K. Trečiokas žada padėti Druskininkams naikinti kraujasiurbius

Aplinkos ministras žada, kad

K.Trečiokas žada padėti Druskininkams naikinti kraujasiurbius.<br>T.Bauro nuotr.
K.Trečiokas žada padėti Druskininkams naikinti kraujasiurbius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 30, 2015, 3:32 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 7:10 AM

„Iki šiol (iki 2010 metų) Vyriausybė iš rezervo skirdavo lėšų tai problemai spręsti. Šiais metais neskyrėme ir pasirodė, kad tai nevykęs sprendimas. Sunku pasakyti – turime dar vieną derybų su Finansų ministerija raundą dėl biudžeto, tarsimės – nelabai didelių sumų čia reikia. Arba bandysime pataisyti Aplinkos rėmimo programos nuostatus, iš kurios dabar negalime finansuoti šitų dalykų. Vienu žodžiu, tikrai rasime sprendimą. Manau, tai būtina padaryti ir žmonių, ir turistų, ir gyvūnų labui“, – BNS sekmadienį sakė K.Trečiokas.

Anot jo, norint išnaikinti mašalų lervas reikėtų apie 30–40 tūkst. eurų. Tai nėra didelė suma valstybei, tačiau vienai savivaldybei tai būtų per didelė našta. Pasak K.Trečioko, galbūt Druskininkai galėtų bent šiek tiek prisidėti.

„Gal bandysime kalbėti su Baltarusijos puse, bet iki šiol jie labai atsainiai į tai žiūrėjo“, – sakė aplinkos ministras.

Jis pripažino, kad šių metų vasaros pradžioje mašalai ypač kamavo žmones ir gyvulius.

„Aišku, labai priklauso nuo aplinkos – nuo to, koks pavasaris, šiemet buvo labai tvankus ir turėjome bėdą. Aišku, kai jau ta bėda yra, ne laikas ką nors daryti. Kaip su kormoranais esame pasprendę iš rudens, taip ir su kraujasiurbiais  spręsime. Aš pats nebuvau, bet viceministras Genevičius (Algirdas Genevičius – BNS) lankėsi kaip tik tuo metu, tai sakė, kad neįmanoma nė prie kavinės pasėdėti, niekur, tas periodas yra labai nemalonus visiems, kas ten gyvena ir atvyksta“, – kalbėjo K.Trečiokas.

Druskininkų taryba pirmadienį svarstys prašymą dėl paramos mašalams naikinti. Jei taryba pritars, Vyriausybės, Aplinkos ir Finansų ministerijų vėl bus prašoma atnaujinti upinių mašalų populiacijos reguliavimo programą ir skirti jai lėšų. Už jas būtų nupirkta biologinio preparato kraujasiurbiams naikinti.

Upinių mašalų naikinimo funkciją perdavus savivaldybėms, nuo 2010 metų į Nemuną nebepilamos biologinės medžiagos, naikinančios šių kenkėjų lervas. Druskininkų meras Ričardas Malinauskas yra sakęs, kad mašalai – ne pavienių savivaldybių, o visos Lietuvos problema.

„Nuo 1999 metų iki 2010-ųjų buvo vykdoma programa, atliekami tyrimai, buvo perkamas biopreparatas, prisidėdavome prie to, kad jis būtų nugabentas į Baltarusiją, išpiltas į Nemuną. Dabar situacija yra tokia, kokia yra. Druskininkų savivaldybė nei pajėgi, nei gali spręsti šią problemą, kuri yra visos Lietuvos problema. Mašalai plinta. Matyt, kol Vilniuje nepradės trukdyti žmonėms ir gyvūnams gyventi, ta problema taip ir nebus sprendžiama“, – žiniasklaidai yra sakęs R.Malinauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.