Siūloma prezidento našlių rentą keisti valstybine pensija

Vyriausybė posėdyje trečiadienį

Vyriausybė siūlo prezidento našlių rentą keisti valstybine pensija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vyriausybė siūlo prezidento našlių rentą keisti valstybine pensija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 2, 2015, 2:50 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 9:28 PM

Įstatymų pakeitimai parengti Konstituciniam Teismui paskelbus, jog prezidento našlės ar našlio rentą įtvirtinanti įstatymo nuostata prieštarauja Konstitucijai. Naujasis projektas – nebe pirmas ministerijos siūlymas, kaip spręsti prezidento našlių socialinių garantijų klausimą po Konstitucinio Teismo nutarimo.

Šis projektas numato, kad valstybinė pensija būtų mokama tik tuo atveju, jei našlys arba našlė, kaip Lietuvos prezidento sutuoktinis, ne mažiau kaip trejus metus vykdė valstybiniame ar diplomatiniame protokole nustatytas funkcijas.

Pataisą rengusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pažymi, kad vykdydamas protokole nustatytas funkcijas šalies vadovo sutuoktinis atstovauja aukščiausiajam šalies valdžios pareigūnui – prezidentui, vadinasi, ir pačiai valstybei – jis atlieka tam tikras reprezentacines funkcijas, kurioms reikalingos „pastangos, valia, pasiaukojimas, laikas, materialiniai ištekliai ir kurias atliekant kyla tam tikrų pavojų“.

Priėmus siūlomą įstatymo pataisų variantą, buvusio valstybės vadovo našlė Kristina Brazauskienė į rentą pretenduoti negalėtų, nes santuoka sudaryta jau pasibaigus Algirdo Mykolo Brazausko kadencijai.

Prezidento našlių rentos klausimas Konstituciniame Teisme buvo sprendžiamas, kai mirus prezidentui A.M.Brazauskui jo našlė 2010 metais pateikė SADM prašymą skirti prezidento našlės rentą. K.Brazauskienė nurodė neturinti draudžiamųjų pajamų, tačiau ji neslėpė valdanti didelės vertės turtą.

Konstitucinio Teismo prieštaraujančiu Konstitucijai pripažinta įstatymo nuostata numato, kad mirusio prezidento sutuoktinis turi teisę gauti valstybinę prezidento našlių rentą, kuri siekia 50 proc. prezidento valstybinės rentos dydžio. Konstitucinio Teismo vertinimu, ši nuostata prieštarauja Konstitucijai, nes našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką.

Teismo teigimu, specialių dėl buvusio sutuoktinio statuso išmokų nustatymas įtvirtintų privilegiją dėl asmens socialinės padėties, o tai draudžia kiti pagrindinio šalies įstatymo straipsniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.