Kauno vaikų darželiuose klesti prievolės natūra

Kauno savivaldybei priklausančiuose darželiuose egzistuoja nerašytas įstatymas – be oficialaus 58 eurų mėnesinio mokesčio, tėvams dar reikia pirkti tualetinio popieriaus, kanceliarinių prekių, net skalbimo priemonių. Tokia tvarka patenkinti ne visi, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

„Nesuprantu, kodėl turime pirkti popierių, pieštukų, dažų?“ – stebėjosi Neringa J.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Nesuprantu, kodėl turime pirkti popierių, pieštukų, dažų?“ – stebėjosi Neringa J.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tėvų tvirtinimu, „Raudonkepuraitėje“ iš jų prašoma pristatyti higienos, ūkinių prekių, nors jie moka savivaldybės nustatytą mokestį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tėvų tvirtinimu, „Raudonkepuraitėje“ iš jų prašoma pristatyti higienos, ūkinių prekių, nors jie moka savivaldybės nustatytą mokestį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Sep 7, 2015, 7:13 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 4:16 AM

Vienuose darželiuose apie įvairias papildomas prievoles pranešama žodžiu, kituose tėvams įteikiamas į rankas netrumpas sąrašas, kurį sudaro apie 20 įvairių prekių. Mamos ir tėčiai pasakojo, jog jų net nepasiteiraujama apie finansines galimybes.

„Spalvotas popierius, pieštukai, tualetinis popierius, klijai, servetėlės ir daugelis kitų dalykų. Visa tai perkame už savo pinigus ir atnešame į darželį“, – „Laikinosios sostinės“ žurnalistams vardijo Kęstučio gatvėje sutikta kaunietė Neringa J., trečiadienio rytą atvedusi į vaikų lopšelį-darželį „Spragtukas“ savo 3 metų sūnų.

Jaučia finansinę naštą

Neringai J. nesuprantama, kodėl darželiuose reikia papildomai atverti piniginę, jei yra įvestas vienos dienos 0,58 euro dydžio mokestis už popierių, pieštukus, rašiklius, dažus, kitas ugdymo priemones, kurias darželis ir taip turi skirti savo mažiesiems auklėtiniams.

Atmetus savaitgalius, per mėnesį mokestis už ugdymą siekia 13 eurų. Dar 45 eurus reikia pakloti už vaiko maitinimą triskart per dieną.

Socialiai remtinos, daugiavaikės šeimos moka perpus mažiau – apie 29 eurus per mėnesį už vaiko maitinimą ir ugdymą.

Tačiau šių sumų darželių administracijai neužtenka, tėvai sulaukia vis naujų pageidavimų.

„Esame jauna šeima, mums brangus kiekvienas euras. Kiekvienas darželiui skirtas apsipirkimas paveikia mūsų biudžetą“, – pasakojo Neringa J., kurios sūnaus grupę lanko per 20 mažylių.

Susiklosčiusia tvarka nebuvo patenkinta ir kita motina, vedusi į „Spragtuką“ savo mažametį sūnų. Dauguma tėvų reiškė nepasitenkinimą, tačiau nenorėjo būti viešai įvardinti. Tokia neoficiali parama miesto darželiams-lopšeliams suteikiama maždaug 1–2 kartus per metus. Tačiau kai kuriuose iš jų pinigus reikia atseikėti kas mėnesį. Šeimų taupyklės palengvėja po 20–30 eurų ar dar daugiau. Šie pinigai ar daiktai niekur oficialiai neapskaitomi.

Siūlė pakelti įkainius

Trakų gatvėje įsikūrusiame darželyje „Raudonkepuraitė“ sukurtos tos pačios taisyklės.

„Pinigus renkame kas mėnesį. Susidaro maždaug po 3 eurus. Ateini į darželį ir sužinai, ko reikia – pavyzdžiui, tualetinio popieriaus“, – pasakojo prie „Raudonkepuraitės“ vartų kalbintas vyras, atvedęs prieš pusryčius savo dukrelę.

Tėvas nevyniojo žodžių į vatą: „Tai yra blogai, bet nieko nepadarysi.“

Tas pats pašnekovas prisiminė, jog savivaldybės atstovai neseniai buvo pasiūlę pakelti oficialius įkainius darželiuose dešimtimi eurų. Tada esą nereikėtų skirti lėšų jokioms papildomoms priemonėms.

Tačiau tėvai šiam pasiūlymui nepritarė. Vieniems išlaidos pasirodė pernelyg didelės, kiti abejojo, ar įvedus didesnius mokesčius jiems nereikės toliau remti darželių natūra.

Įžvelgė vaikų pažeminimą

„Darželyje iš mūsų prašoma valiklių, skalbiklių, tualetinio popieriaus, akvarelinių dažų, piešti skirtų lapų. Sudaromi prekių sąrašai. Tai atsiliepia mūsų šeimos biudžetui.

Tačiau darželio vadovų ir auklėtojų negalima teisti. Darbuotojai labai stengiasi, jų nuoširdumu neabejojame.

Jie nekalti, kad savivaldybė darželiams išlaikyti neskiria pakankamai lėšų.

Pavyzdžiui, vaikai žaisdami sugadina daug tualetinio popieriaus, išvynioja pusę rulono ir numeta. Negi auklėtojos privalo pirkti jį iš savo lėšų?“ – pedagogus užstojo sutuoktiniai Aras ir Aiva Tarabildos, vedantys į K.Donelaičio gatvėje įsikūrusį lopšelį-darželį „Atžalėlė“ dvi savo atžalas.

Kišenes tėvai pakrato slenkančiu grafiku: vieną mėnesį penkios šeimos, vėliau – kitas penketukas, kol išsunkiama visa grupė.

„Atžalėlės“ atstovai guodėsi tėvams, jog praėjusiais metais nė karto negavo iš savivaldybės pinigų ugdymo priemonėms.

A.Tarabildienė kartą pristatė į darželį juodraščius – popieriaus lapus, kurių vienoje pusėje buvo tekstai, susiję su moters darbu, o kita tuščia.

Tačiau miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus specialistai tokią iniciatyvą smarkiai uždraudė – paišydami ant tokių lapų, mažyliai esą jaučiasi pažeminti.

Turi individualias dėžutes

„Dalis tėvų patys imasi iniciatyvos – siūlo nupirkti vaikams geresnių priemonių. Jie sako nenorintys, kad atžalos naudotųsi kietu ir nekokybišku plastilinu. Ne paslaptis, kad darželiuose perkant įvairius dalykus pasirenkama mažiausia kaina.

Nieko bloga dėl tokių iniciatyvių negalima įžvelgti. Šios priemonės yra laikomos individualiose dėžutėse. To nedraudžia ir įstatymai“, – tvirtino „Spragtuko“ direktorė Nijolė Ramutė Kožaniauskienė.

Papildomoms ugdymo priemonėms pinigų nereikalaujama, nebent tėvai patys pasisiūlo jų atsinešti.

Darželio vadovė neslėpė, jog tėvų iš tikrųjų prašoma nupirkti tualetinio popieriaus: „Jūs neįsivaizduojate, kiek jo sunaudojama.“ Tačiau esą jei kuri nors šeima pareiškia negalinti prisidėti, niekas jos neverčia to daryti.

Tėvai spaudimo nepatiria?

„Pinigų mums niekada neužtenka. Kai prireikia kokių nors papildomų priemonių, tėvams pasako darželio auklėtojos.

Jos išdėsto tėvams įvairias problemas.

Tėvai nusprendžia, prie ko prisidėti. Vienoje grupėje pinigai galbūt renkami, kitoje – ne. Parama, be abejo, yra geranoriška“, – pasakojo „Raudonkepuraitės“ direktorė Diana Dūdėnienė.

Panašiai kalbėjo ir „Atžalėlės“ direktorė Jurgita Bušmanienė.

„Tėvai patys nutaria, kam skirti papildomų lėšų – dalyvauja forumuose, susitikimuose.

Savivaldybė niekaip neapskaičiuos, kiek, pavyzdžiui, tualetinio popieriaus reikia darželio ar lopšelio grupėje. Tėvai, norėdami pagerinti padėtį, patys pasisiūlo ką nors nupirkti, bet tai juk nėra smerktina“, – J.Bušmanienė neigė, jog iš tėvų papildomai prašoma pinigų ar daiktų.

Taip pat nustatyta tvarka teikiant paramą ar labdarą. Jei įstatymų nesilaikoma, tiriami konkretūs galimo piktnaudžiavimo atvejai.

Atkreiptinas dėmesys, kad tėvams tenkantis mokesčio dydis dengia tik iki 10 procentų vaiko išlaikymo kainos.

Likusi dalis finansuojama iš moksleivio krepšelio ir savivaldybės lėšų.

Iš viso Kaune paslaugas mokyklinio amžiaus nesulaukusiems vaikams teikia 115 ugdymo įstaigų, jas lanko apie 14,8 tūkst. mažamečių.

Iki 2015 metų rugsėjo 1 dienos papildomai įsteigta 450 ikimokyklinio ugdymo vietų. Tam savivaldybė skyrė 680 tūkst eurų.

Papildomai iš tėvų nieko neprašo

Daiva Gurevičienė, privataus darželio „Pabiručių pasaulis“ direktorė:

„Pas mus iš tėvų nereikalaujama papildomai skirti lėšų jokioms priemonėms.

Nerenkame pinigų nei popieriui, nei dažams, nei valikliams, nei remontui. Viskas yra įskaičiuoja į kainą, kurią per mėnesį sumoka tėveliai. Per mėnesį už vaiką mūsų darželyje mokama 230 eurų.

Tėvams nereikia papildomai mokėti ir už šventinius renginius, kurie vyksta mūsų darželyje.

Nuolatiniai prašymai prie ko nors prisidėti žmones po kurio laiko pradeda erzinti, todėl geriau tokios praktikos netaikyti.

Privatūs darželiai jaučia didesnę konkurenciją, todėl daugiau neprašo prie nieko prisidėti – imamas tik vienas nustatytas mokestis.“

Piniginė parama – tik per sąskaitą

Virginijus Mažeika

Kauno savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius

„Švietimo įstatymas įpareigoja tėvus aprūpinti vaiką individualiomis ugdymo reikmėms. Vaikas darželiuose privalo turėti asmeninių priemonių, reikalingų jo ugdymui – kanceliarinių prekių (pieštukų, rašiklių, flomasterių, popieriaus, kartono, liniuočių, dėlionių).

Oficialus mokestis (atlyginimas už vaikų išlaikymą) – tai išlaidos už maitinimą ir ugdymo sąlygų tenkinimą. Jo dydžius yra patvirtinusi miesto taryba.

Lėšos už tėvų ar globėjų apmokamus įkainius išleidžiamos darželių atstovų darbo užmokesčiui, ugdymo, ūkinėms ir higienos priemonėms, smulkiems remonto darbams, baldams, žaislams, lauko įrenginiams, skalbikliams, plovikliams, tualetiniam popieriui.

Kita piniginė parama galima tik laisvu apsisprendimu per įstaigos sąskaitą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.