Sutemos: ar jau laikas vilniečiams įsigyti deglus?

Plika akimi tamsos artėjimas Vilniaus gatvėse dar neįžvelgiamas – gęstančias lempas apšvietėjai greitai pakeičia, sostinė naktį atrodo šviesi. Bet jei per metus kitus nebus iš esmės atnaujinta sostinės gatvių apšvietimo sistema, pasenusios natrio lempos pakeistos LED šviestuvais, vilniečiams teks įsigyti prožektorius. Arba vaikščioti romantiškai pasišviečiant deglais kaip senovėje.

Vilniaus gatvių apšvietimo sistema beviltiškai pasenusi.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus gatvių apšvietimo sistema beviltiškai pasenusi.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus gatvių apšvietimo sistema beviltiškai pasenusi.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus gatvių apšvietimo sistema beviltiškai pasenusi.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus gatvių apšvietimo sistema beviltiškai pasenusi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus gatvių apšvietimo sistema beviltiškai pasenusi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Artūras Jančys

Oct 1, 2015, 10:28 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 9:00 AM

Jau pavasarį italų bendrovė GEMMO turėjo pradėti statyti LED šviestuvus visame Vilniuje savo lėšomis, bet šios kadencijos sostinės savivaldybei italai pasirodė įtartini ir sutartis buvo nutraukta. Naujas konkursas įdiegti šiuolaikišką gatvių šviesos sistemą Vilniuje dar nepaskelbtas. O rudens sutemos vis tirštėja.

Šviestuvų sostinėje yra apsčiai, 44 tūkst., bet jie nusidėvėję net 80 proc. Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų (VGAET) direktorius Sigitas Mocevičius ramino vilniečius sakydamas, jog jiems tikrai neteks aklinėti tamsoje.

Apšvietimas – ne vien lempos

„Sugedusios lempos tučtuojau pakeičiamos. Iš pažiūros lyg ir viskas gerai, bet tai yra, kaip sakoma, tik gaisrų gesinimas. Juk apšvietimas nėra vien šviestuvai. Pasenusi visa sistema, kontaktiniai įrenginiai,“ – aiškino S.Mocevičius.

Pastarąjį kartą Vilniaus gatvių šviestuvai masiškai buvo keičiami 1997–2000 metais. Visa sistema, pavyzdžiui, Lazdynuose, nekeista nuo pat mikrorajono pastatymo aštuntąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį.

Vilniaus gatvių užtemimo riziką didina ne vien techninė apšvietimo būklė, bet ir skolos apšvietėjams.

Praėjusias metais VGAET darbininkai streikavo, nes atlyginimai jiems vėlavo du mėnesius, savivaldybė buvo įsiskolinusi apie milijoną eurų.

Negaudama pakankamo finansavimo įmonė rangovams ir LESTO bendrovei skolinga 5,2 mln. eurų.

Kol kas nestreikuoja

VGAET direktorius S.Mocevičius pripažino, jog skolose paskendusi sostinės savivaldybė ir šiais metais atsiskaito su įmone vargais negalais, bet darbininkai streikuoti kol kas neketina.

„Nuolat tariamės su profsąjunga, mūsų darbuotojai supranta, kad finansinė padėtis labai sudėtinga“, – teigė direktorius.

Sostinės apšvietimo darbuotojams tenka ypač didelis krūvis: įmonėje dirba tik apie 90 darbuotojų, skaičiuojant kartu su administracija, o šviestuvų, kuriuos reikia nuolat prižiūrėti, sostinės gatvėse yra per 44 tūkst. Juos iš viso prižiūri 8 brigados po tris žmones. Trims darbuotojams tenka prižiūrėti maždaug 5 tūkst. šviestuvų.

Ankstesnės kadencijos savivaldybė buvo parengusi projektą, pagal kurį viešojo sektoriaus ir privataus kapitalo bendradarbiavimo būdu buvo numatyta iš esmės atnaujinti Vilniaus gatvių apšvietimą įrengiant šiuolaikiškus LED šviestuvus. Konkursą laimėjo italų bendrovė GEMMO, kuri už savo lėšas, 26 mln. eurų, buvo įsipareigojusi apšviesti Vilnių LED šviestuvais ir 18 metų prižiūrėti sostinės šviesos ūkį.

Tačiau šį pavasarį naujoji sostinės valdžia pareiškė, jog Vilniaus gatvių apšvietimo tinklus turėjusi atnaujinti Italijos kompanija nepateikė savivaldybei finansavimo šaltinių, todėl sutartis, turėjusi įsigalioti 2015 metų balandžio 28 dieną, buvo nutraukta.

D.Grybauskaitei ir S.Skverneliui tamsa nebaisi

Šiuo metu savivaldybės administracijos direktorės įsakymu sudaryta darbo grupė suka galvą, ką daryti, kad Vilnius nenugrimztų į tamsą, ieško būdų atnaujinti gatvių apšvietimo sistemą. Bet žinių, kad būtų žengtas esminis žingsnis į priekį, nėra.

Tiesa, ne virš visų Vilniaus gatvių kybo grėsmė užmerkti pasenusių žibintų akis. LED šviestuvai skaisčiai apšviečia rekonstruotą Šventaragio gatvę, Prezidentūrą.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, ilgiau užtrukę darbe, gali nebijoti silpnai apšviestų gatvių prie savo darbovietės.

LED šviestuvai, pagal reikalavimus, įrengiami ir prie naujai statomų daugiabučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.