Mirtinas pasieniečio šūvis į nugarą kelia ginčų bangas

Per kontrabandininkų gaudynes jaunuolį nušovę pasieniečiai vakar visą dieną bandė nustatyti jo tapatybę ir surasti artimuosius. Kartu važiavę vyrai tylėjo net sužinoję, kad jų draugas – nebegyvas.

Ketvirtadienio rytą pasieniečiai nušovė jauną, kontrabanda įtariamą, vaikiną.<br>L.Rekevičienės nuotr.
Ketvirtadienio rytą pasieniečiai nušovė jauną, kontrabanda įtariamą, vaikiną.<br>L.Rekevičienės nuotr.
Pribėgę prie apšaudyto automobilio pareigūnai jame surado sunkiai sužalotą jaunuolį.<br>L.Rekevičienės nuotr.
Pribėgę prie apšaudyto automobilio pareigūnai jame surado sunkiai sužalotą jaunuolį.<br>L.Rekevičienės nuotr.
Ketvirtadienio rytą pasieniečiai nušovė jauną, kontrabanda įtariamą, vaikiną.<br>VSAT nuotr.
Ketvirtadienio rytą pasieniečiai nušovė jauną, kontrabanda įtariamą, vaikiną.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 28, 2015, 6:40 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 1:53 PM

Šūviais pasibaigusios gaudynės netoli sienos su Baltarusija prasidėjo ketvirtadienį paryčiais.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai iš kriminalistų buvo gavę informacijos, kad naktį Kapčiamiesčio užkardos teritorijoje per Nemuną iš Baltarusijos bus plukdomos cigaretės. Toliau šis krovinys turėjo judėti Lietuvos teritorijoje.

Bėgliai atsidūrė griovyje

Apie 5 valandą 30 minučių pasienio pareigūnai pastebėjo du automobilius ir bandė juos sustabdyti, bet vairuotojai nepakluso.

Bandydami užkirsti bėgliams kelią, pareigūnai nutiesė priverstinio stabdymo juostą, vadinamąjį ežį. Tačiau bėglių tai nesustabdė – dygliuotą juostą pervažiavęs „Ford Mondeo“ taranavo pasieniečių automobilį ir nulėkė nuo kelio.

Nedaug trūko, kad automobilis būtų atsitrenkęs į medžius. Jo vairuotojas iššoko iš automobilio ir paspruko į mišką. Šiame automobilyje buvo rasta kontrabandinių cigarečių.

Šaudė į ratus, pataikė į žmogų

Kitas pareigūnų ekipažas nusivijo automobilį „Peugeot 607“. Persekiodami bėglius pasieniečiai iš pistoleto du kartus iššovė į orą.

Automobiliui nesustojus, keli šūviai buvo paleisti į padangas.

Tačiau automobiliui dideliu greičiu lekiant duobėtu keliu, kelios kulkos pataikė į bagažinės dangtį.

„Peugeot 607“ sustojo Leipalingyje (Druskininkų savivaldybė), šalia kapinių. Pribėgę pasieniečiai pastebėjo, kad ant galinės sėdynės sėdintis vyras yra sužalotas. Du jo bendrininkai paspruko, bet netrukus buvo sulaikyti.

Nukentėjusiajam pareigūnai suteikė pirmąją pagalbą, netrukus atvykę greitosios pagalbos medikai jį išvežė į ligoninę.

Iš pradžių įtarta, kad labai jaunai atrodantis vaikinas gali būti nepilnametis.

Ieškojo žuvusiojo artimųjų

Jaunas vyras mirė apie 8 valandą ryto – kulka vaikinui pataikė į nugarą ir išlėkė pro dešinę krūtinės pusę.

Nušautas jaunuolis asmens tapatybės dokumentų su savimi neturėjo, o jo bendrininkai nesutiko atskleisti žuvusiojo tapatybės.

Atpažinti kūno į morgą buvo nuvežti keli asmenys.

Nustatę žuvusiojo tapatybę, VSAT atstovai žada jo artimiesiems suteikti visą reikalingą pagalbą.

Vakar vakare paaiškėjo, kad žuvusysis – 18-metis Alytaus gyventojas Edgaras Balčius, kuris anksčiau į teisėsaugos akiratį nebuvo patekęs. Jį atpažino giminaičiai, nes motina šiuo metu gyvena užsienyje.

Kulkos skriejo į žvalgus

Automobilyje „Peugeot 607“ kontrabandinių cigarečių nebuvo rasta. „Tikėtina, kad šis automobilis buvo naudojamas žvalgybai arba apsaugai.

Jis bandė sutrukdyti pareigūnams sustabdyti kitą, cigaretes vežantį, automobilį“, – samprotavo VSAT viršininkas Renatas Požėla.

Po šio įvykio paskelbta trijų bėglių paieška. Iškart po įvykio Druskininkų apylinkėse jų buvo ieškoma ir sraigtasparniu.

Du sulaikytieji Alytaus apskrities gyventojai reikalų su teisėsauga yra turėję ir anksčiau.

Su pareigūnu, iš kurio ginklo buvo paleista kulka, vakar bendravo psichologai.

Prezidentė iškart pasmerkė

Ginklą panaudoję pasieniečiai vakar sulaukė ir prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos: „Žūtis yra skausminga būtent todėl, kad rodo nekokybišką mūsų pasienio funkcijų atlikimą.“

Prezidentės teigimu, panaudoti ginklą galima tik išimtiniais atvejais, jei persekiojamasis grasina gyvybei ar sveikatai: „Aplinkybė, kad buvo šaudoma ir pataikyta į nugarą, sako, jog nebuvo grėsmės persekiotojams ir jų gyvybei.

Vadinasi, ginklas šį kartą buvo panaudotas prieš žmogų pertekline prasme.“

Prezidentė teigė, kad dėl nekokybiško pareigos atlikimo turi būti pradėtas rimtas tyrimas.

Bėglius apšaudę policininkai liko kalti

* Automobiliais sprunkančius bėglius apšaudę pareigūnai yra sulaukę jiems nepalankių teismų sprendimų.

* 2003 metų vasarą Šiaulių apygardos teismas pripažino, kad policininkas T.Burčikas viršijo įgaliojimus ir dėl neatsargumo nužudė paauglį. Už tai policininkui buvo paskirta lygtinė dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

* 2001-ųjų gegužės 10-ąją su kolega patruliavęs T.Burčikas mėgino sustabdyti dideliu greičiu per Lieporių gyvenvietę važiuojantį „Mitsubishi Space Wagon“.

* Automobilis nesustojo ir padidinęs greitį vos nepartrenkė vieno pareigūno. Tada T.Burčikas iš tarnybinio pistoleto du kartus šovė į viršų, po to dar du kartus – į sprunkantį automobilį.

* Viena kulka sudaužė automobilio žibintą, o kita pramušė galinį stiklą ir pataikė automobilį vairavusiam 15 metų J.Leparskiui į galvą. Paauglys mirė ligoninėje.

* Savo teisybę teismuose jau devintus metus įrodinėja policijos patrulis R.Motko, nors jau yra atlikęs Klaipėdos teismo skirtą lygtinę vienų metų laisvės atėmimo bausmę.

* Incidentas įvyko 2006 metų rugsėjo 14-ąją, prieš vidurnaktį. Patruliuodami Tauragėje policininkai pastebėjo įtartinai važiuojantį automobilį „Renault Espace“.

* Patruliams kilo įtarimų, kad vairuotojas neblaivus, todėl ėmė jį vytis ir stabdyti garso bei šviesos signalais. Bet bėglys tik padidino greitį.

* Pareigūnai iš pradžių šovė į orą, vėliau į automobilio padangas. Rikošetu atšokusi kulka pataikė vienam keleivių į nugarą. Sužalotam T.Keserauskui buvo smarkiai pažeisti vidaus organai, jį teko operuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.