Lietuvą fašistine valstybe pavadinusiam politikui – pamoka

Klaipėdos miesto tarybos narys Viačeslavas Titovas turės aiškintis uostamiesčio prokurorams, kodėl Lietuvą pavadino fašistine valstybe. Taip trečiadienį nusprendė Klaipėdos savivaldybės tarybos Etikos komisija.

V.Titovui teks aiškintis prokurorams.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Titovui teks aiškintis prokurorams.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Titovas tkriausiai nesitikėjo tokio griežto Etikos komisijos sprendimo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Titovas tkriausiai nesitikėjo tokio griežto Etikos komisijos sprendimo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė

2015-09-09 13:33, atnaujinta 2017-10-16 17:40

Tokių epitetų Klaipėdos politikas Lietuvai prilipino rugpjūčio pabaigoje, kai iš mūsų šalies buvo išprašyti į konferenciją uostamiestyje atvykę trys lektoriai.

Į komisiją kreipėsi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Mane kaip klaipėdietį ir kaip pilietį toks pareiškimas šokiravo ir papiktino. Manau, panaši ne vieno politiko pozicija. Priminsiu, kad Klaipėda visada garsėjo savo bendruomenine santarve, manau, tai – miesto stiprybė, miesto jėga ir tokie pareiškimai kelia tam tikrų abejonių, yra verti mažiausiai bent jau rimto nagrinėjimo. Kita vertus politikai turi teisę išsakyti savo poziciją, bet tikrai laikas visiems suvokti, kad kad už savo žodžius reikia atsakyti. Jei panašūs žodžiai nuskambėję apie kažkieno žmoną, dukrą, seserį, manau,kad daugelis žinotų, kaip reaguoti ir nedvejodami gintų savo, savo šeimos garbę ir orumą. Kai kalba eina apie valstybę, valstybė atsiduria tarsi podukros vaidmenyje. Gyvename pakankamai sudėtingais laikais ir kiekviena kibirkštėlė, kiekviena provokacija, neatsargiai ar sąmoningai pasakytas žodis gali turėti tam tikrą nepageidaujamą poveikį, turint galvoje kiršinimą ar supriešinimą“, – kalbėjo V.Grubliauskas.

Komisijos nariai taip pat tvirtino, kad Lietuvos rusų sąjungos nario V.Titovo žodžiai apie fašistinę Lietuvą juos žeidžia ir siūlė politikui atsiprašyti Lietuvos valstybės.

Komisijos posėdyje V.Titovas tikino, jog myli Klaipėdą ir stengiasi daryti viską, kad jos gyventojams būtų geriau,

„Jei aš turiu savo vertybes, turiu Georgijaus juostelę, tai aš – kolaborantas?“, – retoriškai klausė politikas.

Jis priminė, kad kreipėsi į Vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį prašydamas paaiškinti ir viešai informuoti Lietuvos gyventojams, kokią grėsmę kelia į Lietuvą neįleisti asmenys.

Tarp į Lietuvą neįleistų asmenų – vienas iš aktyviausių vadinamojo „Latvijos antifašistinio komiteto“ narys ir kovo 16-ąją surengto mitingo prieš Latvijos legionierius organizatorius Josifas Korenas, europarlamentarės iš Latvijos Tatjanos Ždanok padėjėjas Aleksandras Kuzminis ir istorikas Aleksandras Ržavinis.

„... nedraugišką Migracijos departamento veiksmą galima vertinti kaip provokuojantį ir kenkiantį Lietuvos įvaizdžiui – teisinei bei demokratinei valstybei, kuri laikosi tarptautinės teisės normų, tarp jų ir nuomonių išreiškimo laisvės bei taikių susirinkimų laisvės. Draudimas įvažiuoti į Lietuvą išvardintiems asmenims, pripažintiems Europos Sąjungoje specialistams, kenkia mūsų šalies įvaizdžiui žmogaus teisių gynėjų, antifašistų, mokslų bendrijų atstovų, žurnalistų bei visuomeninių veikėjų akyse. Kaip bus dabar pristatoma Lietuva tarptautiniuose forumuose, konferencijose, Europarlamente, ESBO?“, – po incidento teigėV. Titovas.

Etikos komisija balsų dauguma pripažino, kad tarybos narys V.Titovas pažeidė etikos kodeksą ir rekomendavo viešai atsiprašyti už tai. Tačiau atlikti išsamų visapusišką tyrimą komisija neturi galimybės, todėl dėl politiko išsakytų teiginių nusprendė kreiptis į Klaipėdos apygardos prokuratūrą.

Tai išgirdęs V.Titovas nenurimo: '“Ai, ką jūs padarėte, irgi galima pavadinti nacionalizmu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.