Cirkas išvažiuoja. Kam ir kodėl byra ašaros?

„Cirkas išvažiuoja“, – šią savaitę galima buvo išgirsti kalbant kauniečių vaikus. Kai kurių jų balse girdėjosi liūdesio gaida.

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Aug 28, 2015, 1:55 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 12:05 PM

Miesto valdžia nusprendė – Mykolas ir Agnė Zobovai su savo žvėrimis turi palikti apleistas patalpas A.Juozapavičiaus prospekte ir atlaisvinti uzurpuotą sąvartynu virtusį žemės sklypą. Esą pastaraisiais metais viešąją įstaigą Ąžuolyno meškučių cirką dažniau lydėjo ne žiūrovų ovacijos, o skandalai, įstaiga nevykdė jokios veiklos Kaune.

Mūsų tėvams pasakymas „Cirkas atvažiavo!“ reiškė daug – anuomet tai buvo viena laukiamiausių vaikų pramogų, jos tekdavo laukti visus metus. Dabar vaikai turi milžinišką pramogų pasirinkimą, bet vis vien tai, kas vyksta cirko arenoje, dažnam yra kažkas ypatinga. Ypač vilioja žvėrių pasirodymai.

Kaunui pasisekė. Kai 1991 metais į miestą su grupe meškų atvyko dresuotojas M.Zobovas ir įkūrė cirką, mažieji kauniečiai lyg ir turėjo išskirtinę galimybę pamatyti žvėrių teatro pasirodymus. Garsas apie Ąžuolyno meškučių cirką netrukus pasklido po visą šalį, kitų miestų vaikai kantriai laukdavo, kada cirko žvėrys atvažiuos į jų mokyklą ar net vaikų darželį, arba vykdavo į susitikimus su jais Kaune.

Atrodė, kad sutuoktiniai Agnė ir Mykolas Zobovai iš tiesų serga nepagydoma žvėrių cirko liga – jie ne tik dresavo meškas, bet ir rengė kitų žvėrių ir paukščių bei naminių gyvūnų, kurių vienu metu turėjo net apie 50, vaidinimus.

Tačiau netrukus garsą apie mielus cirko artistus ėmė stelbti pranešimai apie baisias žvėrių laikymo sąlygas, apie tai, kad meškos ir beždžionės pas M.Zobovą pateko neteisėtai, apie finansines viešosios įstaigos, kurios dalininke buvo ir savivaldybė, problemas.

Pirmą skaudų smūgį žemiau juostos Ąžuolyno meškučių cirkui sudavė 2008 metais įvykusi nelaimė, kai A.Juozapavičiaus prospekte, kur cirkas buvo įsikūręs senose kareivinėse, iš autobuso paspruko meška. Tai pastebėjusi sargė bandė įvaryti agresyvų žvėrį į narvą ir smarkiai nukentėjo – meška nuplėšė moteriai skalpą. Dėl šio įvykio M.Zobovui teko stoti prieš teismą, o tėvai vis dažniau ėmė bijoti vesti vaikus į susitikimus su cirko meškomis.

Dar didesnių aistrų kilo dėl vienintelės Lietuvoje M.Zobovo šimpanzės Reginos, su kuria ilgus metus prie Palangos tilto mėgo fotografuotis vaikai. Išaiškėjo, kad suaugusi beždžionė buvo laikoma įkalinta Zobovų namų rūsyje ir ten praleido šešerius savo gyvenimo metus. Tai sužinoję gyvūnų globėjai per teismus pasiekė, kad Regina būtų išvežta ir apgyvendinta Olandijoje veikiančiame šimpanzių rezervate.

Tačiau galutinai cirko įvaizdį, o ir patį žvėrių teatrą, ko gero, sugriovė Zobovų skyrybų skandalas. Kurį laiką stulbinantys pasirodymai vyko ne cirko arenose, o televizijų studijose ir gyvenimo būdo žurnaluose. Sutuoktiniai, ypač A.Zobovienė, viešai dresavo ne savo žvėris, o vienas kitą.

Kai pagaliau šis poros cirkas baigėsi ir Zobovai susitaikė, nemažai kauniečių, o ir kitų miestų gyventojų jau buvo pamiršę, kaip atrodo Ąžuolyno meškučių cirko žvėrys ir ką jie sugeba. Tiesa, patys cirko įkūrėjai kraustymą iš patalpų lygina su genocidu genocidu ir tikina, kad jie vis dar rengia pasirodymus, dažnai net nemokamus. Numatytų renginių esą nežadama atšaukti ir dabar, nors žvėrys jau iškraustyti į apleistą dvarą Rokiškio rajone. Jį, neva nematydama perspektyvos dirbti Kaune, pora nusipirko dar pernai.

Todėl šiandien žinia „Cirkas išvažiuoja“ skamba ne taip jau ir liūdnai. Jei Zobovai dar tebeserga žvėrių cirko liga, juos su savo augintiniais vaikai dar turės galimybę pamatyti. Gal net Kaune.

Patikėkite – kur kas daugiau ašarų būtų, jei Kauno zoologijos sodo žvėris į kokį nors Lietuvos pakraštį tektų iškraustyti. Tokių minčių politikų galvose jau ne kartą buvo subrendę.

Laikinoji sostinė“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.