L. Linkevičius: „Veto teisė – ne privilegija, o atsakomybė“

Užsienio reikalų

L. Linkevičius: „Veto teisė – ne privilegija, o atsakomybė“<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
L. Linkevičius: „Veto teisė – ne privilegija, o atsakomybė“<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 1, 2015, 12:29 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 12:57 PM

„Veto teisė Saugumo Tarybos nuolatinėms narėms buvo suteikta ne kaip privilegija, o kaip didelė atsakomybė ir išimtinė priemonė taikai bei pamatiniams JT Chartijos principams apginti. Prisijungimas prie deklaracijos dėl veto teisės naudojimo apribojimo – tai išminties ir drąsos testas Saugumo Tarybos nuolatinėms narėms“, – sakė L. Linkevičius.

Rugsėjo 29 d. Vokietijos ir Jordanijos organizuotame aukšto lygio renginyje, skirtame aptarti JT Saugumo Tarybos vaidmenį žmogaus teisių apsaugos srityje, Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat teigė, kad „nuolatinių Saugumo Tarybos narių piktnaudžiavimas veto teise neleidžia šiai institucijai veikti efektyviai“.

Ragindamas nuolatines Saugumo Tarybos nares atsisakyti veto teisės masinių žiaurių nusikaltimų atvejais, ministras pabrėžė, kad Saugumo Taryba neužkirto kelio skerdynėms Sirijoje ir pademonstravo abejingumą Srebrenicos genocido aukų atžvilgiu.

Šiame susitikime dalyvavę Vokietijos užsienio reikalų ministras Franksas-Walteris Steinmeieris, Jordanijos užsienio reikalų ministras Nasseras Judehas, JT aukštasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas Zeidas al-Husseinas pabrėžė, kad žmogaus teisių pažeidimai dažnai tampa konfliktų priežastimi, todėl Saugumo Tarybai turi tekti išskirtinis vaidmuo užkertant kelią nusikaltimams žmoniškumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.