J. Šikšniūtės žudiko gynėjo elgesys prišaukė drausmės procedūrą

Aštrūs advokato Valentino Janonio pareiškimai portale lrytas.lt apie savo ginamąjį Valdą Jankauską sukėlė jo kolegų pasipiktinimą. Atrodo, kad daugiau nei dvidešimt metų teisėjo kėdėje sėdėjęs vyras, vėliau perėjęs į advokatūrą, taip ir nesugebėjo atsisakyti įpročio teisti. Lietuvos advokatūra dėl V.Janonio elgesio pradėjo drausmės procedūrą.

Advokato V.Janonio pareiškimai apie ginamąjį V.Jankauską sulaukė kolegų pasipiktinimo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Advokato V.Janonio pareiškimai apie ginamąjį V.Jankauską sulaukė kolegų pasipiktinimo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Jankauskas kaltinamas studentės J.Šikšniūtės išniekinimu ir nužudymu. Jam gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Jankauskas kaltinamas studentės J.Šikšniūtės išniekinimu ir nužudymu. Jam gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Jankauskui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Jankauskui gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Ikiteisminio tyrimo metu V.Jankausko advokatas buvo E.Staponkus (kairėje), tačiau, bylai pasiekus teismą, jis atsisakė ginti kaltinamąjį.<br>D.Umbraso nuotr.
Ikiteisminio tyrimo metu V.Jankausko advokatas buvo E.Staponkus (kairėje), tačiau, bylai pasiekus teismą, jis atsisakė ginti kaltinamąjį.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Bartkutė

Sep 11, 2015, 10:36 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 10:43 AM

Lietuvos advokatūros pirmininkas Ignas Vėgėlė informavo, kad dėl advokato V.Janonio pasisakymų straipsnyje „advokatas.htm"="">advokatas.htm"" target="_blank">J.Šikšniūtės žudiko žodžiais netiki net jo advokatas„ jau yra pradėta drausmės procedūra. Laukiama Drausmės komiteto nuomonės, kuri ateis į Tarybą su savo išvada. Visa procedūra iki Garbės teismo, gali užtrukti apie pusmetį.

Garbės teismas turi teisę duoti daug nuobaudų advokatui – viešą papeikimą, ne viešą papeikimą, pašalinimą iš advokatūros, pastarąjį turėtų patvirtinti Lietuvos advokatūros Advokatų taryba. Ši sistema yra ilga ir sudėtinga.

Negali kalbėti priešingai klientui

„Principinė norma yra ta, kad advokatas negali kalbėti priešingai klientui. Kiekvienas advokatas privalo būti lojalus savo klientui. Toks principas negali būti paneigtas jokiais atvejais. Tai esminis ir kertinis principas, įtvirtintas Advokatų etikos kodekse. Jei šis principas yra pažeistas, o tokių prielaidų galėtų būti šioje konkrečioje situacijoje, tai Advokatų taryba privalo svarstyti drausmės bylos iškėlimo klausimą ir Garbės teismas privalo nagrinėti tokią bylą“, – aiškino I.Vėgėlė.

Pasak pirmininko, V.Janonio pasisakyme, ko gero, didesnė problema buvo su valstybės garantuojamos teisinės pagalbos sistema, kurioje nei advokatas, nei pats klientas negali savanoriškai arba laisvai atsisakyti vienas kito paslaugų, arba pagalbos.

„Iš tiesų, Lietuvos advokatūra deda pastangas šiuo metu dėl reformos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos, kad, visų pirma, klientas turėtų teisę atsisakyti advokato be pagrindo, nes šiuo metu reikalaujami labai aiškūs pagrindai, kai esant tam tikroms sąlygoms galima atsisakyti advokato ir lygiagrečiai, kad pats advokatas turėtų teisę nesutikti, nenorėti arba atsisakyti kliento. Šiuo metu to nėra ir už tai kyla problema“, – paaiškino I.Vėgėlė. Lietuvos advokatūra per metus gauna apie 300 skundų, iš kurių apie 10 procentų būna pradedamos drausmės bylos.

Nenorėjo pripažinti savo žodžių

Po publikuoto straipsnio, advokatas V.Janonis nusprendė bėgti nuo savo žodžių. „Jūs išdėstėte tuos teiginius šiek tiek interpretuodama, o ne tai, ką aš sakiau“, – įsakmiu tonu žurnalistei bandė aiškinti buvęs teisėjas.

Šiuo metu V.Janonis gina kraupiu studentės Justinos Šikšniūtės išniekinimu ir nužudymu kaltinamą V.Jankauską. V.Janonio pavardę visa Lietuva išgirdo dar 2012 metais, kai jis atsidūrė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) viešai paskelbtame buvusių KGB rezervo karininkų sąraše.

Nuo 1987 metų V.Janonis dirbo Radviliškio rajono liaudies teismo pirmininku. 1995–2000 metais buvo Šiaulių apygardos teismo teisėjas. 2000–2013 metais dirbo Klaipėdos apygardos teismo teisėju. Prieš porą metų nutarė tapti advokatu ir ginti žmones.

Visiškai neleistinas elgesys

Kauno advokatas Vytautas Sirvydis iš karto reagavo į V.Janonio pareiškimus ir socialiniame tinkle pradėjo diskusijas, tikėdamasis advokatūros savivaldos organų reakcijos.

„Tokius pareiškimus vertinu labai blogai. Aš neturiu advokatūros įgaliojimų kaip nors tai vertinti, bet iš tiesų tai yra absoliučiai neleistinas elgesys. Man, kaip advokatui, ir kitiems kolegoms tai kelia pasibaisėjimą“, – teigė V.Sirvydis.

Pasak jo, lojalumas klientui – tai yra tas pagrindas, be kurio advokatas iš viso negali dirbti. Net jei jis ir yra valstybės skirtas gynėjas, net ir tuo atveju, jo motyvacija tiesiog baisi: „Jei būčiau žinojęs, būčiau nesiėmęs.“

Advokatas turi domėtis bylomis, kurios jam yra paskirtos. Už ką tada jis iš valstybės gauna pinigus, valstybė jam moka honorarą, jūs, kaip mokesčių mokėtojai, jam mokate? O jis savo pareigą vykdo štai taip“, – piktinosi pašnekovas.

Turėtų šalinti iš gynybos?

Advokato V.Sirvydžio teigimu, jis paniekino paties asmens, kuris šiuo metu yra kaltinamasis, bandymus gintis. Pasak jo, tai visiškai neleistina. Iškreipiamas ir pats baudžiamasis procesas.

„Tokiu atveju net ir mūsų procesai, net ir prokuroras turėtų šalinti tokį advokatą iš gynybos. Bet kokiu atveju, jei bus viešumas ir jūs tą klausimą kelsite, tai bus vertinga ir reikšminga. Aš ne už tai, kad reikia bausti, mesti, šalinti ar dar ką nors daryti. Tai ne mano veikimo būdas – esu prieš tokius veiksmus. Svarbiausia, kad kolegos suprastų, jog  advokatai negali taip elgtis“, – komentavo pašnekovas.

Pasiteiravus, ar Lietuvoje teisingai veikia valstybės skiriamų advokatų sistema, V.Sirvydis aiškino, kad tai platesnės diskusijos dalykas, bet ji veikia labai blogai, ir viena šita bėda to tikrai neatspindi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.