Lietuvos bažnyčia rengiasi priimti daugiau Irako krikščionių

Lietuvos katalikų bažnyčia ketina

Europą užplūdo tūkstančiai pabėgėlių.<br>AP nuotr.
Europą užplūdo tūkstančiai pabėgėlių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 7, 2015, 2:48 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 1:55 AM

Arkivyskupo teigimu, šią vasarą tris Irako krikščionių šeimas priėmusi Lietuvos bažnyčia šiuo metu svarsto galimybę priimti dar 16 šeimų.

„Buvau susitikęs su chaldėjų vyskupu iš Irako, jis sakė, kad sąrašuose yra bent 16 šeimų, kurios pateikė prašymus atvykti į Lietuvą. Skaičiuojame galimybes, kiek realiai galėsime priimti“, – BNS pirmadienį sakė G.Grušas.

Anot G.Grušo, bažnyčios atstovai galimą pabėgėlių priėmimą derina su valstybės institucijomis.

Krikščionis Irake persekioja didelėje šalies teritorijos dalyje įsitvirtinusi „Islamo valstybės“ grupuotė.

Popiežius Pranciškus sekmadienį paragino kiekvieną Europos parapiją ir religinę bendruomenę priimti po vieną pabėgėlių šeimą.

G.Grušas sakė, kad popiežiaus raginimas „pasirodė pačiu laiku“ ir Lietuvos tikintieji kviečiami į jį atsiliepti bei „rodyti krikščionišką gailestingumą“.

Tačiau arkivyskupas pripažino, kad Lietuvoje pabėgėliai turbūt nebus tolygiai paskirstyti po visas 700 parapijų, atsižvelgiant į skirtingą infrastruktūrą ar galimybes išmokyti kalbos.

„Manau, kad bus nelygus paskirstymas. Kaip žmonės labiau siekia vykti į Vokietiją negu į Lietuvą, taip man atrodo, kad jie norės gyventi arčiau miesto centro negu išbarstyti po visą Lietuvą. Bandysime raginti, kad parapijos priimtų, kad žmonės būtų atviri“, – kalbėjo Lietuvos katalikų bažnyčios vadovas.

2011 metų surašymo duomenimis, 77 proc. Lietuvos gyventojų išpažįsta Romos katalikų tikėjimą.

Šiuo metu Europa susiduria su didžiausia pabėgėlių krize nuo Antrojo pasaulinio karo. Nuo sausio iki rugpjūčio į ES atvyko apie 350 tūkst. migrantų.

Siekiant palengvinti Pietų Europai tenkančią naštą, Briuselis šią savaitę oficialiai pasiūlys po skirtingas šalis nares perkelti 120 tūkst. pabėgėlių iš Italijos, Graikijos ir Vengrijos.

Vasarą šalys narės susitarė dėl 32 tūkst. pabėgėlių paskirstymo savanorišku pagrindu. Lietuvos vyriausybė anksčiau įsipareigojo per dvejus metus priimti 325 pabėgėlius, bet praeitą savaitę pripažino, kad šis skaičius turbūt augs. Lietuva, kaip ir kitos Vidurio bei Rytų Europos šalys, iki šiol nepritarė pasiūlymams numatyti privalomas pabėgėlių kvotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.