Chuliganus drausminančios vaizdo kameros gali tapti aklos

Su vaizdo kameromis – saugiau

Nuo kitų metų policijos komisariatuose nebelikus budėtojų, stebėti vaizdo kamerų nebeliks kam.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Nuo kitų metų policijos komisariatuose nebelikus budėtojų, stebėti vaizdo kamerų nebeliks kam.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2015-09-21 07:36, atnaujinta 2017-10-14 20:49

Nuo sausio mėnesio Policijos departamentas yra numatęs keisti šalies policijos komisariatų darbą.

Šalies apskričių vyriausiesiems policijos komisariatams (AVPK) pavaldžiuose padaliniuose ketinama panaikinti operatyvaus valdymo poskyrius. Šiuo metu juose dirbantys budėtojai ir jų padėjėjai dirbs į įvykius išvykstančiose operatyvinėse grupėse arba bus siunčiami patruliuoti gatvėse.

Nebelikus budėtojų mažesni komisariatai, kaip ir visos valstybinės įstaigos, dirbs nuo 8 iki 17 valandos, o po darbo valandų bus užrakinti. Visą parą dirbančios budėtojų dalys išliks tik AVPK, iš kurių bus koordinuojamos visos apskrities patrulių ir operatyvinių grupių darbas.

Su vaizdo kameromis – saugiau

Tokie ruošiami pakeitimai jau sukėlė nerimą šalies savivaldybių vadovams – kas tuomet stebės šalies miestuose ir rajonų centruose išplėtotą vaizdo kamerų tinklą?

Kretingos rajone viešąsias erdves filmuoja 15 vaizdo kamerų, kurių tiesiogiai transliuojamas vaizdas dabar stebimas rajono komisariato budėtojų dalyje.

Tokių kamerų nauda akivaizdi – jomis Kretingos rajone kasmet užfiksuojama apie 600 administracinių pažeidimų ir per 20 nusikaltimų. Juos pastebėję budėtojai į įvykio vietą iš karto siunčia patrulių ekipažą ir jie dažnai pažeidėjus sulaiko dar su įkalčiais.

Kretingoje atsiradusiomis vaizdo kameromis džiaugiasi ir rajono valdžia, nors ši paslauga savivaldybės biudžetui kasmet kainuoja po 24 tūkst. eurų.

„Vaizdo kamerų stebimose vietose tamsiuoju paros metu akivaizdžiai tapo saugiau, aikštėse ir skveruose nebepastebime girtuokliavimo atvejų, konfliktinių situacijų“, – teigė rajono meras Juozas Mažeika.

Naujiems etatams nėra pinigų

Tačiau didesnė dalis pastebimų pažeidimų padaroma vakarais ir tamsiuoju paros metu, kai po sausio vaizdo kamerų monitoriai komisariate bus išjungiami.

Kretingos rajono policijos komisariato vadovo Arūno Merkelio teigimu, pareigūnų, kurie vaizdo kameras galėtų stebėti po darbo valandų, jis nebeturės.

„Dieną monitorius gal ir peržvelgs koks pamainos viršininkas, tačiau apie vakare ir naktį įvykusius įvykius sužinosime tik peržiūrėję vaizdo įrašą“, – sakė A.Merkelis.

Jo manymu, vienintelė išeitis, kad savivaldybė Viešosios tvarkos skyriuje įdarbintų žmones, kurie komisariate sėdėtų prie monitorių ir apie pastebėtą pažeidimą informuotų mieste budinčius patrulius.

Tačiau nauji darbuotojai rajono biudžetui virs papildomomis išlaidomis.

„Policijos teigimu, dirbant pamainomis reikėtų 4 žmonių. Jų algoms ir mokesčiams per metus mes turėtume surasti apie 35 tūkst. eurų“, – skaičiavo rajono meras J.Mažeika.

Jo teigimu, pigiau atsieitų, jei iš Darbo biržos vaizdo kamerų įrašams stebėti būtų įdarbinami neįgalieji, tačiau policijos komisariatas pageidautų, kad tokiam darbui būtų priimami stebimą vaizdą tinkamai galintys įvertinti į pensiją išėję policijos pareigūnai.

Policija akla liks ir kurorte?

Rengiamai policijos darbo reformai nepritaria ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

„Statant naują policijos komisariato pastatą ten buvo įrengtos visos komunikacijos, kad budėtojai galėtų stebėti visų 15 kamerų perduodamą vaizdą. Ši paslauga kurortui per metus kainuoja po 30 tūkst. eurų. O dabar viso to staiga nebereikia?“ – klausė kurorto vadovas.

Jei vaizdo kamerų stebėjimas ir bus perduotas miestui, jam nesuprantama, kaip savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai galės dirbti kitos valstybinės įstaigos patalpose.

Meras pabrėžė, kad savivaldybėse atsiradus Viešosios tvarkos skyriams, policija jiems mėgina permesti vis daugiau savo funkcijų.

„Savivaldybės jau pradeda fiksuoti kelio ženklų pažeidimus, vasarą aš jau girdėjau, kad Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai privalėtų bausti viešosiose vietose alkoholinius gėrimus vartojančius asmenis.

Tačiau kai pažeidėjus drausmina uniformuotas policijos pareigūnas yra visiškai kitas efektas“, – teigė Š.Vaitkus.

Meras neįsivaizduoja, kaip kurorto policija vakarais gali likti be budėtojų nakčiai užrakinus komisariato duris.

Vasaros sezonu, savaitgaliais kurorte sulaikoma dešimtys neblaivių, aplinkiniams pavojų keliančių agresyvių asmenų, pažeidėjų. Kur jie tuomet bus vežami?

Š.Vaitkus ketino kalbėtis su vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu, kad kurortuose budėtojų nebūtų atsisakoma.

Policija ieškos išeities

„Kad statutiniai pareigūnai naktimis stebėtų vaizdo kameras ir faktiškai saugotų komisariatų patalpas, per didelė prabanga. Kur kas naudingiau bus, jei šie darbuotojai patruliuos gatvėse ir važiuos į įvykius.

Todėl vaizdo kamerų stebėjimo funkciją nuo kitų metų ketinama perduoti savivaldybėms, jos tam turėtų įdarbinti papildomų darbuotojų“, – teigė Klaipėdos AVPK viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius.

Anot jo, savivaldybių darbuotojai kameromis transliuojamą vaizdą galėtų stebėti tik tam tikru laiku ir nebūtinai per visą naktį. Juo labiau kad daugelyje rajonų vaizdo kameros yra tokios prastos kokybės, kad naktinis stebėjimas neduoda visiškai jokios naudos.

Jei kurios nors savivaldybės atsisakys perimti šią funkciją, neradus kompromiso bus ieškoma techninių galimybių vaizdo stebėjimą perkelti į AVPK budėtojų dalį.

Klaipėdos apskrities policijos viršininko pavaduotojas pripažino, kad Palangoje gali tekti padaryti išimtį ir komisariate budėtojus palikti bent vasaros sezonui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.