A. Kubilius ir A. Butkevičius susikibo Vyriausybės valandoje

Vyriausybės valandoje opozicija prie sienos rėmė ministrą pirmininką Algirdą Butkevičių. Opozicijos lyderis Andrius Kubilius aiškino, kad tenka vėl grįžti prie klausimų apie premjero žento įmonę „Ministerium“. Premjeras abejojantiems atšovė, kad kreiptųsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą, Mokesčių inspekciją, Prokuratūrą, kurie nustatytų, ar iš tiesų buvo padaryta nusikalstama veika.

A. Butkevičius ir A. Kubilius susikibo Vyriausybės valandoje.<br>Montažas
A. Butkevičius ir A. Kubilius susikibo Vyriausybės valandoje.<br>Montažas
A. Butkevičius ir A. Kubilius susikibo Vyriausybės valandoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
A. Butkevičius ir A. Kubilius susikibo Vyriausybės valandoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
A. Butkevičius ir A. Kubilius susikibo Vyriausybės valandoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A. Butkevičius ir A. Kubilius susikibo Vyriausybės valandoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lina Bartkutė

Oct 1, 2015, 1:55 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 12:26 PM

„Šiandien sakėte, kad žentas pardavė akcijas tik todėl, kad mes, opozicija, klausinėjame. Kaip, jūsų manymu, žento sprendimas parduoti akcijas susijęs su Agnės Bilotaitės kreipimusi ir kaip susijęs su tuo, kad ŽŪM laimėjo kontraktą daugiau nei 2 mln vertės?“, – teiravosi opozicijos lyderis A.Kubilius.

Premjeras teigė, kad gali visus nuraminti. „Aiškiai pasakiau, kad parduotos akcijos pirmiausia galvojant apie savo šeimą, dukters šeimą, kad būtų ramybė“, – teigė premjeras.

Ministras pirmininkas sakė, kad 2 mln vertės pirkimo konkursas jam nežinomas ir jis nesikiša į privačius ūkio interesus.

„Niekada kaip ministras pirmininkas nesikreipiau į teisėsaugos institucijas. Ne taip kaip jūsų patarėjai eidavo į teisėtvarkos institucijas ir parnešdavo bylas“, – atkirtį davė premjeras A.Butkevičius.

Agnė Bilotaitė papildė opozicijos lyderį ir pareiškė, kad po kreipimosi buvo iškviesta Specialiųjų tyrimo tarnybos apklausai. Ji teiravosi premjero, ar informacija apie parduodamas žento akcijas tik patvirtina, kad akcijos buvo įsigytos neteisėtai.

„Įtarumas tam tikra liga, nuo kurios joks daktaras negali išrašyti vaistų. Tai nėra mano žento įmonė. Jis tik akcininkas. Darote labai dideles klaidas. Jis tas akcijas buvo apsisprendęs parduoti anksčiau dėl šeimos ramybės. Mano žentas uošvio vardu nesinaudojo. Jokiose korupcijose jis nedalyvavo ir nedalyvaus“, – teigė A.Butkevičius.

Premjeras teigė, kad tai tik opozicijos strateginiai planai artėjant rinkimams. Opozicijos narių išsakytos mintys premjero tėviškėje Radviliškio rajone tik patvirtino tai.

Opozicija klausė, kaip taip atsitinka, kad įmonė „Ministerium“ 2014 laimėjo tik 2 konkursus, o šiais metais tik 1 iš 8 pralaimėjo.

„Kad būtumėte ramūs, esu pasiruošęs kitam kartui pasakyti, kiek kartų „Ministerium“ įmonė dalyvavo konkursuose, kiek kartų laimėjo ir pralošė“, – su šypsena veide kalbėjo premjeras.

Naujienų portalas 15min.lt pranešė, kad įmonę „Ministerium“ lydi sėkmė valstybiniuose konkursuose. Laimėtoju bendrovė tapdavo pagal ekonominio naudingumo, o ne mažiausios kainos kriterijų.

Preliminariu Konkurencijos tarybos ekspertų vertinimu, „Ministerium“, „Nebūk briedis“ ir VšĮ „TV Europa“ galėjo sudaryti draudžiamą susitarimą, dalyvaudamos Kelių ir transporto tyrimo instituto organizuotame viešajame pirkime programinės įrangos sukūrimo darbams pirkti.

Nei premjeras, nei D.Kutraitė-Giedraitienė iki publikacijos žiniasklaidoje ryšių su šia įmone ar jos akcininkais nebuvo deklaravę.D.Kutraitė-Giedraitienė, kuri yra vadovavusi šios įmonės valdybai, po publikacijos pasitraukė iš visuomeninės premjero patarėjos pareigų.

Pasirodžius publikacijai Vyriausybės spaudos tarnybos išplatintame A.Butkevičius pareiškė ją vertinantis kaip „purvinos rinkiminės kampanijos“ dalį ir sakė neatmetantis galimybės kreiptis į teismą dėl jo, kaip Vyriausybės vadovo, reputacijos menkinimo viešojoje erdvėje.

Po opozicijos žodžių – skundas komisijai

Seime Vyriausybės valandos metu Tėvynės sąjungos atstovai klausinėdami Vyriausybės vadovą A.Butkevičių tvirtino, kad Premjero dukters vyro įmonė laimėjo daugumą valstybės užsakymų – 7 iš 8. Dėl tokios Seimo nario A.Kubiliaus informacijos Seimo LSDP frakcija kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Nuo tos dienos kai Evaldas Vaitasius įsigijo bendrovės „Ministerium“ akcijų, įmonė dalyvavo 8 konkursuose. Bendrovė iš jų laimėjo tik 3 konkursus, o ne 7, kaip viešai bando paskelbti konservatoriai. Visus konkursus vertino ir kontroliavo Viešųjų pirkimų tarnyba.

„Džiaugiuosi, kad socialdemokratai kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, nes tai leis šioje komisijoje nuodugniai ištirti klausimą, kaip premjeras „uždavinėja klausimus“ prokurorams (telefonu ar išsikvietęs į kabinetą) dėl konkrečių bylų, kurių tyrimu pats A. Butkevičius yra suinteresuotas“, – oficialiame pranešime atsakė A. Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.