Gaisrus stebinti sistema sausmečiu išgelbėjo Kazlų Rūdos mišką

Miškininkams nebuvo abejonių, jog smilksta miško masyvo paklotė.

Miško gaisrų stebėjimo sistemą Kazlų Rūdos mokomoji miškų urėdija įsigijo prieš penkerius metus.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Miško gaisrų stebėjimo sistemą Kazlų Rūdos mokomoji miškų urėdija įsigijo prieš penkerius metus.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Miško gaisrų stebėjimo sistemą Kazlų Rūdos mokomoji miškų urėdija įsigijo prieš penkerius metus.<br>Urėdijos nuotr.
Miško gaisrų stebėjimo sistemą Kazlų Rūdos mokomoji miškų urėdija įsigijo prieš penkerius metus.<br>Urėdijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Loreta Juodzevičienė

Sep 2, 2015, 2:00 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 9:46 PM

Miškininkams nebuvo abejonių, jog smilksta miško masyvo paklotė.

Apie gresiantį didžiulį pavojų patvirtino ir į vietą nuvykęs girininkas, – smilko durpingas raistas poligono teritorijos pakraštyje.

„Tuo metu nevyko jokios pratybos, be to, karinio mokymo centro šaudykla yra bemaž puskilometris nuo gaisro židinio.

Toje vietoje – pelkėtas raistas, kuriame kaip tik pradėjo nokti spanguolės.

Galimas daiktas, jog gaisrą sukėlė kokio nors uogautojo numesta nuorūka ar stiklo šukė. Žmonių ten nesimatė, tačiau jų paliktų pėdsakų buvo – aplinkui mėtėsi įvairių šiukšlių“, – pasakojo Kazlų Rūdos mokomosios miškų urėdijos miško želdinimo ir apsaugos inžinierius Renatas Budrys.

Ir ugniagesiai, ir miškininkai gerai žino, jog gaisras durpingoje pievoje yra gesinamas sunkiai ir ilgai. Durpės nedega atvira liepsna, o smilksta vis platyn ir gilyn.

Pastaruoju metu tvyrantis karštis pievas ir miškus išdžiovino iki kritinės ribos, todėl didžiuliams Kazlų Rūdos apylinkes juosiantiems spygliuočių masyvams kilo rimtas pavojus.

Į Jūrę buvo išsiųstas Kazlų Rūdos urėdijos ugniagesių automobilis, įsigytas 2007 metais, miestelio ugniagesiai. Kariškiai jiems vežiojo vandenį.

„Gaisro židinys buvo sunkiai privažiuojamoje pelkėtoje vietoje. Žarnos buvo nutiestos maždaug 300 metrų.

Didesnei nelaimei sugebėjome operatyviai užkirsti kelią. Vanduo buvo liejamas iki pat sutemų.

Antradienį patikrinome, ar gaisras visiškai užgesintas, nes durpingoje paklotėje kartais pasitaiko, jog, regis, jau niekur nebesmilksta, o po kurio laiko dūmai vėl pasirodo.

Per šį sezoną Kazlų Rūdos apylinkėse tai buvo trečias gaisras gamtoje. Laimė, didelių nuostolių ugnis nepridarė“, – kalbėjo R.Budrys.

Jis pabrėžė, jog miško gaisrus stebinti sistema pasitarnavo ypatingai puikiai.

„Kai girininkui nurodėme, kurioje vietoje buvo pastebėti gaisro dūmai, jis ilgokai važinėjo, kol rado, nes nuo kelio nesimatė.

Anksčiau miškus stebėdavome iš priešgaisrinių bokštų. Budintis miškininkas jame turėdavo stovėti visą darbo dieną. Įsivaizduojate, kokios jo darbo sąlygos būtų, jei tektų stovėti per šios vasaros karščius?

Stebėjimo sistema palengvino darbą, jis tapo efektyvesnis. Dabar budėtojas sėdi kabinete ir kompiuterio monitoriuje stebi kamerų siunčiamus vaizdus“, – sakė R.Budrys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.