Tragiškas įvykis pasienyje virto politiniu mūšiu

Tik po nelaimės, kai kontrabandininkų gaudynės pasibaigė aštuoniolikmečio žūtimi, praregėta ir apsižiūrėta, kad įstatymai, apibrėžiantys, kaip pareigūnai turėtų naudoti ginklą, labai netobuli.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Sep 2, 2015, 7:17 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 11:05 PM

Ne tik įstatymai prasti. Dar ir ginklai pasenę, neleidžiantys pareigūnams šaudyti taikliau.

Tokios išvados paskelbtos po prezidentės D.Grybauskaitės susitikimo su vidaus reikalų ministru S.Skverneliu.

Tai bent jau suteikia vilties, kad tragiškas įvykis pasienyje netaps tik dar viena dingstimi politikams gražbyliauti ieškant kaltų pareigūnų.

Šis tragiškas įvykis pasienyje jau virto politiniu mūšiu.

Jei pareigūnai kalti, kad žuvo jaunuolis, jie turi už tai atsakyti, bet kaltę turi nustatyti ne prezidentė, o tik visas aplinkybes kruopščiai ištyrę specialistai.

Ameriką neseniai sudrebino riaušės, kai policijos pareigūnai vieną po kito neaiškiomis aplinkybėmis nušovė kelis juodaodžius teisės pažeidėjus.

Tačiau JAV prezidentas B.Obama neištarė nė vieno policininkus kaltinančio žodžio.

Priešingai pasielgė D.Grybauskaitė. Nelaukdama jokių tyrimų prezidentė iš karto pažėrė kaltinimų Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams ir pareiškė, kad ginklo naudojimas buvo perteklinis. Ačiū Dievui, kad prezidentė dar nepasakė, kiek turės kalėti šūvius paleidęs pasienietis.

Šalies vadovė savo nuosprendį grindė tuo, kad ginklą esą leistina naudoti tik jei kyla grėsmė pareigūnų gyvybei ar sveikatai.

Išvada akivaizdžiai per ankstyva, nors ir kaip būtų skaudu, kad žuvo žmogus. Mat naudoti ginklą pareigūnams sulaikant kontrabandininkus, jei jie sprunka, vis dėlto leidžiama, tik, žinoma, privaloma pataikyti į automobilio ratus, bet ne į žmogų.

Bet pareigūnų šūviai buvo netaiklūs ir gaudynės baigėsi tragiškai. Tyrimas turės nustatyti, kodėl taip atsitiko, bet kai kurios tokius atvejus nulemiančios aplinkybės iškilo viešumon jau dabar.

Pirmiausia pasienio tarnybai labai stinga modernios technikos, neretai kontrabandininkai būna apsirūpinę geresne stebėjimo ar ryšio įranga, transportu nei juos gaudantys pareigūnai. Tik maždaug trečdalis valstybės sausumos sienos saugoma naudojantis moderniomis priemonėmis.

Išlindo ir kita problema. Pasirodo, pareigūnai prastai parengti naudoti šaunamąjį ginklą, nes labai mažai rengiama pratybų.

Kitaip sakant, paprasti pasieniečiai taikliai šaudyti nemoka. Negana to, dar ir jų ginklai pasenę, labiau pritaikyti peršauti žmones nei padangas.

Ar kilęs triukšmas padės išvengti panašių nelaimių ateityje?

Viena vertus, ne tik pasieniečiai, bet ir kiti teisėsaugos pareigūnai, jei už mirtinus šūvius juos beatodairiškai ims tarkuoti aukščiausi politikai, bijos naudoti ginklą, kad ir kas nutiktų. Be abejo, jei pareigūnai niekada nešaudys, nieko ir nenušaus.

Bet ir nusikaltėliai tuomet pasijus nebaudžiami, o pareigūnams bus surištos rankos juos pričiupti, nes neretai tai įmanoma padaryti tik naudojant ginklą.

Išaugs grėsmė ir pačių pareigūnų, įskaitant pasieniečius, gyvybei. S.Skvernelis, matyt, neperdėjo pareikšdamas, kad kasdien vyksta nuožmus karas su kontrabandininkais. Sprunkantys pažeidėjai nevengia pasieniečių taranuoti, pasitaiko, kad pasipriešina ir ginklu.

Teisėsaugos vadovai jau kuris laikas skundžiasi, kad geriau tvarkytis jiems trukdo per menkas finansavimas.

Vidaus reikalų ministras taip pat įsitikinęs, kad būtina skirti daugiau pinigų moderniai sienų apsaugos įrangai, naujiems pažeidėjams sulaikyti pritaikytiems ginklams.

Bet šįkart S.Skvernelis išdrįso ir ryžtingam atkirčiui prezidentei, užstodamas jos pasmerktus pareigūnus, nors įprasta, kad po šalies vadovės kritikos ministrai tik nuolankiai linksi galva.

Lietuvoje dar nebuvo atvejo, kad po šalies vadovės pylos ministras rašytų atvirą laišką pavaldiniams ir ragintų juos nieko nebijant ryžtingai vykdyti pareigas ir nesiklaupti.

Taip pasielgė S.Skvernelis. Jis pabrėžė, kad jaunuolį nušovusio pasieniečio kaltę nustatys tik tyrimas, o išankstiniai politikų vertinimai tam trukdo, ir jis visuomet gins savo pareigą atliekančius pareigūnus.

Šįkart nenutylėjo ir premjeras A.Butkevičius – jis neįprastai aštriai sukritikavo prezidentę ir paragino ją nesivadovauti emocijomis ir nedaryti pareiškimų, kurie gali būti vertinami kaip spaudimas tyrėjams ir teismui.

Tokio atkirčio sulaukusi D.Grybauskaitė, atrodo, kiek atvėso ir, išsikvietusi vidaus reikalų ministrą, jau nebesisvaidė kaltinimais.

Viešai paskelbta, kad kalbėtasi apie būtinybę tobulinti ginklo naudojimą apibrėžiančius teisės aktus. Kitaip sakant, skandalas gesinamas įvelkant jį į teisinio knibinėjimosi rūbus.

Neabejotinai pravers ir aiškesni įstatymai.

Tai tikrai geresnė išeitis nei prezidentės pamėgtas pareigūnų galvų kapojimas, galintis paralyžiuoti kovą su kontrabanda.

Vis dėlto svarbiausia, kad nebūtų apsiribota trumpalaikiu politiniu šurmuliu, o iš tiesų pasirūpinta modernesne ir profesionalesne sienų apsauga.

Europą užplūdusios pabėgėlių minios siunčia signalą, kad ir Lietuvos pasieniečių, be kovos su įprasta kontrabanda, laukia nauji rimti iššūkiai saugant šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.