoms taikyta išimtimi susigrąžino 76 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM), nors teisine prasme jokių pažeidimų ir nepadarė.

Beje, įstatymo pažeidimų neįžvelgė ir tuometė finansų ministrė D.Grybauskaitė, kuri, skirtingai nei tada, dabar jau be teismo nuteisė šią verslo grupę.

Šalies vadovė, nuosekliai demonstruojanti nepalankų požiūrį į „VP grupę“ ir gerokai prisidėjusi, kad būtų sugriautas didžiausias šios grupės projektas – bendrovė LEO LT, galimą mokesčių slėpimą pavadino valstybės ir piliečių apiplėšimu ir pareiškė, jog tai negarbingo ir nesąžiningo verslo pavyzdžiai.

Tai buvo užuomina ir Mokesčių inspekcijai, ir teismams.

Įdomu, kaip tokį išankstinį kišimąsi į privačios bendrovės akcininkų ginčus įvertintų tarptautiniai teismai.

Premjeras A.Butkevičius buvo daug atsargesnis vertindamas „VP grupei“ mestus kaltinimus ir ėmė ginti šią įmonių grupę pareikšdamas, kad Mokesčių inspekcija ir Vyriausybė niekam jokių išskirtinių sąlygų nesudaro, o mokesčių sistema visiems taikoma teisingai ir atsakingai.

Be to, jis teigė, kad į užsienį savo verslą perkėlusios bendrovės vis tiek mokesčių nuo Lietuvos nenuslepia.

Smulkiojo akcininko M.Marcinkevičiaus pažerti kaltinimai „VP grupei“ jau įgijo nuo kalno riedančios sniego lavinos pagreitį, o skaudžių pasekmių ilgai laukti netektų – pranešama, jog „VP grupė“ dėl skandalo tėvynėje jau patiria trikdžių Estijoje.

Todėl „VP grupė“ neturi kitos išeities kaip aktyviai gintis teismuose ir viešojoje erdvėje. Kreipimasis į mokesčių inspektorius prašant patikrinti grupės veiklą taip pat teisingas ir laiku žengtas žingsnis.

Tačiau patys „VP grupės“ vadovai pripažįsta nesitikėję, kad jų veikla užsienyje sukels tokį susidomėjimą Lietuvoje, todėl apie tai viešai nekalbėjo.

Gal kita bendrovė ir būtų galėjusi atkirsti, kad tai tik jos akcininkų reikalas.

Tačiau „VP grupė“ yra ne tik didžiausia, bet ir garsiausia lietuviško kapitalo įmonių grupė.

„VP grupė“ neatpažįstamai pakeitė Lietuvos prekybos rinką, priartinusi ją prie Vakarų šalių lygio.

Didėjant „VP grupės“ įtakai ir jos užmojams šalyje ir už jos ribų netruko atsirasti konkurentų pavydo, o kai kurie politikai ėmė baimintis, kad verslas gali kištis į jų sferą.

Negana to, visą laiką netrūko pasakojimų, kaip „VP grupė“ spaudžia tiekėjus, nutylint, kad tai padėjo mažinti kainas, sklido legendos, kaip išnaudojamos pardavėjos, neva net priverstos dirbti su sauskelnėmis.

Tai kūrė palankią dirvą išpuoliams prieš „VP grupę“, kuria dėl asmeninių interesų ir pasinaudojo smulkusis akcininkas M.Marcinkevičius.

„VP grupė“ gali laimėti bylas teismuose, tikėtina, kad jokių didelių nusižengimų grupės įmonių veikloje nenustatys ir Mokesčių inspekcija, – juk ši bendrovė nuolat buvo tikrintojų akiratyje.

Atmetusi visus smulkiojo akcininko M.Marcinkevičius kaltinimus „VP grupė“ pareiškė, kad visos su ja susijusios įmonės visada veikė ir veiks savo akcininkų labui, o sandoriai tarp įmonių buvo ir bus sudaromi tik rinkos sąlygomis.

Kita vertus, ne trumpalaikė viešumo kampanija, o nuolatinis ir nuoširdus atvirumas, informavimas apie savo ūkinę ir socialinę veiklą, labdaros projektus ilgainiui verslininkams gali padėti susikurti aplink save gerokai palankesnę aplinką.

Tai taikytina ne tik „VP grupei“, bet ir visam Lietuvos verslui. Jei iš šios istorijos bus pasimokyta ir suprasta, kokių pavojų kelia bandymai atsiriboti nuo visuomenės, šalies verslas taps skaidresnis ir socialiai atsakingesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?