Seimo narė siūlo smarkiai didinti užstatą kandidatams į Seimą

Valstiečių ir žaliųjų

Seimo narė siūlo smarkiai didinti užstatą kandidatams į Seimą su nesuderinamomis pareigomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo narė siūlo smarkiai didinti užstatą kandidatams į Seimą su nesuderinamomis pareigomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-08-26 12:48, atnaujinta 2017-10-18 19:59

Jos pataisos siūlo – jeigu partijos keliamame kandidatų sąraše yra įrašyti kandidatai, einantys mero ar Europos Parlamento nario pareigas, rinkimų užstatas už kiekvieną tokį kandidatą siekia 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčio (VMDU) dydžių.

Šiuo metu tokį užstatą reikia mokėti už visą partijos sąrašą, o 1 VMDU dydžio (apie 700 eurų šiuo metu) užstatą moka vienmandatėje apygardoje išsikelti norintys pretendentai. Tuo tarpu kandidatų nesuderinamos pareigos užstato nekeičia.

Seimo narė savo pataisą sako teikianti norėdama „užkirsti kelią rinkėjų apgaudinėjimui ir suvienodinti savivaldybių tarybų rinkimų ir Seimo rinkimų tvarką“.

„Turime pasiekti, kad rinkėjai nebūtų apgaudinėjami ir kad į partijų į sąrašus nebūtų rašomi rinkėjų viliotojai, kurie net nesirengia atsisakyti savo užimamų pareigų, o savo populiarumu skatina rinkėjus balsuoti už jų sąrašą. Merų, Europos Parlamento narių įrašymas į Seimo rinkimų sąrašus ir jų sumokėtas rinkimų užstatas bent jau papildytų valstybės biudžetą“, – išplatintame pranešime teigia parlamentarė.

R.Baškienė tvirtina, kad savivaldos rinkimų tvarka, kai nesuderinamos pareigos didina užstatą, smarkiai sumažino tikių asmenų, įrašomų į partijų rinkimų sąrašus, skaičių. Po pastarųjų savivaldybių tarybų rinkimų minėtas užstatas 78 asmenims, atsisakiusiems tarybos nario mandato dėl pareigų nesuderinamumo, nebuvo grąžintas, o papildė valstybės biudžetą.

Tačiau kandidatams į savivaldą nesuderinamos pareigos užstatą didina ne taip smarkiai, kaip R.Baškienė siūlo į Seimo rinkimus su kitu mandatu einantiems politikams.

Įstatymas numato, kad rinkimų užstatas vienam kandidatų sąrašui arba atskiram kandidatui į merus siekia 1 VMDU, jeigu partijos sąraše yra įrašyti kandidatai, einantys su savivaldybės tarybos nario mandatu nesuderinamas pareigas, rinkimų užstatas už kiekvieną tokį kandidatą yra 2 VMDU dydžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.