Ūkininkai Briuselyje ruošia protesto akciją

Rugsėjo 7 dieną Briuselyje

Protesto akcijoje Briuselyje dalyvaus apie 50 Lietuvos ūkininkų.<br>B.Bagdonavičiaus nuotr.
Protesto akcijoje Briuselyje dalyvaus apie 50 Lietuvos ūkininkų.<br>B.Bagdonavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2015, 10:56 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 1:08 PM

Protestų metų bus reikalaujama, kad ES imtųsi konkrečių veiksmų pieno gamintojų padėčiai pagerinti.

Protestas vyks ES žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos posėdžio metu, kur bus svarstoma ir padėtis ES pieno rinkoje.

Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) pirmininko Andriejaus Stančiko teigimu, protesto metu bus bandoma atkreipti ir mėsos ir daržovių augintojų problemas.

„Vis dėlto ūkininkų pajamos, ūkininkų už pieną gaunama kaina turi padengti gamybos išlaidas (...), jeigu kainos šito negali padaryti, turi būti paramos mechanizmas“, – spaudos konferencijos metu sakė A. Stančikas.

ŽŪR pirmininko teigimu, panaikinus pieno gamybos kvotas ES ir atsiradus dar didesniam žaliavinio pieno perviršiui, šalys turėtų sutarti kitais būdais riboti pieno gamybą, o sutartas mechanizmas turėtų būti privalomas visoms Bendrijos valstybėms.

Anot A.Stančiko, ES šalys savo pieno gamybos apimtis galėtų sumažinti bent 5 proc.

„Galbūt reikia sukurti fondą – premijinį fondą – tam, kuris mažina gamybą, reiktų mokėtų premijas, o tas, kuris nemažina, mokėtų baudą. Tai kol kas tik siūlymas“, – teigė A. Stančikas.

Lietuva iš Europos Komisijos prašo 50 mln. – 32 mln. nuo metų pradžios iki rugpjūčio pienininkų patirtiems nuostoliams kompensuoti ir 18 mln. eurų būsimiems nuostoliams iki gruodžio mėnesio. Pasak A. Stančiko, ūkininkų skaičiavimais bendri pienininkų nuostoliai 2015 m. gali siekti 100 mln. eurų.

„Realiai, metų pabaigoje, žemdirbius, pieno sektorių gali pasiekti apie 80 mln. parama. Tai, ką žadėjo Premjeras – 18 mln. eurų iš nacionalinių lėšų (tiesioginių išmokų avansų, – ELTA.) – ir jeigu mes gauname dar 30 mln. iš Europos ir dar tiek prisideda valstybė, tuomet apskritai artėjame prie 80 mln. eurų (...) tai nėra daug, bet per trumpą laikotarpį tai būtų svari parama“, – sakė A. Stančikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.