Žuvusios svajoklės patrulės gedi ne tiktai angelai sargai

„Su Ligita galėjome toli eiti, daug pasiekti“, – ištarė kuršėniškis Tautvydas. Mylimųjų svajonei nelemta išsipildyti – patrulę L.Baniulytę sutraiškė vilkikas, kurį vairavo girtas pakruojiškis.

Dvejus metus draugavę Ligita ir Tautvydas kalbėdavo ir apie bendrą ateitį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Dvejus metus draugavę Ligita ir Tautvydas kalbėdavo ir apie bendrą ateitį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš Kuršėnų kilusi L.Baniulytė ketino neužsibūti patrulių tarnyboje – jauna pareigūnė troško tęsti studijas, siekti karjeros ir aukštesnio posto policijoje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš Kuršėnų kilusi L.Baniulytė ketino neužsibūti patrulių tarnyboje – jauna pareigūnė troško tęsti studijas, siekti karjeros ir aukštesnio posto policijoje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Vilkike, kuris partrenkė ir keliu vilko pareigūnę, buvo rasta alaus butelių.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vilkike, kuris partrenkė ir keliu vilko pareigūnę, buvo rasta alaus butelių.<br>R.Vitkaus nuotr.
Vilkiko vairuotojas G.Badauskas jau šešis kartus baustas už įvairius nusižengimus, penkis iš jų – už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.
Vilkiko vairuotojas G.Badauskas jau šešis kartus baustas už įvairius nusižengimus, penkis iš jų – už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.
Daugiau nuotraukų (4)

Rasa Karmazaitė, Ričardas Vitkus („Lietuvos rytas“)

Sep 5, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 11:22 AM

Bučinys, nuotrauka atminimui ir palinkėjimas sėkmingo patruliavimo keliuose. Taip ketvirtadienį Kuršėnuose palydėjęs savo širdies draugę Ligitą į naktinę pamainą Radviliškio rajono policijos komisariate Tautvydas nekantriai laukė naujo susitikimo su mylimąja.

Beveik dvejus metus draugavusi pora tą dieną kalbėjo ir apie bendrą ateitį.

Policijos mokyklą Klaipėdoje šiais metais baigusi 20-metė L.Baniulytė rugpjūčio 14 dieną davė priesaiką ir buvo paskirta dirbti į Radviliškio rajono policijos komisariato patrulių būrį.

Mažai patirties turinčiai policininkei buvo įdomu padirbėti patrule keliuose, tačiau ji nenorėjo čia ilgiau užsibūti – troško siekti karjeros ir aukštesnių pareigų policijoje.

Todėl Ligita nusprendė tęsti mokslus ir neseniai įstojo į Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakultetą, esantį Kaune.

„Jai reikėjo pinigų studijoms, todėl ir patruliavo keliuose, dirbdavo ir naktimis“, – kalbėjo Tautvydas, taip pat mąstęs apie studijas Kaune.

Iš paskutinio naktinio budėjimo jis savo širdies draugės nebesulaukė. Penktadienį šeštą valandą ryto vaikiną pažadinę tėvai pasakė, kad Ligita naktį žuvo.

„Labai sunku prarasti mylimą žmogų. Kaip reikės susitaikyti su netektimi ir toliau gyventi?“ – vakar „Lietuvos rytui“ kalbėjo kuršėniškis.

Po avarijos nesustojo

Naktį į penktadienį L.Baniulytė su dviem labiau patyrusiais kolegomis patruliavo Radviliškio mieste. Patrulių ekipažas tikrino vairuotojus, važiuojančius V.Landsbergio-Žemkalnio gatve, kuri kartu yra ir magistralės Šiauliai–Panevėžys dalis.

Netoli sankryžos su Žalgirio gatve patruliai sustabdė automobilį „Audi“, kurio techninės apžiūros galiojimo terminas jau buvo pasibaigęs.

„Audi“ vairuotojo buvo paprašyta automobilį palikti kelkraštyje, o pačiam ateiti į kelkraštyje stovintį patrulių automobilį – reikėjo surašyti pažeidimo protokolą.

Kol buvo rašomas protokolas, L.Baniulytė sustabdė dar vieną lengvąjį automobilį „Ford Mondeo“. Nelaimė įvyko tuo momentu, kai pareigūnė tikrino šio automobilio vairuotojo dokumentus.

L.Baniulytės kolega pastebėjo nuo Panevėžio pusės atvažiuojantį vilkiką DAF su puspriekabe, kuris vinguriavo keliu.

Bandant jį sustabdyti vilkikas iš pradžių suktelėjo į kairę, po to pasuko į dešinę ir taranavo kelkraštyje stovintį „Ford Mondeo“, kurio vairuotojo dokumentus tikrino L.Baniulytė.

Nuo smūgio automobilis „Ford Mondeo“ trenkėsi į apšvietimo stulpą ir jį išvertė.

Šios mašinos vairuotojas ir keturi jo keleiviai per eismo įvykį nenukentėjo, tačiau automobilis buvo stipriai apgadintas, o prie jo stovinti policininkė – mirtinai sužalota.

Po smūgio vilkikas nesustojo, nurūko Šiaulių link. L.Baniulytės kolegos puolė vytis bėglio ir sustabdė jį maždaug už kilometro, jau spėjusį kirsti kitą sankryžą.

Rado alaus butelių

L.Baniulytės kūnas buvo rastas tik sustabdžius vilkiką. Sunkiasvorė mašina parblokštą pareigūnę vilko dar apie kilometrą.

Sulaikytam vilkiko vairuotojui 39 metų pakruojiškiui Gintarui Badauskui buvo nustatytas vidutinis girtumas.

Alkoholio matuoklis parodė, kad vairuotojo kraujyje yra 2,01 promilės alkoholio.

Kraupios avarijos kaltininkas iš karto buvo uždarytas į laikinojo sulaikymo kamerą, o dėl tragiško eismo įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Apžiūrėję vilkiką pareigūnai jame rado du alaus butelius – vieną pilną ir vieną nugertą.

Pakruojyje gyvenantis, vienoje Radviliškio įmonėje vairuotoju dirbantis G.Badauskas vilkiku iš Belgijos vežė krovinį į Radviliškį.

Kas atsitiko, kad vairuotojas neišsiteko dviejų eismo juostų kelyje ir taranavo šalikelėje stovintį automobilį, dar aiškinsis ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai.

Manoma, kad pagrindine tragedijos priežastimi tapo vairuotojo girtumas.

G.Badauskas jau buvo šešis kartus baustas už įvairius nusižengimus, penkis iš jų – už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Penktadienį teismas jį leido suimti trims mėnesiams.

Greitai rado bendrą kalbą

„Nejaučiu jam keršto, bet tegul jis atsiprašo žuvusiosios artimųjų ir sulaukia tokios bausmės, kokios nusipelnė. Tegul jis tik nebando išsisukti“, – apie vilkiko vairuotoją kalbėjo širdies draugės gedintis Tautvydas.

Prabilęs apie mylimąją vaikinas kaskart nutildavo ir po to sunkiai rinkdavo žodžius.

Jis Ligitą mylėjo, nes ji buvo labai miela ir graži. Viename bendrų draugų renginyje beveik prieš dvejus metus susipažinę jaunuoliai greitai rado bendrą kalbą, ėmė kartu leisti laisvalaikį.

„Mes dažnai vaikščiodavome dviese gamtoje. O neseniai jos močiutės sode atšventėme Ligitos gimtadienį – visi draugai linkėjo jai meilės ir sėkmės“, – prisiminimais dalijosi vaikinas.

Taupė pinigus studijoms

Tautvydo teigimu, dirbti naktinėse pamainose Ligitai nebuvo lengva, ji pavargdavo.

Tačiau merginai reikėjo pinigų būsimoms studijoms universitete.

Be to, policininkės darbas ją traukė, atrodė įdomus – Ligita draugui iškart pasigyrė, kai komisariate jai buvo duoti antrankiai ir elektros šokas.

Neseniai gavusi pirmąjį atlyginimą L.Baniulytė neišlaidavo, taupė.

Pareigūnė į darbą Radviliškyje vykdavo iš Kuršėnų, kur gyveno su tėvais. Vasarą Radviliškyje ji buvo išsinuomojusi butą, tačiau iškentė jame tik dieną, mat būstas buvo labai apleistas, su tarakonais.

Ligita į darbą vykdavo maršrutiniu mikroautobusu arba tėvo automobiliu. Jauna pareigūnė tik neseniai buvo gavusi vairuotojo pažymėjimą.

Lankė krepšinio treniruotes

„Ji buvo labai sportiška, patikima ir atsakinga, niekada nevėluodavo į krepšinio treniruotes“, – sakė Kuršėnų sporto mokyklos treneris Juozas Staponkus.

Nuo 2008 iki 2013 metų šioje sporto mokykloje L.Baniulytė lankė krepšinio treniruotes. Su treneriu ji nenutraukė ryšių ir išvykusi mokytis į Klaipėdos policijos mokyklą.

Ligita su treneriu buvo susitikę ir rugpjūtį, jis kvietė buvusią auklėtinę į sporto stovyklą. Ligita labai norėjo ten dalyvauti, tačiau taip ir neišvyko – tomis dienomis buvo paskirta patruliuoti keliuose.

„Gal tokia buvo jos lemtis? Niekas nesame nuo jos apsaugoti“, – svarstė treneris ir sakė, kad išgirdę tragišką žinią verkė visi sporto mokyklos auklėtiniai.

Žygyje melsis už žuvusiąją

Penkiasdešimt Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos auklėtinių penktadienį išsirengė į dviejų dienų piligriminį žygį iki Kryžiaus kalno, o po to – iki Šiluvos.

Gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Roma Albrikienė palydėjo gimnazistus ir paprašė jų žygyje pasimelsti už L.Baniulytę.

Viena gimnazijos vadovių puikiai pamena auklėtinę – vienturtę tvarkingos šeimos dukterį. Ligitos mama dirba šioje gimnazijoje.

„Ligitos mama maloni, jautri, labai rūpinosi savo dukra, kai ji pas mus mokėsi“, – kalbėjo R.Albrikienė.

Gimnazijos direktoriaus pavaduotoja įsitikinusi, kad Ligitai tiko būti policijos pareigūne, ji jau seniai svajojo apie šią profesiją ir jai ruošėsi.

„Tačiau ji buvo ir meniškos sielos – puikiai dainuodavo renginiuose“, – apie žuvusią buvusią auklėtinę kalbėjo R.Albrikienė.

Tragedija įvyko per akimirką

* Vilkiko taranuotas lengvasis automobilis „Ford Mondeo“ priklauso Ventos regioniniam parkui. Parko direktorius Andrius Almanis portalo lrytas.lt žurnalistui Andriui Vaitkevičiui sakė, kad juo iš komandiruotės namo važiavo parko darbuotojas.

* „Jis daug neprisimena. Policija jį sustabdė, mūsų darbuotojas sustojo šalikelėje, kaip ir priklauso, pagal visus reikalavimus, įsijungė avarines šviesas. Policija pradėjo tikrinti dokumentus. Tuo momentu viskas ir įvyko“, – teigė A.Almanis.

* Įvykis smarkiai sukrėtė parko darbuotoją. Vakar ryte jis dar nebuvo atsigavęs.

* A.Almanis iš ryto trumpai matė ir policininkę užmušusį vilkiko vairuotoją: „Mačiau jį. Policija su antrankiais pravedė.“

* „Ford Mondeo“, kurį taranavo vilkikas, yra draustas.

Girtas vairuotojas neužves automobilio?

* Vertindamas penktadienio nakties tragišką įvykį vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis teigė, kad tokias avarijas sukėlusiems girtiems vairuotojams turi būti taikoma maksimali numatyta įkalinimo bausmė be teisės būti paleistiems pirma laiko.

* Ministro nuomone, tie asmenys, kurie vairuodami neblaivūs tapo tragiško įvykio kaltininkais, ateityje turėtų negalėti vairuoti.

* Kaip geresnę prevencinę priemonę S.Skvernelis įvertino Vyriausybės svarstymus dėl prievolės automobiliuose įsidiegti vadinamuosius alkolokus kartą neblaiviems prie vairo pagautiems asmenims. Jie neleistų užvesti automobilio išgėrus.

* „Tokios priemonės galėtų būti taikomos ne tik tiems vairuotojams, kurie yra kartą pakliuvę neblaivūs, bet tai būtų labai gera prevencijos priemonė ir kalbant apie transporto priemones, kurios yra didesnio pavojaus šaltinis – autobusai ar sunkvežimiai. Manau, kad darbdavys, kuris nori, kad jo įmonėje būtų tvarka, tai galėtų padaryti“, – kalbėjo S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.