Elgetos Vilniuje tapo kultūros paveldu

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 22, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 1:21 PM

Elgetos Vilniuje pajuto, kad įgijo išskirtinį statusą. Tai buvęs meras A.Zuokas mėgino tiesiančius ranką asmenis išguiti. Dabartinis vadovas R.Šimašius mano kitaip – prašyti išmaldos ne nuodėmė, juo labiau ją duoti.

Tad praėjo A.Zuoko laikai, kai į kavinę įsirioglinusiam paveldui įkišus litą galėjai ir pats užsidirbti baudą.

Kad laikai keičiasi, pirmiausia pajuto kavinių lankytojai. Per vieną pasisėdėjimą nepavyks išvengti susidūrimo bent su penkiais paveldo atstovais. Neduosi pinigų – stovės kaip sąžinės priekaištas, demonstruos žaizdotas ar visokiais gyviais aptekusias galūnes, o nueidamas dar iškeiks.

Kita vieta, kur akivaizdžiai galima įsitikinti, kad laikai keičiasi, – Aušros vartai. Prieš keletą metų buvo žengti ryžtingi žingsniai iškraustant paveldą iš visiems katalikams brangios vietos. Paveldas priešinosi, bet pasidavė. Nebent vakarais mėgindavo elgetauti užsiglaudę už kampo, kad nepasiektų vaizdo kameros akis.

Dabar prie Aušros vartų nei vaizdo kameros veikia, nei elgetas kas nors vaiko, tad turistus pasitinka būriai išmaldos kaulytojų.

Mat R.Šimašius ketina atsisakyti draudimo duoti išmaldą. Esą kam tokia tvarka, jeigu nė vienas gailestingasis taip ir nebuvo nubaustas. Juk ir bauda pirmą kartą įkliuvus juokinga – 2 eurai.

Nuo šiol tvarkos sargai dėmesį skirs tik įžūliems išmaldos prašytojams. Tad siūlymas pasidalinti uždarbiu, raginimas padėti skurdžiai gyvenantiems nebus nuodėmė.

Ko purkštauti dėl nekokį kvapą skleidžiančio ar prastos išvaizdos elgetos? Juk jis pinigų prašys elegantiškai. Į atkištą purviną ranką monetas galima mesti drąsiai.

Galima guostis, kad kituose Europos miestuose benamių gerokai daugiau. Jie nakvoja gatvėse pasitiesę patalus, nuo ryto iki vakaro tūno skveruose, parkuose. Skirtumas tik toks, kad užsienio kavinėje jie netiesia rankos, vos neįkišdami jos į lėkštę, nes ten benamiai nesijaučia esą paveldas kaip Vilniuje. Ir elgetos užsienyje auklėjami ne baudomis.

Tarkim, Londone išmaldos prašytojui iš pradžių uždraudžiama parą lankytis tame rajone. Jei pažeidimas pasikartoja, draudimas pailginamas keliems mėnesiams. Jeigu išmaldos prašytojas dar nenusiramina, jis gali pakliūti į cypę. Tokį gyvenimo būdą pasirinkusiam asmeniui tai didžiausia bausmė.

Gal Vilniui laikas pasinaudoti šia patirtimi nelaukiant, kol elgetos ant krūtinės prisisegs paveldo ženklus „Valstybės saugomas“?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.