Seimo medžiotojai irgi balsuos dėl naktinių taikiklių

Seimo Etikos ir procedūrų komisija

Šiuo metu ES naktinius taikiklius medžioklėje leidžiama naudoti trijose valstybėse: Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje ir kaimyninėje Latvijoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šiuo metu ES naktinius taikiklius medžioklėje leidžiama naudoti trijose valstybėse: Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje ir kaimyninėje Latvijoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-10-01 16:06, atnaujinta 2017-10-12 11:36

„Priėmėme sprendimą, kad nėra būtinybės nusišalinti, bet kiekvieno sąžinės reikalas, kaip balsuoti. Komisija neįžvelgė, kad būtų nusižengimas interesų derinimui, nes tokiu atveju Seimo nariai negalėų balsuoti nei dėl pensijų, kurie pensininkai, nei dėl švietimo, kurie dirbo tame sektoriuje“, – BNS sakė EPK narys Arminas Lydeka.

Pasak jo, viešųjų ir privačių interesų konfliktas kiltų, jei už pataisas balsuotų Seimo narys, turintis akcijų medžioklės įrangos prekybos versle.

„Jei Seimo narys turėtų akcijų įmonėje, kuri prekiauja naktinio matymo įranga, mes pripažintume, kad jis turi nusišalinti. Bet bendrai kaip socialinei grupei (nusišalinti nėra būtinybės) – niekas nevers nei pirkti (naktinių taikiklių), nei nepirkti, jei bus priimtas tas įstatymas“, – kalbėjo Seimo narys.

Seimas ketvirtadienį padarė pertrauką prieš paskutinį balsavimą dėl Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisų, kad būtų etikos sargų išvada, ar sprendžiant klausimą gali dalyvauti medžiotojo bilietą turintys parlamentarai.

Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas priimti siūlo Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas. Jis teigia, kad pakeitimai reikalingi norint užkirsti kelią afrikiniam kiaulių marui. Tuo metu prieš pataisas protestuojantys laukinių gyvūnų gynėjai sako, jog naktiniai taikikliai nesuderinami su medžioklės etika.

Reguliuoti šernų populiaciją dėl afrikinio kiaulių maro siūlo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Veterinarai rekomenduoja, kad iki kitų metų balandžio 15 dienos viename medžioklės ploto vieneto kvadratiniame kilometre būtų ne daugiau kaip 0,5 šerno. Jie taip pat siūlo leisti šernams medžioti naudoti naktinio matymo prietaisus ir taikiklius.

Šiuo metu ES naktinius taikiklius medžioklėje leidžiama naudoti trijose valstybėse: Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje ir kaimyninėje Latvijoje.

Lietuvoje šiemet nustatyti 78 afrikinio kiaulių maro židiniai su šernais ir 12 – kiaulių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.